Může mi zaměstnavatel nařídit roušku? A zákazníkům?

Virus nezmizel, roušky se vracejí. Pravidla nařízená státem přesto zůstávají mírnější než v cizině. Jenže co když je firma opatrnější než ministerstvo a nutí zaměstnance nebo návštěvníky nosit roušky i tam, kde to podle hygieniků není povinné?
Může mi zaměstnavatel nařídit roušku? A zákazníkům?

Zdroj: Shutterstock

Počet nakažených nemocí Covid-19 v Česku v posledních dnech pravidelně překonává rekordy. Na zhoršující se situaci nakonec reagovalo i ministerstvo zdravotnictví a rozšířilo seznam míst, kde je povinné nosit roušky nebo jiné zakrytí úst a nosu.

Od 1. září jsou v celém Česku potřeba:

  • ve veřejné dopravě (MHD, meziměstské autobusy či vlaky, zájezdové autobusy...),
  • ve zdravotnickém zařízení (nemocnice, ambulance, poliklinika, lékárna),
  • v sociálním zařízení (domovy pro seniory, stacionáře),
  • na úřadech,
  • ve volebních místnostech,
  • na vnitřních hromadných akcích nad 100 osob.

V Praze je ochrana úst a nosu povinná navíc také:

  • ve všech prostorech podzemní dráhy (placený prostor metra přístupný cestujícím),
  • ve vnitřních prostorech nádražních budov určených pro veřejnost,
  • ve vnitřní prostorech areálu Letiště Václava Havla,
  • od středy 9. září také v obchodech a nákupních centrech. 

Vyplývá to přímo z nařízení ministerstva zdravotnictví a hygieniků. Zaměstnavatel nemůže tuto povinnost zrušit ani zmírnit, nebo dokonce zakázat.

Jak ale postupovat, když je váš zaměstnavatel naopak aktivnější, než požaduje stát? Tedy když vám nařídí nošení roušky v práci?

Rouška jako OOPP

I před pandemií koronaviru ji museli někteří zaměstnanci používat při určitých činnostech. Vyplývá to z předpisů upravující bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Konkrétně z nařízení vlády č. 495/2001 Sb., kterým se stanoví rozsah a bližší podmínky poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků.

Hadr na hubu
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Co vy a roušky?

Příloha č. 3 zmíněného nařízení stanoví, že osobní ochranné pracovní prostředky (OOPP) chránící dýchací orgány jsou potřeba při těchto rizikových činnostech:

  • práce v nádržích, omezených prostorech a u průmyslových pecí vytápěných plynem,
  • práce v blízkosti zavážky pece,
  • práce v blízkosti plynových konvertorů a plynového potrubí vysoké pece,
  • práce v blízkosti odpichu vysoké pece, kde se mohou vyskytovat dýmy obsahující nebezpečné chemické látky,
  • práce při vyzdívání pecí a u licích pánví, kde je vysoká prašnost,
  • nanášení nátěrů stříkáním nebo práce s organickými rozpouštědly,
  • práce v dolech, kamenolomech, šachtách, stokách a dalších podzemních prostorech souvisejících s kanalizací,
  • práce s lepidly obsahujícími organická rozpouštědla (pokladači podlahovin, lepení textilií) a podobně,
  • mytí a odmašťování strojních součástí,
  • práce při přípravě sklářského kmene,
  • práce v mrazírnách, kde je nebezpečí úniku chladícího média,
  • práce při zpracování sypkých materiálů a při čištění zásobníků sypkých hmot,
  • broušení dřeva,
  • demoliční práce.

Ze zmíněného seznamu vyplývá, že zaměstnavatel nemůže automaticky nařídit nošení roušky nebo podobné ochrany v případě rizika nákazy virem.

