Skončí švarcsystém v propadlišti dějin, nebo „jen“ v ilegalitě?

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 6. 12. 2011 | 32 komentářů
Skončí švarcsystém v propadlišti dějin, nebo „jen“ v ilegalitě?
Jste „zaměstnaní na živnosťák“? Stát vyhlásil válku švarcsystému, připravte se na to, že byste se brzy mohli stát její obětí. Vašemu zaměstnavateli nezaměstnavateli hrozí od ledna pokuta čtvrt milionu až deset milionů. A vy sami byste mohli být lehčí až o sto tisíc!

Každý šestý člověk, který má nějaké zaměstnání, u nás podniká. Počet živnostníků soustavně narůstá. Velká část z nich však nemá žádné zaměstnance. Za vysokými čísly nejspíš nestojí česká podnikavost, ale spíš snaha ušetřit na daních.

Pan Jiří pracuje jako programátor. Přestože si v kanceláři odsedí každý den osm hodin u firemního počítače, má šéfa a dostává od něj stálou mzdu, jeho zaměstnancem oficiálně není. Pracuje na živnostenský list, a tudíž v očích státu podniká. Ve skutečnosti se však jedná o klasickou závislou práci, zakrytou předstíraným obchodním vztahem dvou podnikatelů. Fyzická osoba tak vlastně vykonává závislou práci mimo pracovněprávní vztah.

Proč se firmám švarcsystém vyplatí?

Zatímco pro firmu, ve které pan Jiří pracuje, plynou z jejich spolupráce samé výhody, pro pana Jiřího to tak jednoznačné není. „Vybírat si ale nemůžu, prošel jsem třemi různými pohovory a všude zněla nabídka stejně – vezmeme vás, ale jedině na živnosťák,“ vypráví Jiří. A dodává, že jeho firma vlastně žádné opravdové zaměstnance nemá. „Na živnostenský list tam děláme všichni.“ Pro firmu to znamená, že panu Jiřímu měsíčně vyplatí dohodnutou sumu a jinak ji nestojí ani o korunu víc.

Zaměstnanci versus podnikatelé

Aktuální údaje Českého statistického úřadu za třetí čtvrtletí letošního roku ukazují, že počet zaměstnanců v Česku vzrostl oproti třetímu čtvrtletí loňského roku o 8,3 tisíce na 4 043,7 tisíc lidí. Dohromady činil 82 procent celkové zaměstnanosti. Také počet podnikatelů vzrostl. Oproti srovnatelnému období roku 2010 konkrétně o 8,7 tisíc na 885,2 tisíc lidí. Jejich podíl tvoří 18 procent.

(Zdroj: ČSÚ)

Kdyby byl u firmy zaměstnán, musela by za něj navíc platit zdravotní a sociální pojištění a odvádět daně. „Takhle se mě navíc můžou snáz zbavit. Pracovní vztah lze kdykoli ukončit, aniž by bylo třeba dodržovat výpovědní lhůtu a platit odstupné,“ říká Jiří. Nemůže spoléhat ani na další jistoty, které zaměstnancům zaručuje zákon. Nemá nárok na nemocenskou ani placenou dovolenou. „Ale je to o dohodě, dovolenou mi proplácejí,“ říká Jiří.

Každý živnostník se musí o placení sociálního i zdravotního pojištění starat sám. Odvede na nich ale méně, než by mu strhával z hrubé mzdy zaměstnavatel. Nevyhne se také podávání daňového přiznání. Na daních ale ušetří, protože může uplatnit výdajové paušály. Ty se (zatím) pohybují od třiceti do osmdesáti procent, podle druhu živnosti. Pro řadu živnostníků to v konečném efektu znamená, že na daních nezaplatí (skoro) nic. Odpůrci švarcsystému upozorňují, že tak státní kasa ročně přichází o miliardy. Na druhou stranu ale platí, že živnostníci (kteří velmi často odvádějí jen minimální platby na pojistné) ze společného měšce také méně dostanou – například na důchodech. Živnostníci a živnostnice nejsou také povinně účastni nemocenského pojištění. Pokud si ho neplatí, mohou počítat s tím, že si nebudou moci vybírat délku pobírání rodičovského příspěvku a že na ho od státu nedostanou v maximální výši (pokud tedy není na nemocenském pojištění účasten druhý rodič, pak může rodičovský příspěvek pobírat on; Podrobněji o nových pravidlech rodičovské v článku Kalkulačka rodičovského příspěvku: změny od roku 2012.)

Legalizovat, nebo zakázat?

Nelegální, víceméně nelegální, málem legální. Tahle podivná řada vyjadřuje status švarcsytému v Česku v několika posledních letech. Od ledna příštího roku bude opět oficiálně nelegální, zákonem výslovně zakázaný. Vracíme se tak do stavu před rokem 2007. Tehdy totiž ze zákona paragraf o zákazu švarcsystému vypadnul. To však neznamená, že by byl od té doby povolený. Jeho zákaz bylo možné odvodit z definice závislé práce v zákoníku práce. Ta smí být vykonávána pouze v pracovněprávních vztazích.


