Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

Petra Dusová | rubrika: Co se děje | 17. 5. 2011 | 28 komentářů
Způsobů, jak si vydělávat, je jistě nekonečně. Málokdo z nás je však uhlobaronem či rentiérem, většina nás patří do jedné z následujících tří skupin: státní zaměstnanec, zaměstnanec soukromé firmy či osoba samostatně výdělečně činná. Máme rovné šance, nebo je někdo nespravedlivě zvýhodněn?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2011 11:24, FMach

Doporučuji zaměstnancům, aby si vyzkoušeli na dva roky stát se živnostníkem a být ještě plátce daně. Oboje jsem absolvoval a mohu s klidným svědomím říci, že živnostník a plátce daně už raději nikdy, zaměstnanec to ano, zaměstnavatel za mě udělá vše ostatní vůči státu, přidá mi na sociální a zdravotní pojištění a mám klid, nemusím se stresovat zda něco vydělám, zda zákazníci přijdou, když město nechalo vedle mého obchůdku postavit supermarket a neptalo se na můj názor zda to neohrozí mojí existenci a zda se nezařadím mezi nezaměstnané, důchod dostanu malý a můj zaměstnanec se mi vysměje, on bude mít důchod skoro dvojnásobný, kdykoliv si vzpomene tak může marodit a dostane peníze a já co by živnostník marodit nemůžu a ani nesmím, jinak se neuživým a platit daně sociální a zdravotní musím platit v plné výši a to zaměstnanec nemusí to za něj zaplatí stát a tak bych mohl pokračovat, raději být zaměstnanec než živnostník (OSVČ).
Vyzývám všechny zaměstnance, aby se stali OSVČ a pak se mohou k této problematice vyjadřovat, jinak ať jsou zticha.

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 5. 2011 22:45, Tomas

Vubec nechapu posledni odstavec celeho clanku jak muze autor napsat ze zivnostnik se musi ucit novinky v danovem zakone nebo si musi zaplatit danoveho poradce, sak zamestnanci si "tez plati danoveho poradce" tedy nejakou ucetni ktera jim dela mzdy atd.

a jinak nevim jak jsou odvody ZP a SP u statnich zamestnancu (viz diskuze zvyseni plateb za statni zamestnance ale to asi budou socialky duchodci a deti), ale u zamestnancu v soukromem sektoru je jasne dano kolik vam vezmou ze mzdy a malo kdo to muze nejak snizit takze do celeho baliku davaji zamestnaci mnohem vic a ve vysledku se treba ani duchod nedozijou a jen plati aby bylo na solidarnost, jde oto ze je odvod v % tak si zivnostnik muze co usetri v rozdilu se zamestnancem sporit na duchod a je natom mnohem lip... pokud se nepletu tak za zamestnance odvadi firma vic % na Zp a SP jak co si musi odvadet zivnostnik ...

-31
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

5. 11. 2011 18:13 | Ivoss

Trochu OT, ale představa úředníka, který dostává výplatu podle provedených stavebních povolení, je pro mě docela děsivá. Sice by to řadě žadatelů o stavební povolení ulehčilo život, ale ve stavebních řízeních by za krátko vznikla totální džungle, stavělo by se cokoli kdekoli a to by jistě nebylo pro společnost zrovna prospěšné.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2011 23:34 | tomáš kudrnáč

Nejvíce tyjou ti, co parazitují na našich daní !! - největším pojídačem je vláda - zvedají si platy jen za to, že se při hlasování - urážejí, opíjí a nažerou, dokonce se tam chodí vyspat . To je výsměch nám, co pracujeme - další skupinou jsou důchodci - zvedají se jim důchody , ikdyž se dělají škrty . Když škrty tak všude. Nám se taky snížil plat a přitom musíme živit rodinu a platit dětem studia i léky. dokonce platíme více za cestu do škol jak důchodce, který dostává důchod ! Naše děti berou velké nic !! - zařadíme tzv. invalidní důchodce - berou invalidku a přitom chodí do práce na stavby : Vezměte invalidku notorikům, gemblerů apod.. a budou peníze!! - další velká skupina, která nás vysává z našich daní - jsou rómové. To co dostávají o tom se nám může zdát. Proto navrhuji v tomto případě zavést to co udělalo Slovensko !! Panečku , to je očista. Pak , že to nejde !! Nejsem rasista !!! Makejte a příjmeme Vás mezi sebe úplně stejně jako jsme příjmuli Vjetnamce . Panečku a ti makaj !!!
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 8. 2011 12:14 | Fany

