Pošlu na vás ČOIku! Jak stížnost doopravdy podat. A co hrozí hříšníkovi

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 20. 9. 2016 | 96 komentářů
Na koho si můžete stěžovat u České obchodní inspekce? Jaký trest dotyčnému hrozí? Jak stížnost správně podat? A kdy vám ČOI nepomůže? Máme pro vás přehledného průvodce.
Pošlu na vás ČOIku! Jak stížnost doopravdy podat. A co hrozí hříšníkovi

Nakupujete a obchodník vám podstrčí padělek, lže nebo mlží o vlastnostech výrobku, neoznačí zboží a služby cenami nebo cenu špatně naúčtuje, nevydá na vyžádání doklad o koupi se všemi náležitostmi, neinformuje o možnostech reklamace, nevyřídí ji do třiceti dnů… To jsou typické situace, kdy si můžete stěžovat u České obchodní inspekce

Tedy – stěžovat si můžete i na cokoli jiného, ale do kompetencí České obchodní inspekce patří poměrně přesně vymezený okruh situací. Detailní výčet případů, kdy má smysl se na ČOI obracet, najdete v boxu.

Trefte to

Český obchodní inspektor si může na někoho došlápnout, pokud si na něj spotřebitel stěžuje, že

  • neoznačí zboží nebo nabízené služby cenami nebo je nesprávně účtuje
  • nabízí neoznačené výrobky (například textil, obuv nebo křišťálové sklo bez označení materiálového složení)
  • nabízí výrobky bez návodů k použití a správné údržbě v českém jazyce
  • nabízí výrobky, které budí podezření, že nejsou bezpečné
  • prodává pohonné hmoty, které budí podezření, že nesplňují požadavky na předepsanou jakost
  • používá nekalé obchodní praktiky: například uvede nepravdivé údaje o výrobku nebo poskytované službě, uvede nepravdivé údaje nebo zamlčí některé informace, které mohou zásadním způsobem ovlivnit rozhodování spotřebitele, takže spotřebitel např. koupí výrobek nebo službu, které by se znalostí těchto informací nekoupil, neuplatní právo, kterého by jinak využil, a podobně (klamavou obchodní praktikou je i prodej padělků)
  • nevydá na vyžádání doklad o koupi se všemi náležitostmi
  • neinformuje spotřebitele o právech při uplatnění reklamace
  • nevystaví doklad o přijetí reklamace ani o tom, jakým způsobem reklamaci vyřídil
  • nevyřídí reklamaci do 30 dnů, popřípadě v delší lhůtě, na které se dohodl
  • neposkytne spotřebiteli jistotu, že uzavíraná úvěrová smlouva obsahuje veškeré náležitosti a povinné informace – řeč je o nebankovních úvěrových společnostech, pokud fixlují nebo klamou při sjednávání úvěru, nedostatečně informují o ceně a parametrech půjčky a podobně, je to případ pro ČOI

Zdroj: ČOI

Neplačte na špatném hrobě

Užitečné bude zmínit taky trable, se kterými je marné se na Českou obchodní inspekci obracet, protože nespadají do její kompetence. ČOI není oprávněná řešit:

  • Podání a dotazy týkající se jakosti potravinářských, zemědělských a tabákových výrobků či nekalých obchodních praktik při jejich prodeji (tady musíte na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci)
  • Nespokojenost s výší vyúčtování za služby elektronických komunikací (tedy i za telefonování) či s kvalitou poštovních služeb (tady musíte na Český telekomunikační úřad).
  • Účtování příliš vysokých poplatků nebo úroků z poskytnuté částky (spor s poskytovatelem spotřebitelského úvěru může vyřešit pouze soud či finanční arbitr, popřípadě rozhodce, když máte sjednanou rozhodčí smlouvu)
  • Spory ohledně rozúčtování nákladů spojených s bydlením
  • Spory o úměrné výši nákladů na tepelnou energii, vytápění, teplou užitkovou vodu nebo nákladů na vodné a stočné přísluší opět soudu
  • Otázky tvorby a struktury cen energií
  • Ceny a vyúčtování energií (elektřina, plyn a teplo jsou v dozorové pravomoci Energetického regulačního úřadu a Státní energetické inspekce)

Posílají vás jinam?

Jděte tam!

Seznam stížností se vrší. Jenže co s nimi? Co když vám ČOI nepomůže? Kde se domoct zastání? Poradíme. Tedy přinejmenším, pokud jde o stížnost na instituci či obchodníka, který vás podfouknul, očesal, vyždímal… prostě připravil o nervy a peníze.

