Novela zákoníku práce: Zaměstanavatel ohlídá, abyste nebyli ve stresu

Tento článek vznikal ve stresu. Zaměstnanec ovšem podepsal přebírku čokolády mléčné (100 g) a další skutečnosti prokazující, že zaměstnavatel dělal vše pro to, aby stresu spojenému s prací předešel.
Novela zákoníku práce: Zaměstanavatel ohlídá, abyste nebyli ve stresu

Velký rozruch vzbudila novela zákoníku práce, kterou před měsícem přinesla vládě k projednání ministryně práce a sociálních věcí. Nejvíc se ovšem psalo o poměrně nevinných, kosmetických úpravách, které pravděpodobně zůstanou bez většího praktického dopadu. Příklad takového přifukování: zákoník práce by mohl napříště obsahovat ustanovení, které zaměstnavatelům nakazuje předcházet „riziku stresu spojeného s prací“. Nic víc, nic méně. Přesto jsme mohli číst o tom, jak nesmyslný je to požadavek, že některá zaměstnání jsou se stresem prostě spojená, že někde se právě za ten stres a jeho snášení platí – vezměme si reklamační oddělení – a konečně i to, že jsou na světě lidi, které stresuje samotný fakt, že musí do práce. A že by tedy bylo nesmyslné chtít po zaměstnavateli, aby zaměstnance stresu zbavil.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Ponořte se do úsměvných příběhů Jiřího Traxlera!

Jiří Traxler: Hra na krvavé koleno
Skorohorory a halabalady

Budete se opravdu bát,… abyste udrželi kamennou tvář!

Jiří Traxler: Někdo to s holkama umí
Povídky z časů balení a kotrmelců pozadu

Prožijte krásné chvíle dospívání s humorem!

Předběžné pohrdání soudem

Bezesporu bylo. Jenže jak vidíme z formulace zákoníku – při přijímání a provádění technických, organizačních a jiných opatření k prevenci rizik je zaměstnavatel povinen vycházet ze všeobecných preventivních zásad, kterými se rozumí (...) předcházení riziku stresu spojeného s prací (...) – nic takového po zaměstnavateli nikdo nechce. Co je mimochodem například ještě skryto v příslušném paragrafu na místě, kde jsme právě pro stručnost psali jen tři tečky? Tak například: omezování vzniku rizik, odstraňování rizik u zdroje jejich původu, přizpůsobování pracovních podmínek potřebám zaměstnanců s cílem omezení působení negativních vlivů práce na jejich zdraví. Jistěže – jsou prostě zaměstnání, při kterých člověku něco hrozí, třeba pád cihly na hlavu. A málokdo se pozastavuje nad tím, že by zaměstnavatel měl myslet na to, jak to udělat, aby k náhlému styku cihly s krajinou lebeční docházelo pokud možno co nejméně. Ale nikdo se také příliš nepozastavuje nad tím, že velmi často nemůže zaměstnavatel udělat nic víc než zaměstnance poučit a dát jim podškrábnout papír, že byli poučeni. Pak už je všechno na nich.

Zdá se tedy, že tahle novinka v zákoníku práce je novinka zbytečná, akorát se trochu víc utratí za papír, až se to bude nově tisknout. A podobně zbytečný je třeba i další nový bod týkající se prevence rizik, totiž že zaměstnavatel má předcházet riziku násilí a obtěžování na pracovišti. Dost možná ano, stejně jako další cizelující novinky v zákoníku. Zákony pochopitelně nikdy nemůžou postihnout každou situaci, ve které se lidé ocitnou – chtít to po zákonech je bláhové a je to vlastně předběžné pohrdání prací soudů.

Za dobré slovo knížku

Minule jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o nápadu zase jednou platit za odpady podle toho, kolik toho člověk vyhodí. 

Upozorňovali jsme na to, že přesnější by bylo říkat, že člověk zaplatí podle toho, kolik toho vyhodí do popelnice. Protože za to, že vyhodíte pytel odpadků do lesa, se platí jen ve výjimečném případě, když vás při tom chytí. Knížku  za nejlepší komentář bychom rádi poslali Ivanovi. Ale diskuzi doporučujemek pročtení celou, jsou v ní dobré argumenty a zejména zkušenosti lidí, kteří mají co do činění s řízením obcí, které jsou za odpadové hospodaření odpovědné.

Chcete míň stresu? Řekněte si

Každopádně nejde o nic, co by si zasloužilo až takovou pozornost. Třeba v porovnání s tím, co novela zákoníku říká o práci na dohodu a dovolené. Dá se na tom přibrousit ostrovtip, jak prokazuje kdekdo, komu Michaela Marksová leží v žaludku. A to je tak všechno.