Máte tak dvě zásadní chyby. Státní zaměstnanec do státní pokladny nic nepřinese. neboť celý jeho plat je hrazen se státního rozpočtu, tudíž Vaše poznámka o jejich daních je spíše úsměvná. OSVČ neplatí jen daň z příjmů, na kterou všichni rádi poukazují, ale mnoho dalších odvodů, včetně třeba silniční daně. A pak ještě dotaz. Když si OSVČ sám vybral svůj "osud", tak ostatní nikoliv? Či někdo někoho nutil, aby byl státním zaměstnancem?
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 5. 2011 11:24 | FMach

Doporučuji zaměstnancům, aby si vyzkoušeli na dva roky stát se živnostníkem a být ještě plátce daně. Oboje jsem absolvoval a mohu s klidným svědomím říci, že živnostník a plátce daně už raději nikdy, zaměstnanec to ano, zaměstnavatel za mě udělá vše ostatní vůči státu, přidá mi na sociální a zdravotní pojištění a mám klid, nemusím se stresovat zda něco vydělám, zda zákazníci přijdou, když město nechalo vedle mého obchůdku postavit supermarket a neptalo se na můj názor zda to neohrozí mojí existenci a zda se nezařadím mezi nezaměstnané, důchod dostanu malý a můj zaměstnanec se mi vysměje, on bude mít důchod skoro dvojnásobný, kdykoliv si vzpomene tak může marodit a dostane peníze a já co by živnostník marodit nemůžu a ani nesmím, jinak se neuživým a platit daně sociální a zdravotní musím platit v plné výši a to zaměstnanec nemusí to za něj zaplatí stát a tak bych mohl pokračovat, raději být zaměstnanec než živnostník (OSVČ). Vyzývám všechny zaměstnance, aby se stali OSVČ a pak se mohou k této problematice vyjadřovat, jinak ať jsou zticha.
+66
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 5. 2011 9:11 | eďa

Psal jsem vám, mladý muži, páč jste se mě vyptával. Chápu vás, že nejste připraven vnímat velmi tvrdou realitu vašeho pozemského bytí, nicméně dal jsem vám a zadrmo šanci mít šanci, a to není zrovna málo. Takže ještě jednou vám přeji kouzelný, ba přímo pohádkový den.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 8:45 | eďa

Jste mladý muž, zcela nezkušený, ovšem o to více nabitý bělavou energií, která vám roste z konečků prstů a aniž byste tušil a nikdo vám to ještě neřekl, jste tu chován jako potrava pro jisté entity, ovšem nikoliv pro maso nebo peníze, ale a právě pro bílou energii, kterou vám ukusují. Pak vás bolí hlava a máte pocit, že se točíte dokolečka - přešlapujete na místě. Nic si neberte osobně, jen jsem se na vás krátce mimosmyslově podíval. A na lásku a pravdu na Luciferově planetě zapomeňte. Jak jistě už víte, království nebezké nepochází z tohoto světa, ikdyž se pěkně poslouchá některé mladé duše konejší i po 21 letech.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 7. 2011 15:45 | David