Můj seznam stížností: Hledá se adresát. Kam s nimi?

Hledáte pomocnou ruku?

Potřebujete radu nebo pomoc? V našich nových profesních rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek:

Jak stížnost podat

Česká obchodní inspekce doporučuje každému, kdo chce podat stížnost, aby se vypravil na nejbližší inspektorát. Vyhnete se tak případným chybám a nedorozuměním, dostanete užitečné rady, případně vás rovnou nasměrují jinam – naprostá většina spotřebitelů se tož na ČOI obrací s podněty, které inspekce není oprávněná řešit. Další možností je podat stížnost přes e-podatelnu. I tady je potřeba nejprve vybrat inspektorát, ke kterému chcete stížnost směřovat – správný je ten, v jehož obvodu se nachází sídlo společnosti či živnostníka, na kterého si stěžujete. Kromě textu stížnosti či podnětu budete muset uvést také své kontaktní údaje. Přiložte také dokumenty, které dokládají vaše tvrzení – například smlouvy, reklamační protokoly nebo písemnou komunikaci s prodejcem.

Inspekce by měla vaši stížnost nebo podnět vyřídit do třiceti dnů.

Stížnost můžete odeslat také poštou, adresy inspektorátů najdete zde.

Anketa

Už vás někdy napadlo stěžovat si u obchodní inspekce?

Trest ano, váš nárok ne

Abyste ovšem nebyli zklamaní: Česká obchodní inspekce vaši stížnost prověří a za případné pochybení hříšníka potrestá, k penězům, o které jste přišli, ale nepomůže. Budete o ně muset usilovat u soudu. Nebo u finančního arbitra:

Novinkou letošního roku je, že Česká obchodní inspekce může pomoct s mimosoudním řešením sporu. Nemůže vydávat rozsudky ani nařízení, kterými by se museli obchodníci řídit. Pokusí se ale o smírné řešení záležitosti a třeba vám tak ušetří zbytečné soudy:

Každopádně, i když skončí „jen“ u trestu pro hřešícího obchodníka, pokuta od České obchodní inspekce poslouží u soudu i u arbitra jako dobrý podpůrný argument.

Za porušení zákona může Česká obchodní inspekce uložit obchodníkovi pokutu až do výše 50 milionů korun, obvykle se ale jedná o sankce výrazně nižší – většinou v řádech tisíců, desetitisíců případně statisíců korun, podle závažnosti pochybení. Za méně závažná porušení zákona mohou inspektoři ČOI uložit na místě blokovou pokutu do pěti tisíc.

Kromě finančních postihů uplatňuje Česká obchodní inspekce taky zákazy prodeje výrobků, respektive zákazy uvádění výrobků na trh – v případě, že neodpovídají zákonným požadavkům. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+191
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 96 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 10. 2016 9:24, Martin V

V pondělí večer jsem si koupil v hradeckém Baumaxu domácí vodárnu. Když to viděl instalatér, vyděsil se a řekl, že to nemá cenu ani montovat, ať to vrátím. Přivezl jsem to zpšt do Baumaxu a začala groteska. Prý to vezmou zpět, ale musím si koupit něco jiného v té ceně nebo dražší. S tím jsem problém neměl, potřeboval jsem kvalitnější vodárnu. Tu jsem i našel od firmy Alko. Měli ale pouze jeden vystavený kus, který jevil známky dlouhodobějšího používání. Vodárna byla plná vody a vevnitř byl usazený vodní kámen. prodejce ovšem i přesto tvrdil, že se jedná o nový výrobek. voda tam prý byla od toho, jak se to zkouší. Vodní kámen už nevysvětlil. Neměli jiný kus, a tak jsem chtěl alespoń slevu na tu amortizaci. To nebylo možné. vrátit peníze také nebylo možné. Nakonec přišla pani vedoucí s návrhem, že si musím něco koupit a zbytek peněy mi vrátí. Uvítal jsem to a vybral si těsnící pásku za 20 Kč. Na pokladně samozřejmě vznikl problém a chtěli po mě, ať si vyberu něco alespoň za 1000 kč. nakonec jsem vyměkl, doplatil za "jetou novou" vodárnu a doma ji nainstaloval. Nefungovala. Ráno přivolaný instalatér zjistil, že vodárna málo tlačí a nesplňuje parametry, které jsou uvedeny v dokumentaci a to poměrně značně. Výtlak je nižší o 30%. Do Baumaxu už nikdy více nepůjdu, tento zážitek mne stál hromadu nervů, nepříjemností, spoustu zbytečně najetých kilometrů, času a v neposlední řadě i 4000 Kč za vodárnu, kterou mohu tak akorát vyhodit.