Tedy vlastně ještě něco – můžou si toho ustanovení všimnout zaměstnanci a můžou sami po svých zaměstnavatelích chtít, aby jim pomohli zavést to nebo ono antistresové opatření. Je spousta maličkostí, které dokážou udělat hodně. A je k tomu i dost vědeckých studií. Samozřejmě málokdo bude mít na to, aby zaměstnavatele přesvědčil, že by měl dát na výsledky odborné práce, která tvrdí, že mnohem lepších výsledků dosahují (protože jsou víc v pohodě) zaměstnanci, kteří mají při práci pěkný a působivý výhled. Ne každý prostě může přesunout kanceláře do podhůří Krkonoš a ne každý může probourat v dílně nové okno, kterým by soustružník pozvednuv hlavu od mašiny mohl spočinout okem na pasoucí se srnce. Ale prosadit si relaxační místnost, kam by se člověk mohl na pár minut zašít a vyčistit si hlavu, nebo příspěvek na pár kytek – protože je zjištěné, že i takováhle ptákovina má na člověka a jeho psychickou pohodu blahodárný dopad, to se dá. I s odvoláním na zákoník, proč ne. I když mnohem spíš by tomu mohly přispět výsledky zmiňovaných studií, které prokazují, že člověk, který je psychicky v pohodě, dělá víc a lepší práce.

Co si o tom myslíte vy? Je nové ustanovení zákoníku práce něčím, co by v něm mělo zůstat? Je to bič na zaměstnavatele? Nebo to prostě není nic proti ničemu, nula, která od nuly pojde a tak podobně? Jste na pracovišti ve stresu? Mohl by s tím zaměstnavatel něco dělat? Může takové ustanovení něco znamenat na pracovištích, kde si dnes nedokážou poradit s šikanou? Dejte nám vědět v diskuzi pod článkem, pro jednoho z vás máme nachystanou knížku z nakladatelství Grada.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

1. 4. 2016 7:51 | Pratrik

I kdyby to neprošlo, je dobře, že se o tom alespoň mluví. Jako je hodně uchazečů, je i hodně zaměstnavatelů. A zaměstnavatelé by měli zohlednit i toto, že jim lidi mohou odejít.
Ve většině případů je samozřejmě výdělek na prvním místě, já osobně si zatím mohu trochu vybírat, i tam kde mi je dobře a to alespoň v mezích ovlivňovat. Co slyším od jiných, připadá mi, že uvádění do stresu je skoro denní chleba.
Doufám, že tento návrh projde.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 3. 2016 15:31 | Tarzan

Pohrdám soudem pohrdám i mafiány kteří vládnou této otrocké republice radši budu sedět v cele na samotce než jim vydělávat peníze !
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeny všechny 2 komentáře

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

A tohle už jste četli?

MPSV má starost, abyste při práci z domova netrpěli osamělostí

13. 3. 2016 | Tereza Mynářová, Petr Kučera | 20 komentářů

MPSV má starost, abyste při práci z domova netrpěli osamělostí

Zaměstnavatelé se obávají, že větší regulace práce z domova povede k jejímu omezení. A podle šéfa odborů je to vlastně žádoucí. Ministerstvo práce ale říká, že jeho cílem je moderní... celý článek

Nemoc z povolání a pracovní úrazy: Odškodnění se zvyšuje až čtyřnásobně

12. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Nemoc z povolání a pracovní úrazy: Odškodnění se zvyšuje až čtyřnásobně

Od října platí nová pravidla pro odškodňování lidí, které postihl pracovní úraz nebo nemoc z povolání. Za bolest a ztížení společenského uplatnění dostanou citelně víc peněz. Peníze.cz... celý článek

Šéf mě nutí do přesčasů: Co si nenechat líbit a jak se bránit

7. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Šéf mě nutí do přesčasů: Co si nenechat líbit a jak se bránit

Přesčasy mají jasně stanovená pravidla. Nesmí jich být příliš a zaměstnavatel za ně musí připlatit. Když zákon poruší, nemusíte si to nechat líbit. Přečtěte si, na co máte právo. A... celý článek

Zaměstnavatel neplatič. Co dělat, když šéf nedává výplatu. Pět dobrých rad

2. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Zaměstnavatel neplatič. Co dělat, když šéf nedává výplatu. Pět dobrých rad

Bez práce nejsou koláče, to ví i malé dítě. Ale co když se karta obrátí: dřete, snažíte se, plníte povinnosti, potíte krev, ale výplata nikde? Pár dobrých rad pro všechny, u kterých... celý článek

Kalkulačka náhrady mzdy za dovolenou. Nepracovat se někdy vyplatí!

17. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Kalkulačka náhrady mzdy za dovolenou. Nepracovat se někdy vyplatí!

Před dvěma dny jste na Peníze.cz četli článek o pravidlech čerpání dovolené. Dnes se podíváme se na to, kolik dostanete za dovolenou zaplaceno. Věděli jste, že za měsíc, ve kterém jste... celý článek

Partners Financial Services