V Praze budou povinné roušky v obchodech, bary zavřou dřív

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 4. 9. 2020 | 1 komentář
V Praze budou povinné roušky v obchodech, bary zavřou dřív

Zdroj: Shutterstock

Pražská hygienická stanice zpřísní opatření proti epidemii nemoci Covid-19 v hlavním městě. Povinné roušky se rozšíří do obchodů a společných prostor škol. Restaurace a bary musí zavřít nejpozději o půlnoci.

„Od středy 9. září začne platit povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorech provozoven určených pro prodej zboží a ve vnitřních prostorech staveb, které s nimi funkčně souvisí (například chodby v nákupních centrech), určených pro přítomnost zákazníků, a to v době, kdy slouží pro tento účel,“ oznámilo ministerstvo zdravotnictví.

Od 14. září budou roušky povinné také ve společných vnitřních prostorech základních, středních a vysokých škol v Praze. Typicky jde o chodby, naopak výslovnou výjimku mají učebny, tělocvičny a kabinety. Opatření se netýká mateřských škol.

Už dřív se povinná ochrana úst a nosu v Praze rozšířila na všechny prostory podzemní dráhy (placený prostor metra přístupný cestujícím), vnitřní prostory nádražních budov určených pro veřejnost a všechny vnitřní prostory budov areálu Letiště Václava Havla. Nejenom v Praze, ale po celé republice jsou roušky od září znovu povinné i ve veřejné dopravě.

Ministerstvo také oznámilo, že „od 9. září bude omezena přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb v čase mezi 0:00 hodin a 6:00 hodin, s výjimkou provozoven, které neslouží pro veřejnost (například zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních služeb a sociálních služeb, ve vězeňských zařízeních). Opatření se nevztahuje na prodej mimo provozovnu stravovacích služeb (například provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny).“

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Praha je nejvýznamnějším lokálním ohniskem koronaviru způsobujícího nemoc Covid-19. „Počet hlášených případů za 14 dní přepočtených na 100 tisíc obyvatel atakuje hranici 100,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová, která se už také nakazila.

Horší situace než ve zbytku republiky – ale lepší než v Praze – je i v okresech Hodonín, Beroun, Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ, Kolín, Příbram, Třebíč a Blansko.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

koronavirus, nákupy, podnikání

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Centrum Černý Most čeká rozšíření. Předběhne Brno

13. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Centrum Černý Most čeká rozšíření. Předběhne Brno

Pražské Centrum Černý Most se dočká rozšíření o dalších 9100 metrů čtverečních prodejní plochy. Dostavba by měla přinést 32 nových obchodů a restaurací a také tři kinosály.  

Partners Financial Services