K této diskuzi jsem se dostal asi trochu opožděně, ale nedá mi se k ní nevyjádřit. Nevím, jestli vůbec někdo ví, o čem mluví, když hlasuje, že největší krajíc ukrajují státní zaměstnanci. Víte, on není státní zaměstnanec jako státní zaměstnanec. Je třeba rozlišovat "normálního" úředníka někde na okresní pobočce třeba v rámci ČSSZ, magistrátního nebo obecního úředníka nebo třeba soudce a státního zástupce. Ti první, to je opravdu mizérie, berou stále menší platy, práce se jim nehorázně navyšuje bez navýšení zaměstnanců, postupně jim byly odňaty všechny výhody kromě stravenek, které jako poslední výhodu jim chce pan Kalousek vzít taky. Jistota žádná, zákon o státní službě v nedohlednu a mezi zaměstnanci panuje strach se jakkoli bránit. Neustále hlídají nějaké lhůty a čelí i občas nepříjemným klientům. Zákon hierarchie tam vládne tak, že čím nižší složka, tím více práce za nejmenší plat. Pokud jde o daně, jsou tak vysoké, že do poloviny roku pracuje úředník vlastně zadarmo. Na rozdíl od těch posledně jmenovaných (soudci apod.) si však nemůže z toho mála ani našetřit, aby tu "polovinu" roku nějak přežil. V současné době existují skutečně propastné rozdíly mezi jednotlivými skupinami státních úředníků. I otázka moci je rozdílná, což je vidět na nabubřelosti některých např. magistrátních úředníků, ale také úředníků katastrálních úřadů, soudců, státních zástupců apod. kteří se uzavírají do svých "skleněných paláců" a normální smrtelník se k nim už vůbec nedostane. Úplně nejhůře je však na tom věková skupina lidí starších cca 45 let, kteří celý život cpou státu peníze a on teď po nich chce, aniž by mnohdy viděli z těchto peněz jedinou korunu, aniž by se někdo zodpovídal, co se s těmito "jejich" penězi dělo a děje, a nyní mají všechno platit duplicitně, ať už jsou to lékařské úkony, léky nebo důchody apod. Tomu říkám solidarita, spořit tam, kde jiní kradli a to, co další rozkradli... Myslím si, že nelze jednoznačně ukázat prstem na některou skupinu, u každé se najdou výhody i nevýhody. OSVČ si tento styl života zvolily, nikdo je nenutil a rozhodují si také sami, na rozdíl od státních zaměstnanců, co a kolik státu odvedou. Samozřejmě pak třeba s dopadem na výši důchodu apod., ale i ten si mohou zpětně doplatit, mohou se i zpětně odhlásit z pojištění a tedy i z odvodů atd. Vím, že stát jim na začátku nasliboval a svoje sliby nesplnil, v současné době vlády ODS si však ledacos vylobovaly... Stále se však handrkujeme, kdo je na tom lépe, zda zaměstnanci či živnostníci, ale málokdo třeba ví nebo si neuvědomuje, jak vysoké částky stát "odkrajuje" např. konkurzním a insolvenčním správcům. A takových skupin by se jistě našlo víc... Proto musím souhlasit s panem Eďou - nejlepší řešení je být finančně svobodný člověk, na tomto státu zcela nezávislý!
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 5. 2011 19:41 | eďa

Ve své podtatě s vámi lze souhlasit, ale co to mění? Vůbec nic. Ať jste zaměstnancem nebo živnostníkem, pořád jste otrokem a máte hovno, jste bez práv jen s povinnostmi. Nejlepší řešení je nebýt ani živnostník ani zaměstnanec, ale býrt majitelem, bankéřem nebo investorem.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 5. 2011 8:00 | Iveta

....-))))))))))))))))))))))))) )).No schválně - jsem mladý muž, starý muž, mladá žena či stará žena?????? Zdá se, že máte v mimořádné oblibě slovo "otrok" - že by fetišista? Jinak jste naprosto přízemní debatu posunul do velmi, velmi intelektuální roviny, chybí tomu už jen že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 7:31 | eďa