Zajímavé je, že ti samí politici, kteří nyní tvrdý boj proti švarcsystému posvětili, ještě nedávno zvažovali jeho legalizaci. Měla být jedním z protikrizových opatření minulé vlády. Petr Nečas označil v únoru 2009 (ještě jako ministr práce a sociálních věcí) v rozhovoru pro Hospodářské noviny představu, že je možné proti švarcsystému bojovat, za iluzorní.

Navrhoval dokonce, aby se švarcsystém na dva roky povolil všem. Pak by se zhodnotily dopady a rozhodlo, co bude dál. Sliboval si od toho, že se firmám sníží náklady na pracovní síly a ony pak budou lidem ochotněji dávat práci. Obavy měl pouze z dopadů na státní rozpočet. „Osobně se kloním spíše ke zrušení zákazu švarcsystému, právě proto, že už funguje a je těžko kontrolovatelný,“ řekl tehdy Hospodářským novinám Nečas.

Jak se změní definice závislé práce?

Nový zákon má podle vlády odstranit výkladové nejasnosti definice závislé práce. Definice se nově rozděluje na formální a věcný charakter závislé práce a na část určující podmínky jejího výkonu. Od ledna bude zákoník práce definovat závislou práci takhle: „Závislou prací je práce, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, jménem zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele a zaměstnanec ji pro zaměstnavatele vykonává osobně.“ Podmínky pro výkon závislé práce budou definovány takto: „Závislá práce musí být vykonávána za mzdu, plat nebo odměnu za práci, na náklady a odpovědnost zaměstnavatele, v pracovní době na pracovišti, případně na jiném dohodnutém místě.“ Pokud budou naplněné pojmové znaky práce, musí být podle nového zákona vždy vykonávána výhradně za uvedených podmínek.

A vida, uplynuly dva roky a Nečas stojí v čele vlády, která vyhlásila švarcsystému nesmiřitelný boj. Útěk před daněmi je totiž podle vlády třeba zarazit. A tak se bude přitvrzovat. Od ledna bude firmám za švarcsystém hrozit až desetimilionová pokuta. Zákon dokonce stanovuje minimální výši pokuty na dvě stě padesát tisíc. Z obliga nejsou ani živnostníci, kteří ve švarcsystému často figurují nedobrovolně – jinak by totiž práci nezískali. Dosud mohli dostat maximálně desetitisícovou pokutu. Od ledna k ní přibude jedna nula – hrozit jim bude postih až ve výši sto tisíc korun. Navíc by se měl navýšit počet kontrolorů, kteří budou dodržování zákona ve firmách prověřovat. Zákon také upřesnil definici závislé práce, aby mohli kontroloři firmám švarcsystém snáze dokázat.

Ostřejší postup vítají hlavně odbory, které tvrdí, že švarcsystém deformuje trh práce. Jeho legalizace by podle nich znamenala nezodpovědný hazard, který by mohl způsobit naprostý rozpad veřejných systémů.

Jiný názor mají zástupci menších firem. Podle Michala Martocha ze serveru Workline.cz, který se zabývá problematikou práce na dálku, je zákaz švarcsystému pro malé firmy likvidační. Nová pravidla podle něj firmám zvýší administrativní zátěž i náklady a uškodí pružným pracovním úvazkům. „V době recese firmy hledají úspory nákladů a dlouhodobá spolupráce na živnostenský list je výhodná pro obě strany,“ vysvětluje Michal Martoch. Přechod na klasický pracovní úvazek podle něj znamená pro firmy komplikace a tak spolupráci raději ukončí, než aby daného pracovníka zaměstnaly. „Řada lidí tak skončí bez práce. V době recese by měl stát naopak podporovat podnikání a pružné zaměstnávání lidí. Rozhodnutí poslanecké sněmovny mi připadá zcela nesmyslné,“ uzavírá Martoch.

Jedni mají jistoty a stravenky, jiní platí míň na odvodech. Státní zaměstnanec, zaměstnanec soukromé firmy či osoba samostatně výdělečně činná. Máme rovné šance, nebo je někdo nespravedlivě zvýhodněn?

Čtěte v článku Petry Dusové:
Živnostníci versus zaměstnanci. Existuje spravedlnost? A v diskuzi pod ním.

Outsourcing a švarcsystém není totéž

Hospodářská komora České republiky, podobně jako odbory, švarcsystém neschvaluje. Varuje ale před jeho směšováním s jiným druhem spolupráce. „Švarcsystém v plném slova smyslu, který zneužívá systém a je ve své podstatě mzdovým dumpingem, neschvalujeme. Neměl by ale být zaměňován za některé volnější smluvní vztahy, jako je například outsourcing, který poskytuje potřebnou flexibilitu v určitých případech výhodnou pro firmy i pracovníky,“ uvedl mluvčí Hospodářské komory Petr Kopáček. Outsourcing nadále zůstává legálním obchodním vztahem dvou podnikatelů. Že nevíte, oč jde? Jednoduše o to, že si firma na určité činnosti, které sice nejsou hlavní náplní její práce, ale ke svému fungování je potřebuje, najímá jiného podnikatele, který se na tyto činnosti specializuje. Může jít například o vedení účetnictví nebo úklid kanceláří.