Může však takovou povinnost na konkrétním pracovišti zavést, pokud si to podle něj vyžaduje bezpečnost a ochrana zdraví při práci. Čeká ho při tom poměrně složitý administrativní proces. Musí profesionálně vypracovat příslušnou dokumentaci na základě vyhodnocení rizik a konkrétních podmínek na pracovišti – včetně systému, jak roušky skladovat, jak s nimi zacházet, kam je vyhazovat... Bezpečnostní opatření pak musí projednat i se zástupci zaměstnanců, tedy s odbory.

Jakékoliv osobní ochranné pracovní prostředky musí zaměstnavatel poskytovat bezplatně. Pokud tedy splní všechny podmínky a nařídí povinnost nosit roušky, musí vám je zajistit. Nemůže chtít, aby si je zajistili a zaplatili sami zaměstnanci. Jenom kdyby taková povinnost vyplývala přímo z epidemiologického nařízení ministerstva zdravotnictví (hygieniků), byla by odpovědnost primárně na zaměstnancích – stejně jako když si ji musí sami zajistit třeba do veřejné dopravy.

Jestliže zaměstnavatel sám zavede povinné roušky jako OOPP, musí splnit i další pravidla – především pravidelné přestávky (nad rámec těch běžných), abyste si mohli roušku odložit a oddechnout si. První bezpečnostní přestávka se má zařadit nejpozději po dvou hodinách od započetí výkonu práce, a to v trvání nejméně 15 minut. Následné se přestávky zařazují nejpozději po každých dalších dvou hodinách od ukončení předchozí přestávky v trvání nejméně 10 minut.

Něco jiného je, když ze zdravotních důvodů roušku nosit nemůžete – například když jste astmatik, máte jiné dýchací problémy a podobně. Pokud vám to potvrdí lékař, musí pak zaměstnavatel zajistit pracovní prostředí, kde roušku mít nemusíte.

Splní-li však zaměstnavatel všechny podmínky a zároveň nemáte nárok na úlevu, nezbývá vám než poslechnout. Jinak porušíte povinnost danou zákonem (respektive na jeho základě) a zaměstnavatel vám jednak může zabránit vstupu na pracoviště, jednak dát výpověď.

V ostatních případech jenom dobrovolně

Zaměstnavatel, který se nemůže opřít o profesionálně zpracovanou dokumentaci ukládající povinnost nosit roušky jako OOPP, je může svým pracovníkům jenom doporučit. Nemá právo je po nich vyžadovat.

Totéž platí i ve vztahu k zákazníkům při návštěvě provozovny, třeba obchodu, kadeřnictví nebo masážního salonu. Podnikatel sice může návštěvníky vyzvat (třeba formou nápisu u vchodu), aby vstupovali jenom s ochranou úst a nosu, nemůže je k tomu ale nutit.

Konečné rozhodnutí v takových případech tedy závisí na zaměstnanci a na zákazníkovi. Kdo chce, roušku si nasadí. Kdo nechce, nemůže být nijak trestán – pokud to plošně nevyplývá přímo z obecně platného nařízení ministerstva zdravotnictví (hygieniků).

Podobně tomu je i v případě, kdy třeba pracujete jako masérka či kadeřnice a obáváte se o své zdraví – třeba jste v rizikové skupině, nebo s někým takovým žijete. Roušku, štít nebo respirátor si jako zaměstnanec samozřejmě během výkonu práce nasadit můžete a nikdo vám to nemůže zakázat. Klientům to lze jenom doporučit, ne nařídit.

Veronika Doskočilová

 Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+229
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 84 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 9. 2020 8:10, Milan

nesmyslný článek, ve většině výrobních firem je nošení náhubků povinné a už na vstupu do firem to vyžadujou, jinak mě odmítají pustit dovnitř A nic se s tím dělat nedá !!!!!!! Takže totalita i ve firmách.

+172
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 9. 2020 0:31, Mirko

lidi rychle zapominaji co covid dokaze. a ze rousky nas i vas chrani. je mnoho lidi co jim nezalezi na jinych a je jim jedno ze siri covid, nic se jim nestane, nenajdou se a nepotresta je nikdo.

-365
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (84 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Partners Financial Services