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 6. 2021 12:11, Karel Machut

Dobrý den tady má chuť prosím vás mám takovou prosbu vím že prostě to také je to tak neslušné víte sám se doprošovat a ponižovat a zhazovat před nějakými produkty a co máte A aby vám to nějaký zkurvysyn česky pojebaný vymrdaný potrat chtěl ukrást prostě se nedělá Moje matka má 80 roků Jana machutova nakoupili na něj ať si je od ČEZu tak mi psal přímo z té podpory že prostě mám podíl a zisk prostě na nějakých věcech a mám na ně právo mám přímo na ně A licence tak jako Rád bych ji viděl a chtěl bych vás upozornit na to že chci být všecky projektech jak to budete řešit a nebo jak tam nebudu tak chci být informovat o každé O každé změně a o každém kroku chápete protože moji matku berete jako sponzora a nás zneužívat A jenom jako zkurvysyni chápete Víte co že jsem sprostý to je ještě v té v klidu jsem sprostý Bohužel jsem ta kamarádka že prostě už ne odnaučí mezi ale to je jedno viď A proč jsem taky sprostý se prostě jsem kvůli toho protože lidi tady k té České republice ty šlapky zkurvysyn a policejní a při configure na configure prostě telefonní čísla na email nachytal jsem u mojí matky ne nachytal Mám to přímo důkaz mám přímo fotky mám přímo přímo maily kde mi přímo píšou lidi Karle dívej co ti dělají s virtuální měnou co se s tím dělá a podívej se na tvoji matku ale dívejte na moji matku se snažili hrát Casina a tak lité na Jana machutová tak dívejte Moje matka to nehraje ne Tak kdo to může hrát asi jenom já ne Jo a píše tim betky se přihlásili na moji matku že jsi že prostě jsi tady je přišli tady nic nějaké elektriky nějaké nějaké nějací lidi vyfotit občanku a prostě že že jí pomůžou prostě něco prostě ať se dostanu nají účet to jsem si myslím že nedělal a je tady fotr matka celá rodina podezřívá že jim prostě ptám v účtu peníze a přitom to dělají zkurvysyn ské policejní mrdky a já jsem z toho v píči protože Beru drogy a za čas jsem je prasklý zkurvysyn ských policajtů a dívejte to není všechno prostě dostanu se k tomu účtu a okamžitě vám všechno zamykám ať víte o ten A upozorňuji vás jak to nebude tak jak řeknu tak prostě to budu řešit a budu to řešit přímo kde mám prostě investice přímo se zahraničními bankami a tak a posvítím si na vás a už jsem psal to vlády Tak to bych rád jak byste mi informovaly a můžete to hlásit 10 přímo z podpory mi to psal Karle to máš prostě právo na to ty jsi prostě nemáš nikoho prostě to jsi ty prostě kdo všechno má mít chápeš protože tys to udělá ten telefon Tys to prostě všechno i ty Amazon karty Mám 30 milionů jednu kartu 3 milionů 2 kartu milion a půl další kartu a víte kde je mám já nevím někde v zkurvysyn jsou zdát se mi na investování v té ať mi to žádné zkurvysyn neukradl Tak jsem zvědav kde jsou a nevím co s nimi tak se teď budu řešit nezlobte se že jsem takový zlý ale vy byste asi nebyl jiný jak by vám někdo šáhl Na majetek a svoje věci celou dobu co jsem nebydlel prostě na Dubině ve městě nebo někde pocházím z dědiny z Nové Bělé Byl jsem prostě ve Zlíně barák mně se prostě hodně toho jde ať to je jedno Tady jsem nepřišel prostě vám říkat co všechno mám Potřebuji vás prostě informovat že o všecky vím že přímost a podpory mi tady píše Karle dívej jak se dělá bez tebe dívej jak se schvalují věci jo tady mi ukáže prostě pošli mi tu fotku Pomůžeme vám ve všech případech a v jakékoliv nouzi a hudba přilepená normálně těma No nazdar a že prostě že že prostě matcha a přitom prostě úplně o kredity mrdky a přitom Víte co je nejhorší nejhorší že jsem začal fetovat kvůli nich kvůli těch policajti policajti policajti policejní tak ani mluvit už neumím ani zkurvysyna A víte co postarám se normálně o hodně lidí že půjde sedět do banky ukazují ten účet říkám slečno Měl by být a měly by tam být peníze Jestli ti to 33000000 říká jeho sedí to jméno je tam nějaký nenosíš píčus a my ne Už se musíme nervy už jsem zase agresivitu v sobě a neumí se ovládat neumí se ovládat bohužel neumím se ovládat jak prostě nějaký zkurvysyn místě vyvrátit bohu pravdu nebo někdo mi napadl moji píčo že něco lžu nebo něco mám prostě k tomu veškeré důkazy mám prostě ve schránkách a prostě u rodiny mám karty kde mám prostě moje prostě táta kde mám prostě úklid a protože už byli taky zkurvysyni že se mi naboural na účet a že mi to prostě vymažou A přitom mi to nikdo nevymaže protože já to mám zálohované úplně všude mám to přímo ředitelky z kasina co má prostě v Americe kde jsem vyhrál v kasínu auto tam to má v trezoru A víte co má dostat klíčenku přímo víte tak prosím vás taky Bukovany Hlavně ať vám nedopadlo dobře protože Víte co Moje matka je investor Já to vím přímo mi to tady psal ten z toho z té podpory a přímo z toho mi přišlo přímo dopis domů doporučeně a říkají ať si dát na také zkurvysyn ibach Ajax tedy a prostě bez jakýchkoliv prostě že je tam nějaké sprosté slova já to píšu jak to cítím a já to myslím vážně chápete Prostě mi to nemáme co žrát a vy jste nás prostě rozkradli úplně brutálně a ještě Víte co že přijdu do té banky ukážu té bábě že jsem vyhrál ty peníze A víte co mi řekne že demo demo více mi telefon z ruky zruky ta mrdka z krtka že to musím okamžitě odstranit že to musím okamžitě odstranit že ten demo nějaké říkám ty mrdko poslouchejte nebo jsi ty tak jedině vím co je demo a vím že je normální účet protože mám ty účty a vím co to je prostě zaměstnává jsem 10 zkurvysynu 10 zkurvysynu jsem zaměstnával tak nechce se mi prosím vás z čeho zkurvysyn a než té 10 lidí nezlobte se že jsem takový ale Dejte mi prosím vás vědět jo mé číslo je 602 tři 602354171 723431069 hlavně díky a musí platit dluhy co jsem si nadělal skrz Brtek