Anketa

Co se švarcsystémem?

Švarcsystém v jistém smyslu připomíná prostituci. Jedná se o fenomén, který se s největší pravděpodobností nikdy nepodaří zcela vymýtit. A tak stále balancujeme mezi dvěma protipóly. Legalizovat, nebo zakázat (a tvrdě postihovat)? V naší loňské anketě na sesterském webu Finmag se všichni oslovení byznysmeni přiklonili k tomu, že je lepší legalizovat, co stejně nedokážeme uhlídat. Politici se ale rozhodli vyrazit směrem opačným. Jaké ovoce jejich úsilí přinese, se teprve ukáže.

Podnikatel Švarc: muž, který vstoupil do dějin

Myslíte si, že se švarcsystému říká švarcsystém, protože se jedná o černotu? Samá voda. Jmenuje se podle svého vynálezce. Za toho je považovaný podnikatel Miroslav Švarc z Benešova. Na začátku 90. let přišel na způsob, jak ušetřit na zdravotním a sociálním pojištění, které musel měsíc co měsíc odvádět za své zaměstnance. Všechny do jednoho propustil, aby pro něj záhy začali pracovat na živnostenský list nebo dodavatelskou smlouvu. Stát se ale rozhodl, že mu jeho byznys zarazí, a roku 1992 „švarcsystém“ poprvé zakázal.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 12. 2011 20:44, mai

Ač o vás vím i z jiných diskuzí a vím,že máte velký přehled,nyní s vámi nemohu souhlasit.Nechápu koneckonců i samotný článek.Srovnávání plateb pojištění či daní u OSVČ a zaměstnanců je jako srovnávat jablka s hruškami.Každá činnost má tak odlišné zákonitosti,že nedává logiku,proč by měly mít stejnou sazbu daní či pojištění.Kdo se má lépe?Do platu zaměstnance se nezapočítávají bonusy,zaměstnanecké benefity.Zákoník práce pro zaměstnance přináší další řadu výhod.4-5 týdnů dovolené je něco o čem mohou OSVČ jen snít.Pokud srovnáváme,kde jsou časové náklady OSVČ,účetnictví,odpovědnost za svou ekonomickou situaci? To vše je myslím dostatečný argument pro to aby každý pochopil,že nikdy nemůže být sazba pojištění a daní u OSVČ a zaměstnance stejná.Zaměstnanecký poměr je luxus.Vaší jedinou starostí je přijít do práce a vykonat činnost,za kterou jste odměněn.OSVČ si musí zajistit svoji existenci,což je úkol mnohem obtížnější a proto by mělo být zvýhodněno.Můžeme vést debatu kde a o kolik,ale to je vše.

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 12. 2011 20:38, Re

Švarcsystém by se určitě legalizovat neměl, protože nabourává klasické zaměstnávání. Uvrhá do nejistoty zaměstnance a koneckonců i zaměstnavatele. Nevím, proč by měli být řadoví zaměstnanci tlačeni do toho- co všechno musí znát, umět a dělat podnikatel (např. účetnictví, atd..). To je naprosto nesmyslné! Když chci pro někoho pracovat, tak nevím proč bych musel být podnikatel! Jinak proč zaměstnáváte nemakačenky, tak je nezaměstnávejte a nebudete jim pak muset platit ani ty 2000 Kč. Češi si podle vás nic nezaslouží. Nevím odkud jste, ale docela bych vám doporučil se přestěhovat do jiného státu.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Začínáme podnikat: Proč vlastně?

7. 11. 2011 | Michal Chleboun | 5 komentářů

Začínáme podnikat: Proč vlastně?

Možná jste se právě teď rozhodli, že se stanete svým pánem. To je jeden z důvodů, proč se lidé vrhají pro podnikání a zejména v začátcích se stávají otroky vlastních snů, představ a... celý článek

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

17. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 10 komentářů

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

Představte si, že by řidiči s poznávačkou končící sudou číslicí mohli jezdit na dálnici sto šedesát, beztrestně si dát před jízdou dvě piva, a ještě by jim stát posílal příspěvky na... celý článek

Než vám vláda zatlačí oči! Odbory varují před horory

19. 5. 2011 | František Mašek | 23 komentářů

Než vám vláda zatlačí oči! Odbory varují před horory

Všechno špatně! Zpátky na stromy, začněme znovu! Podobný závěr je nejspíš přehnaný, odbory však označují chystané reformy za „zákeřné“ a chystají kvůli nim v sobotu 21. května v Praze... celý článek

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

19. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 50 komentářů

Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

Odbory tvrdě brojí proti reformám. Chystají varovnou stávku a nevylučují další radikální akce. V případě daňové reformy jsou proti dalšímu zvýhodňování OSVČ a mluví o nepřípustnosti... celý článek

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

17. 5. 2011 | Petra Dusová | 28 komentářů

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

Způsobů, jak si vydělávat, je jistě nekonečně. Málokdo z nás je však uhlobaronem či rentiérem, většina nás patří do jedné z následujících tří skupin: státní zaměstnanec, zaměstnanec... celý článek

Partners Financial Services