Dobrovolné důchodové pojištění. Když vám nechtějí přiznat penzi

Dlouhodobě nezaměstnaní, invalidní důchodci nebo rodiče v domácnosti. Skupiny osob, které můžou v budoucnu potkat problémy se získáním starobní penze. Řešením je dobrovolné důchodové pojištění.
Dobrovolné důchodové pojištění. Když vám nechtějí přiznat penzi

To, jestli vám úředníci v budoucnu přiznají starobní důchod, závisí na splnění dvou podmínek: dosažení důchodového věku a dostatečně dlouhé účasti na důchodovém pojištění – jedné ze složek sociálního pojištění. Například penzisté, kteří odcházejí do důchodu letos, musí mít na kontě pětatřicet odpracovaných roků.

Sociální pojištění musí platit každý, kdo má příjem z výdělečné činnosti: je zaměstnaný, nebo podniká. Za zaměstnance odvádí sociální pojištění zaměstnavatel, osoby samostatně výdělečně činné se musí starat samy. Naopak ten, kdo výdělečnou činnost nevykonává, sociální pojištění odvádět nemusí. Může si ho ale platit dobrovolně a v budoucnu tak předejít problémům se získáním starobní, případně i invalidní penze. Poradíme, jak na to.

Pozor!

Sociální pojištění a důchodové pojištění není totéž

Oba pojmy se velmi často používají synonymně, totožný význam ale nemají. Sociální pojištění, které odvádějí zaměstnanci a jejich zaměstnavatelé, má tři složky: důchodové pojištění, nemocenské pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Sociální pojištění, které státu odvádějí podnikatelé, má jen dvě složky – důchodové pojištění a příspěvek na politiku zaměstnanosti. Proto také živnostníci nemají nárok na nemocenské dávky, pokud nemocenské pojištění neplatí dobrovolně.

Dobrovolné důchodové pojištění je čistě důchodové pojištění, neobsahuje ani nemocenské pojištění, ani příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.

Kolik máte nasbíráno?

Ze všeho nejdřív se hodí zjistit, kolik dob pojištění (účasti na důchodovém pojištění) u vás Česká správa sociálního zabezpečení eviduje. Platí, že každý může jednou ročně požádat o takzvaný Informativní osobní list důchodového pojištění. Formulář žádosti najdete na webu České správy sociálního zabezpečení, vytištěný ho pošlete na adresu: ČSSZ, Odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08  Praha 5.

Pokud máte datovou schránku, může zkusit online podání. Další alternativou je nahlédnout do „konta“ pojištění on-line na ePortálu ČSSZ. Opět ale budete potřebovat datovou schránku nebo elektronickou občanku s čipem (a aktivovanými elektronickými funkcemi), která se vydává od loňského léta.

Když zjistíte, že vám pár odpracovaných let pro přiznání důchodu chybí, můžete podat přihlášku k platbě dobrovolného důchodového pojištění – jak na to, si povíme na konci článku. V praxi je ovšem potřeba rozlišit, jestli k tomu máte jeden z důvodů popsaných v zákoně, nebo si ho chcete platit bezdůvodně.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Důvod? Evidence na pracáku i studium

Pokud jde o první skupinu – odůvodněnou platbu důchodového pojištění – většinou existuje možnost doplatit si pojištění zpětně. V praxi zákon uznává tyto případy:

  • Evidenci na úřadu práce jakožto uchazeč o zaměstnání. Evidenci na pracáku můžete doplatit zpětně, nejste nijak časově omezení. Podmínkou ovšem je, že nejde o období, během kterého pobíráte (nebo jste pobírali) podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.
  • Studium na střední a vysoké škole, které jste absolvovali po dosažení plnoletosti. I doba na střední a vysoké jde doplatit zpětně, musíte ji ale prokázat vysvědčením, indexem nebo potvrzením od konkrétní školy.
  • Práci v cizině pro zahraničního zaměstnavatele nebo dlouhodobou dobrovolnickou službu. V tomto případě lze zpětně doplatit pouze dva roky.
  • Pokud jde o europoslance, manžele, manželky a registrované partnery státních zaměstnanců působících v cizině. I tady je možnost přihlásit se k dobrovolnému důchodovému pojištění zpětně, bez časového omezení. Zpětnou přihlášku lze ovšem podat nejdřív od roku 2015, kdy nabyla účinnosti příslušná zákonná úprava. Od roku 2010 do roku 2014 je dobrovolná účast možná za dobu pobytu v cizině, kam člověk následoval manžela nebo manželku působícího v diplomatických službách České republiky.

Tip!

Práce v „nesmluvní“ cizině

Dobrovolné pojištění se může vyplatit člověku, který nějaký čas pracuje ve státě, který s Českem nemá uzavřenou smlouvu o sociálním zabezpečení. K odpracované době získané v „nesmluvní“ cizině se totiž při určování nároku na český důchod nepřihlíží. Jestli ale pracujete ve státě Evropské unie nebo státě, se kterým má Česká republika uzavřenou smlouvu, tato doba se vám započte, takže platba dobrovolného důchodového pojištění nemá smysl.