Šlo spíš o vtip, než že bych vás chtěl kárat, mladý muži. Vidím i bez iluzí a intelektu kam směřuje Českorupsko, i to, že chce-li otrok demokracie -třeba podnikatel, živnostník anebo zaměstnanec s vedlejšími příjmy přežít rozbujelé instituce - parazity všech druhů rádoby demokracie, a to nejsou poučky, ale jen holá fakta, bude muset, a to každý sám, samet z toho už vynechejme, ten se opakovat nebude, zabojovat svou poslední bitvu - o svůj holý život. Vy už jste začala daň. optimalizací, nicméně brzo zjistíte, že k přežití musíte ještě hodně moc přidat. Přeji vám kouzelný den.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 1:13 | jezevec

ale tam přece nejde o nějaké okrádání. tady jde o to, že hodný stát nám vylučuje z účetnictví celou řadu nákladů, které jsou nesporně a objektivně "nezbytné k vynaložení a udržení příjmu", jak praví zákon - například kafe a vybavení kuchyně do kanceláře, pracovní oblečení jiné než montérky, některé kategorie firemních dárků (lahví) - proto bez uzardění jezdím firmením autem bez přidanění domů, a ještě natankuju sekačku na trávu za firemní kreditku. NEKRADU - MÁM PŘEDPLACENO.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2011 20:49 | Iveta

ale eďo, stále mi nemůžete odpustit narážky na Váš intelekt? Co mám dělat správně vím i bez Vás, osobně optimalizuji daně tak, aby nemohly být napadeny berňákem - potažmo tedy způsoby, které neodporují zákonu. Jelikož jsem již absolvovala dvě kontroly FÚ bez závad, mám za to, že moje účetnictví je daňově naprosto v pořádku. Jestli jste si nevšiml, můj článek byla reakce na "maitlanda". Pokud žijete v iluzi, že podnikatel má jedno či více aut pro podnikání a další auto pro rodinu, resp. že má sice jedno auto, ale výdaje krátí podle km ujetých pro soukromé účely, potom je mi Vás upřímně líto - ne proto že by Váše iluze neměla něco do sebe, ale že v české kotlině si tímto postojem vysloužíte jen posměch a poklepání na čelo. Nebojte se, vím že to není správné, nicméně když vidím kam moje daně plynou, nemám chuť dávat do státní kasy cokoliv nad daň, kterou uznám za dostačující. Nevím jak jste stár, ale já ještě pamatuji časy, kdy se říkalo kdo nekrade okrádásvoji rodinu - nu a v tomto směru jsme zase tam kde jsme byli. Asi by Vám nezaškodilo zvednout hlavu od ekonomických pouček a zavítat mezi podnikající část národa - po Vašem příspěvku nepochybuji, že budete v šoku až zjistíte co všechno je možné, co všechno lze, co všechno je vydáváno za podnikatelský úspěch a tvrdou dřinu podnikatele a jak lze optimalizovat daňový základ, aniž by berňák mohl něco doměřit. Ještě jednou - neříkám, že je to správné, říkám, že se to děje a nikdo s tím nic nenadělá.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 5. 2011 14:06 | eďa

MIlá Ivetko,
vy se tu přiznáváte ke krácení daní a poplatků. Pro soukormé jizdy si máte koupit druhé auto. Proč Vám mám dotovat z daní vaše soukromé jizdy a kdo ví, co všechno ještě ?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2011 10:07 | Pavel

Proč jde v cizině stanovit tzv. obvyklý zisk pro téměř všechny činnosti? Proč je berňák bezzubý? Dovedete si jak by vapadala diskuse např. na tomto portále, kdyby Kalousek navrhl minimální zpropitné ke zdanění, minimální zisk z hospody po druhém roce podnikání, minimální zisk kadeřnice apod?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2011 9:52 | josef

pokud je zpropitne vyrazne mensi nez obvykle, pak je treba nasadit obvyklou castku. Proc toto v nekterych zemich (napr. USA) jde?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2011 9:44 | Tomas