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (96 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zamítnutá reklamace, nedodané zboží. Spory s obchodníkem pomůže řešit ČOIka

9. 8. 2016 | Monika Veselíková | 5 komentářů

Zamítnutá reklamace, nedodané zboží. Spory s obchodníkem pomůže řešit ČOIka

Reklamujete, jste v právu, jenže obchodník trvá na tom, že peníze nevrátí, zboží nevymění. Od února už není jediným řešením soud – pomocnou ruku nabízí Česká obchodní inspekce. Mimosoudní... celý článek

Na co si stěžovat u finančního arbitra. S čím pomůže. A jak na to

7. 7. 2016 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Na co si stěžovat u finančního arbitra. S čím pomůže. A jak na to

Když máte jako spotřebitel konflikt s finanční institucí a nedaří se ho po dobrém urovnat, nemusíte hned spěchat k soudu. Je tu ještě jedna možnost: mimosoudní řešení u finančního arbitra.... celý článek

Nové triky šmejdů. A rady, co dělat, když naletíte

26. 4. 2016 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Nové triky šmejdů. A rady, co dělat, když naletíte

I když se řada obcí snaží udělat podomnímu prodeji přítrž – jednoduše ho zakázaly – fígle nepoctivců stále padají na úrodnou půdu. Takzvaní šmejdi v Česku řádí dál. Přinášíme přehled... celý článek

Reklamace v roce 2016: Jak na to, abyste uspěli. A co si nenechat líbit

31. 3. 2016 | Petra Dlouhá | 42 komentářů

Reklamace v roce 2016: Jak na to, abyste uspěli. A co si nenechat líbit

Když se na zboží objeví v záruční době vada, můžete ho reklamovat. Přečtete si, na co máte právo a jaké triky obchodníci zkoušejí. Reklamujte správně. A nenechte se nachytat.

Můj seznam stížností: Hledá se adresát. Kam s nimi?

21. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 43 komentářů

Můj seznam stížností: Hledá se adresát. Kam s nimi?

Seznam stížností se vrší. Jenže co s nimi? Kde se domoct zastání? Poradíme. Tedy přinejmenším, pokud jde o stížnost na instituci či obchodníka, který vás podfouknul, očesal, vyždímal…... celý článek

Partners Financial Services