Smlouvu o sociálním zabezpečení má Česká republika kromě států Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru uzavřenou také například s USA, Japonskem, Kanadou, Jižní Koreou, Ukrajinou nebo Tureckem. Úplný přehled dvoustranných smluv o sociálním zabezpečení sjednaných Českou republikou najdete na internetových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Bez důvodu. Maximálně patnáct let

Pro druhou skupinu – osoby, které si chtějí hradit dobrovolné důchodové pojištění bez důvodu, platí o něco přísnější podmínky. Předně – přihlásit se může jen ten, kdo se důchodového pojištění účastnil minimálně po dobu jednoho roku. Jinak řečeno: byl jeden rok zaměstnaný nebo si pojištění hradil jako OSVČ. Nelze přitom započítat žádnou z náhradních dob pojištění: péči o dítě do čtyř let věku, dobu studia na střední či vysoké škole po dosažení plnoletosti ani péči o osobu závislou na péči.

Bez důvodu lze dobrovolné důchodové pojištění platit nanejvýš patnáct let, maximálně do doby, než vám vznikne nárok na starobní důchod. Zpětně navíc můžete doplatit jen jeden rok před podáním přihlášky.

Kolik to dělá?

Dobrovolné důchodové pojištění se, stejně jako klasické sociální pojištění, hradí na účet okresní správy sociálního zabezpečení každý měsíc. Konkrétní částka je vždy omezená pouze zdola: minimálním vyměřovacím základem, který odpovídá čtvrtině průměrné mzdy. Pro letošek jde o částku 8715 korun. Pojistné se pak vypočte jako osmadvacet procent z minimálního vyměřovacího základu – pro rok 2019 tedy 2289 korun. Platí, že i když se k dobrovolnému pojištění přihlásíte zpětně, pojistné se vypočítá na základě průměrné mzdy platné v roce, ve kterém pojištění hradíte.

Uvedená suma – 2289 korun – skutečně představuje jen spodní hranici. Vaše platba důchodového pojištění může být i vyšší, mějte ale na paměti, že se příliš nevyplatí ovlivňovat prostřednictvím dobrovolného důchodového pojištění budoucí výši důchodu. Minimální sazba pojistného pro rok 2019 odpovídá mzdě zhruba 8700 korun. Pokud byste chtěli, aby se vám do výpočtu započetla mzda alespoň kolem patnácti tisíc korun, museli byste na dobrovolné důchodové pojištění posílat 4200 korun měsíčně. Dobrovolné důchodové pojištění se proto hodí využívat hlavně jako prostředek ke splnění potřebných dob pojištění pro vznik nároku na důchod.

Jaký byste mohli mít důchod

Kolik to sype?

Nedá se to samozřejmě říct. A nejen proto, že pozítří může někdo změnit zákon a popozítří zas. Jde taky o to, že se může hýbat váš příjem... Takže to berte s rezervou. Jaký by mohl být váš důchod, pokud byste napříště vydělávali už pořád jen stejně peněz...

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Kolik to dělá?

Dobrovolné důchodové pojištění se, stejně jako klasické sociální pojištění, hradí na účet okresní správy sociálního zabezpečení každý měsíc. Konkrétní částka je vždy omezená pouze zdola: minimálním vyměřovacím základem, který odpovídá čtvrtině průměrné mzdy. Pro letošek jde o částku 8715 korun. Pojistné se pak vypočte jako osmadvacet procent z minimálního vyměřovacího základu – pro rok 2019 tedy 2289 korun. Platí, že i když se k dobrovolnému pojištění přihlásíte zpětně, pojistné se vypočítá na základě průměrné mzdy platné v roce, ve kterém pojištění hradíte.

Uvedená suma – 2889 korun – skutečně představuje jen spodní hranici. Vaše platba důchodového pojištění může být i vyšší, mějte ale na paměti, že se příliš nevyplatí ovlivňovat prostřednictvím dobrovolného důchodového pojištění budoucí výši důchodu. Minimální sazba pojistného pro rok 2019 odpovídá mzdě zhruba 8700 korun. Pokud byste chtěli, aby se vám do výpočtu započetla mzda alespoň kolem patnácti tisíc korun, museli byste na dobrovolné důchodové pojištění posílat 4200 korun měsíčně. Dobrovolné důchodové pojištění se proto hodí využívat hlavně jako prostředek ke splnění potřebných dob pojištění pro vznik nároku na důchod.

Jak se přihlásit?

Přihláška k dobrovolnému důchodovému pojištění se podává na okresní správě sociálního zabezpečení v místě trvalého bydliště. Konkrétní lejstro najdete na webu ČSSZ. Pokud máte zřízenou datovou schránku, může využít online podání.

Zároveň se můžete z dobrovolného důchodového pojištění kdykoli odhlásit. I odhlášku je potřeba podat na příslušném tiskopisu – ke stažení opět na webu České správy sociálního zabezpečení. Nebo můžete využít online formulář s odesláním skrz datovou schránku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 3. 2019 12:15, zdenda

Pokud je někdo nezaměstnaný, nebo invalidní důchodce má tak sotva na mizerné ubytování něco podřadného k jídlu. Kde by vzal peníze na pojištění ,zkuste trochu zaměstnat mozek než něco debilního napíšete.

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 3. 2019 14:31, josef

Myslim, ze ano, pokud mate z ceho.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services