Toz to pardon neznalost neomlouva tak se aspon ja omlouvam doucim se o svacine....
nechapu argument ze jste nebyl u lekare chapu nemuzete si to dovolit nikdo za vas tu praci neudela, ale je spousta zamestnancu co taky nebyly u lekare a tez si palati nemocneskou, ze mam placenou dovolenou, svatky jako zamestnanec to je sice pravda ale nejdriv nato musi firma vydelat tak jako zivnostnik jinak to muzou zavrit a to ze si na auto musite nejdriv vydelat to ja jako zamestnanec taky...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2011 8:21 | Iveta

začnu od konce - abych si mohl uplatnit auto do výdajů, musím si na něj nejprve vydělat. A to jako zaměstnanec si na auto vydělat nemusí? Rozdíl je v tom, že OSVČ ušetří (pokud je plátce) 20 % z ceny auta nárokem na odpočet DPH, tedy rodina (a samozřejmě i pro podnikání) má auto o 20 %m levnější. Dále z této snížené ceny ušetří dalších 15 %, neboť pomocí odpisů tohoto auta sníží daňový základ. A to ještě nekončíme stejné výhody má i každá oprava, servis a hlavně PHM pro toto auto. Jestliže tedy vedle sebe bydlí např. účetní jako OSVČ a účetní jako zaměstnanec, potom je pro rodinu fiskální efekt související s provozem tohoto auta naprosto zřejmý. No, ještě můžete namítnout, že přece soukromé jízdy eviduje OSVČ zvlášť a krátí o ně výdaje nebo např. že služební auto používá jen pro podnikání.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2011 8:13 | Pavel

Ano, nic nebrání číšníkovi přiznat dýška a peníze bokem, stejně jako nic nebrání tomu aby OSVČ přiznala všechny příjmy a uplatnila jen skutečné výdaje. Pak tedy to co vidím kolem sebe asi není pravda. No a korunu jste tomu dal s tím berňákem - jak chcete aby berňák prokázal neevidovaný příjem k dodanění pokud jej sám příjemce tohoto příjmu nepřiznal? No, třeba kdyby berňák vyzval všechny návštěvníky restaurace aby svědecky doložili kolik dali dýška? A i v tomto úsměvném hypotetickém případě to zase bude jen tvrzení proti tvrzení. Nicméně závidím Vám zemi ve které žijete, protože to co píšete rozhodně nemá s českou realitou nic společného.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 5. 2011 6:13 | Honza

Stát odírá řádově víc dobře placené zaměstnance (v soukromé sféře) než dobře vydělávající OSVČ. Byl jsem dobře placený zaměstnanec a vydělávám teď "superhrubého" o dost méně jako (stále ještě dobře vydělávající) OSVČ. Ale i tak mi z těch peněz zůstane o dost víc, než mi zůstalo předtím. A to vše zcela legálně díky 60% "nákladům", neplacení nemocenského pojištění a nižšímu sociálnímu pojištění. (Žádné ilegality a poloilegality typu s.r.o. na Seychelech.) To, že podle současných výpočtů (do té doby se 10x změní nebo se po státním bankrotu úplně zruší) budu mít jako OSVČ nižší důchod, že nemám dotované stravenky atd., to jsou proti tomu opravdu jen drobné.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 5. 2011 0:25 | maitland

To se teda pletete.Co se týče zdravotky 13,5%,socialky 34% je to naprosto stejné.Rozdíly jsou ve vyměřovacích základech,ale tam je otázka,zda-li to je pto živnostníka taková výhra.Samozřejmě nemusím si platit nemocenskou,ale taky jsem v případě nemoci bez peněz.Mohu si platit minimální socialní,ale potom nebudu mít důchod ale kapesné.Nářky o tom,co musí platit zaměstnanci na živnostníky jsou k smíchu.Není to jen o procentech ,ale o výši příjmu a je spočítáno,že živnostníci a podnikatelé do systému odvedou peněz mnohem více.Co se týče mne,8 let jsem nebyl u doktora,přičemž si platím zdravotku.Nemám benefity,proplacené svátky,dovolené.Pracuji i o víkendech,mám 13 let staré auto.Nevadí mi názory o živnostnících,jak si pořizují auta na podnikání,dovolené apod.Ti lidé totiž vůbec ničemu nerozumí a nikdy nepochopí,že musíte na to auto nejdřív vydělat,aby jste si ho mohl uplatnit jako náklad.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michal Mejstřík

ekonom

Petra Procházková

manažerka, Agrofert

Michal Mejstřík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petra Procházková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services