Velké srovnání spořicích účtů. Ještě ne

Ondřej Tůma | rubrika: Analýza | 14. 9. 2017 | 4 komentáře
Spořicí účty jsou v souboji s inflací pořád dole. Pokud jste čekali, že se jejich úroky trošku zotaví, když národní banka zvedne své sazby, asi jste se spletli. ČNB sazby zvedla na začátku srpna – a spořáky pořád nic. Přečtěte si, kdo vám dnes nejlépe zhodnotí sto tisíc korun a kdo milion.
Velké srovnání spořicích účtů. Ještě ne

Po čtvrtroce přinášíme další srovnávačku úroků na spořicích účtech. Ani tentokrát to nebude veselé čtení. Peníze uložené na spořácích dál ztrácejí na hodnotě. Inflace má jasně navrch a banky ani kampeličky se neodhodlaly pohnout sazbami nahoru. Výjimkou je Wüstenrot, který zvyšuje úrok o půl procenta. Jenže – je to jen časově omezená akce, platí do konce roku.

Nenažraná inflace

V srpnu se inflace v meziročním srovnání pohybovala na hranici 2,5 procenta. A to je podstatně víc, než nabízí jakýkoli spořicí účet v Česku. A inflace bude z vašich úspor nekompromisně užírat i nadále: „Naplňuje se srpnová prognóza, která počítá s tím, že především kvůli dražším potravinám zůstane inflace v nejbližších měsících nad cílem ČNB (dvě procenta) a spadne k němu až na začátku příštího roku,“ říká hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Inflace

Jejda, ta nám za rok vyrostla!

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů – nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy a další – hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

K čemu je spořák

Odborníci říkají, že peníze na běžném účtu mají sloužit na pokrytí předem známých nákladů a základních potřeb a jako drobná rezerva. Co je navíc, má pravidelně nebo nepravidelně odcházet na spořicí účet. Ten je pilířem pro tvorbu dostupné finanční rezervy, naspořené peníze jsou určené především na nečekané výdaje. „Rezerva na spořicím účtu se hodí například k zaplacení opravy rozbité pračky nebo koupi televize, hlavně ale na chod domácnosti, když člověk přijde o práci nebo onemocní. Rezerva ve výši šestiměsíční individuální spotřeby by měla stačit,“ doporučuje Dagmar Prajzlerová, manažerka projektu Partners bankovní služby. Nečekejte ale, že se vám peníze na spořicím účtu budou zhodnocovat. Jde spíš o to mít je jinde než peníze na provoz, trochu z očí.

Národní banka hybatelka

Se situací na trhu spořicích produktů by mohli zahýbat centrální bankéři. Bankovní rada České národní banky se na začátku srpna rozhodla zvýšit základní úrokové sazby. Stalo se tak poprvé od února 2008, tedy skoro po deseti letech. ČNB je první centrální banka v Evropské unii, která v tomto hospodářském cyklu ke zvyšování sazeb přistoupila. Konkrétně jde o navýšení dvoutýdenní repo sazby z 0,05 na 0,25 procenta. Lombardní sazba (za kterou si můžou od ČNB půjčit běžné komerční banky) narostla z 0,25 na 0,5 procenta. Diskontní sazba zůstala na stávajících 0,05 procenta.

„Vzhledem k příznivému ekonomickému vývoji, inflaci bezpečně nad dvouprocentním cílem ČNB a neposilující koruně se domníváme, že centrální banka v letošním roce ještě jednou své úrokové sazby zvýší, myslí si hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Podle některých analytiků by k tomu mohlo dojít už v následujících týdnech. To by pak mohlo motivovat některé finanční instituce, aby zvyšování sazeb promítly do nastavení svých produktů. Nejenom úvěrových, ale i spořicích. Nedá se prý ale očekávat, že půjde o navyšování výraznější, takové, které by stavu vašich úspor nějak zásadněji pomohlo.

Víc vám zvyšování sazeb centrální banky a jeho dopadech povědí odborníci:

Bobříci spoření

V našem srovnání sledujeme výkon jednotlivých spořicích účtů za rok. Porovnáváme, kolik peněz na nich bude, když se na ně nalije určitá suma peněz a po roce se vybere (a když banka/kampelička nezmění sazbu). Nechceme se zatěžovat dalšími podmínkami, zakládat ke spořáku běžný účet, hlídat si placení kartou a podobně. Pokud ale chcete nějakou tu desetinku navíc, zvažte, jestli byste nějaký takový úkol, který si na vás v bance vymyslí, nemohli a nechtěli splnit. Může se to vyplatit. Vždyť je vlastně docela dobře možné, že takového bobříka spoření běžně lovíte, jen si to neuvědomujete…

Wüstenrot – díky akční nabídce platné do konce roku nabízí aktuálně nejlepší zhodnocení na trhu spořicí účet Wüstenrot. Na něm můžete dosáhnout až na úrok 1,1 procenta. K základní sazbě 0,2 procenta a krátkodobému akčnímu navýšení o 0,5 procenta totiž můžete získat další čtyři desetinky navíc, peníze si ale v bance musíte na rok zafixovat. Pro nás už to ovšem není klasický spořicí účet, ale spíš termínovaný vklad.   

Air  bank – spořicí účet i běžný účet můžou být terno. Dostanete úrok celé jedno procento (na vklad do sta tisíc u běžného, do čtvrt milionu korun u spořicího účtu). A stačí k tomu pětkrát do měsíce zaplatit kartou aspoň žvýkačky. To se dá. Pokud vám tedy žvejka netahá plomby ze zubů.

