Šance pro ty, které vyučil život

Táňa Chadrabová | rubrika: Kariéra | 21. 9. 2007 | 14 komentářů
Šance pro ty, které vyučil život
Nový systém uznávání kvalifikací pomůže s hledáním práce lidem, kteří sice nemají třeba výuční list, ale své řemeslo zvládají na jedničku. Těžit by z něj měly i firmy, které mají nouzi o kvalifikované dělníky.

Byl úspěšný, dokud se nepřestěhoval. Pan Miloš se v mládí učil topenářem, ale odborné učiliště nedokončil. Řemeslu se naučil od otce a stal se vyhledávaným odborníkem v širokém okolí. Po čase dostal nabídku, aby pracoval u zavedené velké zahraniční firmy. Postupně se u ní naučil používat nové technologie i komunikovat v němčině. Jenže pak se oženil a odstěhoval se za manželkou do jiného města. Chtěl dál pracovat jako kvalifikovaný topenář, ale bez výučního listu v oboru ho nikde nechtěli přijmout. Uvažoval tedy o vlastní živnosti, ale ani to nebylo bez dokladu o vzdělání možné. Chodit znovu do školy po letech praxe se mu nechtělo, proto přijal pomocnou práci.

Pro pana Miloše a jemu podobné od srpna existuje recept, jak se bez chybějícího dokladu o vzdělání obejít a přitom být ve stejném postavení jako majitelé výučních listů či maturitních vysvědčení. Letos v srpnu vstoupil v účinnost Zákon 179/2007 o uznávání výsledků dalšího vzdělávání, který spolu s prováděcí Vyhláškou 208/2007 umožňuje lidem bez výučních listů získat potvrzení o jejich kvalifikaci. Systém je zatím omezen jen na kvalifikace do úrovně vyučení, v příštím roce by se měl rozšířit i na maturitní obory. Povolání, kterých se uznávání kvalifikací týká, je uvedeno v registru Národní soustava kvalifikací (NSK). Tam se zájemce o doklad o kvalifikaci dozví, zda jeho profese do systému patří.


Systém uznávání kvalifikací by pomohl do budoucna řešit následující problémy:
  • nedostatek některých kvalifikací na trhu práce,
  • možnost získat kdykoliv během života jinou kvalifikaci,
  • získat kvalifikaci, pro kterou dnes neexistuje příslušná vzdělávací instituce (například kvalifikace zajišťující systémy řízení jakosti a některé specializované technické kvalifikace).

Zákon vymezuje nový prvek v uznávání kvalifikací - tzv. dílčí kvalifikace. V praxi to znamená, že řemeslník, který úspěšně složí zkoušky, bude moci vykonávat pouze část určitého povolání, tj. určitou pracovní činnost nebo několik pracovních činností, které mu ale dávají možnost pracovního uplatnění v oboru za stejných podmínek jako majitelům výučních listů.

"Zaměstnavatelé si sice stěžují na nedostatek kvalifikovaných pracovníků, ale k novému způsobu uznávání kvalifikací se zatím tváří skepticky," tvrdí Ing.Zdeněk Vršník z Hospodářské komory ČR. Podle jeho slov jsou proto všechny standardy, které upravují kvalifikační požadavky jednotlivých profesí a vznikají v rámci NSK, konzultovány nejen s jednotlivými profesními a zaměstnavatelskými svazy, cechy a asociacemi, ale také s tzv. sektorovými radami. V nich působí zástupci zaměstnavatelů daného odvětví. "Schvalování jednotlivých standardů je tak sice zdlouhavější, ale jedině tak je možné, aby zaměstnavatelé uznávali kvalifikace získané novým způsobem," dodává Vršník.

Nyní jsou v rámci projektu Národní soustava kvalifikací připraveny standardy pro zhruba 290 dílčích kvalifikací nižších úrovní (výroba, řemesla, služby). Tyto standardy musí ještě posvětit jak zaměstnavatelé v sektorových radách, tak příslušná resortní ministerstva a poté Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Když se zájemce rozhodne, že se do uznání své kvalifikace pustí, přihlásí se u autorizované osoby. Ta bude působit většinou ve škole nebo učilišti, kde se požadovaný obor vyučuje. Tam mu přidělí konzultanta, který mu pomůže zjistit, jak na tom se svými dovednostmi a znalostmi skutečně je, a zda si před zkouškou nemá ještě nějakou část vzdělání doplnit. Pak už následuje samotné přezkoušení před komisí.

Zkoušený člověk dostane praktický úkol vztahující se k jeho profesi a vysvětlí komisi, proč zvolil daný postup a odpoví na podrobnější otázky. Prostě prokáže, do jaké míry svůj obor ovládá. Zkouška se podobá skutečné praxi a nestresuje lidi jako závěrečná zkouška ve škole. Pokud uchazeč uspěje, získá celostátně platné osvědčení. Zkoušet budou autorizované osoby, tedy zástupci školy či jiné instituce, která získá souhlas příslušného ministerstva. Pro řemeslníky to bude Ministerstvo průmyslu ČR. Certifikát bude mít při hledání práce či zřizování živnosti stejnou váhu jako výuční list.

Pomůže systém uznávání kvalifikací části nezaměstnaných?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 9. 2007 9:35, Luboš

Díky moc za článek. jsem na tom stejně jako ten Miloš. U táty jsem se vyučil truhlařině a chtěl bych si založit svůj podnik. Můžete mi poradit, kolik stojí ty zkoušky a jak dlouho to trvá, než dostanu papír o kvalifikaci.

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 9. 2007 13:45, Matěj

Máš pravdu, ale v tomhle bezprávném státě, kde se dá kpit všechno a podplatit každý, se to fakt zaručit nedá. Jediná šance, že ti skuteční lemplové, kteří ani dělat nechtějí, se snad ke zkouškám hlásit nebudou.

Zobrazit celé vlákno

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Kariéra, Životní situace

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tisíce nabídek práce zůstávají bez odpovědi

12. 9. 2007 | Jan Pekař

Tisíce nabídek práce zůstávají bez odpovědi

Nabídek práce je měsíc od měsíce více. V srpnu firmy vytvořily dalších deset tisíc pracovních příležitostí. Jenže nehledají nekvalifikované pracovníky, kteří tvoří velkou většinu armády... celý článek

Dojíždění za prací zkracuje život

3. 9. 2007 | Milan K. Osvaag | 4 komentáře

Dojíždění za prací zkracuje život

Třetina Čechů denně dojíždí za prací. Lidem cestování ubírá čas na rodinu a podle lékařů škodí jejich zdraví. Pro většinu dojíždějících ale neexistuje jiná možnost, jak vydělávat dost... celý článek

Nebojte se práce v zahraničí

22. 8. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Nebojte se práce v zahraničí

Do jedenadvaceti členských zemí Evropské unie lze bez problémů vyjet za prací. Pokud chce ale někdo pracovat ve svém oboru, může se stát, že bude muset požádat o uznání odborné kvalifikace.... celý článek

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

21. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

Do letošního září se na úřadech práce zaregistruje zhruba deset tisíc čerstvých absolventů škol. Přestanou dostávat přídavky na děti a řada z nich nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.... celý článek

Nezaměstnaní: nejdřív do školy, pak do práce

10. 5. 2007 | Milan K. Osvaag

Nezaměstnaní: nejdřív do školy, pak do práce

Už za měsíc a půl začnou v Mostě chodit do jedné z největších českých středních škol noví žáci. Budou to nezaměstnaní, kteří se na mosteckém unikátním výukovém a tréninkovém pracovišti... celý článek

Partners Financial Services