Sberbank – spořicí účet FÉR spoření PLUS slibuje úrok 0,53 procenta. Pokud si ale v bance zřídíte běžný účet FÉR konto, budete mít na spořáku nárok na sazbu 0,83 (na vklady do 300 tisíc korun). Běžný účet je zdarma. Ovšem pouze v případě, že na něj každý měsíc přijde aspoň 15 tisíc korun. Když ne, stojí 99 korun měsíčně.

Equa bank – pokud budete aktivně využívat běžný účet této banky, tak vám na spořicím účtu HIT k základnímu úroku 0,2 procenta přibude ještě dalších šest desetinek (na vklady do 200 tisíc korun). Aktivním využíváním účtu se myslí příchod víc než deseti tisíc korun nebo tři platby kartou u obchodníka měsíčně.

Raiffeisenbank – díky produktu eKonto Flexi můžete mít úrok 0,75 procenta (na vklady do 150 tisíc korun). Musíte ale u Rajfky taky mít běžný účet eKonto Smart nebo eKonto Komplet. A například eKonto Smart je zdarma pouze v případě, že vám na účet přijde aspoň 15 tisíc korun a zároveň provedete minimálně tři odchozí transakce. Jinak platíte 99 korun měsíčně.

MONETA Money Bank – na dnešní dobu solidního úroku 0,7 procenta můžete dosáhnout se Spořicím účtem GOLD. Je ale pouze pro ty, kdo mají v bance účet Genius Gold, který měsíčně stojí 469 korun. Poplatek můžete vynulovat, stačí mít v Moneta Money Bank uložený pakatel – aspoň milion korun.

Artesa – na Spořicím účtu Artesa Universal dostanete sazbu 0,6 procenta. Stejná sazba navíc platí klidně i pro milionové úložky. Počítejte ale s tím, že u kampeličky musíte složit členský vklad ve výši desetiny toho, co budete mít na účtu. Členský vklad se nezhodnocuje a neplatí pro něj ani pojištění vkladů.

Srovnejte si to

Nebo to nechejte srovnat nás. Umíme vybrat nejšikovnější ve všech kategoriích běžných spořicích produktů:

Nejlepší spořicí účty

Pro srovnání jsme vybrali částky sto tisíc a jeden milion korun. Po dobu ročního spoření se nebude ze spořicího účtu vybírat ani na něj nově ukládat, takže budeme moci sledovat, jak se za rok vložená částka rozroste. Z žebříčku jsme vyřadili všechny spořicí účty, které svůj úrok podmiňují podmínkami typu minimální obrat na účtu, útrata platebními kartami nebo nutnost zřízení běžného účtu, který je zpoplatněný. Mimo hru zůstaly i spořicí účty s časově omezeným akčním zhodnocením a „spořicí účty“ s výpovědní lhůtou. Stejně tak spořicí účty kampeliček, kde by klienti museli skládat vysoký členský vklad, který nepodléhá pojištění vkladů.

  • Kdo vám přidá nejvíc ke stu tisíc

První místo v našem žebříčku nejlépe úročených spořicích účtů s úložkou sto tisíc korun opět obhájila Sberbank s produktem FÉR spoření PLUS, na kterém vám původní vklad po roce díky sazbě 0,53 procenta může narůst o 451 korun.

Stříbrná ING bank na spořicím účtu ING Konto nabízí úrok 0,5 procenta, který by váš stotisícový vklad měl po roce zhodnotit o 426 korun.

O bronz se pak dělí dva bankovní domy. U Spořicího účtu s bonusem banky Creditas dosáhnete na úrok 0,3 procenta. Stejnou sazbu dostanete i u spořicího účtu Expobank.

Banka

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno (Kč)

Připisování úroku

Sberbank

FÉR spoření PLUS

0,53

100 451,44

měsíčně

ING Bank

ING Konto

0,5

100 425,83

měsíčně

Expobank

Expo spořicí účet

0,3

100 255,31

měsíčně

Creditas

Spořicí účet

0,3

100 255,26

měsíčně/čtvrtletně

Česká spořitelna

Spoření ČS

0,2

100 170,16

měsíčně

Era/Poštovní spořitelna

Era červené konto

0,2

100 170,16

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

0,2

100 170,16

měsíčně

FIO banka

Spořicí účet FIO konto

0,15

100 127,52

měsíčně

Pozn. Od naspořené částky je už odečtena patnáctiprocentní daň z úroku. Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

  • Kdo vám přidá nejvíc k milionu

Stejně jako u stotisícové úložky je i pro milionový vklad momentálně nejvýhodnější spořicí účet u Sberbank. Díky produktu FÉR spoření PLUS byste měli dosáhnout na zhodnocení 2720 korun.

Expobank a Creditas se o medaili v našem top ten opět dělí. Tentokrát o stříbrnou pozici. Milionový vklad vám tyto finanční instituce zhodnotí úrokem 0,3 procenta, což po roce spoření znamená 2552 korun k dobru.

Třetí místo patří stejně jako minule ING Bank, u které by se vám měl uložený milion po roce zhodnotit o 1870 korun.

Banka

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno (Kč)

Připisování úroku

Sberbank

FÉR spoření PLUS

0,53 (od 300 tisíc 0,23)

1 002 720,13

měsíčně

Expobank

Expo spořicí účet

0,3

1 002 552,98

měsíčně

Creditas

Spořicí účet

0,3

1 002 552,45

měsíčně/čtvrtletně

ING Bank

ING Konto

0,5 (od 300 tisíc 0,1)

1 001 870,73

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

0,2

1 001 701,33

měsíčně

FIO banka

Spořicí účet FIO konto

0,15

1 001 275,75

měsíčně

Pozn. Od naspořené částky je už odečtena patnáctiprocentní daň z úroku. Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

20. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

Nové porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů.

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services