MPSV má starost, abyste při práci z domova netrpěli osamělostí

Zaměstnavatelé se obávají, že větší regulace práce z domova povede k jejímu omezení. A podle šéfa odborů je to vlastně žádoucí. Ministerstvo práce ale říká, že jeho cílem je moderní formy zaměstnávání podpořit. Některá nová doplnění zákoníku práce – jako právě zajištění kontaktu s kolegy – ale působí nadbytečně.
MPSV má starost, abyste při práci z domova netrpěli osamělostí

Firmy musí zabránit tomu, aby byl člověk pracující z domova izolován od ostatních zaměstnanců. Mají mu také zajistit možnost se s nimi pravidelně setkávat. Obě nové povinnosti navrhuje Ministerstvo práce a sociálních věcí jako součást širší novely zákoníku práce, která mimo jiné podrobněji upravuje podmínky pro takzvaný home office a podobné formy práce na dálku.

Zatímco většina bodů, které ministerstvo ohledně homeworkingu prosazuje, do zákoníku jen výslovně doplňuje to, co z něj v obecnější podobě plyne už nyní (zejména povinnost proplácet náklady), část týkající se kontaktu s kolegy je novinkou. Když o tomto odborářském požadavku loni poprvé informoval online deník Aktuálně.cz, nezdálo se reálné, že projde i do ministerského návrhu.

Další výraznější změny v zákoníku práce

VÝPOČET DOVOLENÉ. Nově by se dovolená měla počítat na hodiny, a ne na celé dny jako dosud. Dosavadní způsob počítání přináší potíže hlavně ve směnném provozu. V nevýhodě jsou lidé, kteří si vezmou dovolenou v den, kdy mají šestihodinovou směnu, oproti těm, kteří ji čerpají v den, kdy slouží „dvanáctku“.

PRÁCE MIMO PRACOVNÍ POMĚR. Pro dohody o pracovní činnosti a provedení práce mají platit přísnější pravidla než dosud. Zákon by jim například garantoval minimální výši odměny nebo nárok na volno.

PŘEVEDENÍ NA JINOU PRÁCI. Ve chvíli, kdy zaměstnanec už není schopen vykonávat dosavadní práci, bude k přeložení na jinou pozici nutný jeho souhlas. Dosud může firma přesunout zaměstnance i bez jeho svolení.

TOPMANAŽEŘI. Nejvyšší manažeři – typicky především generální a finanční ředitelé – by si sami mohli určovat pracovní dobu, ale neměli by pak nárok na příplatky za práci přesčas.

HROMADNÉ PROPOUŠTĚNÍ. O hromadné propouštění (se speciálními povinnostmi pro zaměstnavatele) půjde nově už ve chvíli, kdy firma propustí velké množství lidí z jedné pobočky, ne z celkového počtu zaměstnanců. Pro konkrétní region totiž může mít takový krok dramatický dopad, přestože z celorepublikového pohledu není výrazný.

Lidé by měli být spolu

„Izolace pracovníka je vážná věc, vytvořit vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem například jen pomocí Skypu nelze. Lidé by měli být spolu a vědět jeden o druhém,“ vysvětluje předseda Českomoravské organizace odborových svazů Josef Středula. Jak často by se podle něj měli scházet? „To je individuální, ale určitě ne v intervalech delších než týden, i kdyby jen na časově omezený úsek,“ říká.

Ze slov odborářského šéfa to vypadá, jako kdyby možnost práce z domova nebyla čím dál tím oblíbenějším benefitem ze strany samotných zaměstnanců, ale spíše přáním firem. „Řada společností snížila počet kanceláří třeba na polovinu. Pokud je důvodem, proč zaměstnavatel o home office rozhodl, úspora nákladů, tak je jen dobře, když se to omezí a zaměstnanec bude zpátky v kolektivu,“ vysvětluje Středula.

Odborářská centrála chce, aby firma přistupovala k práci z domova opravdu jen ve výjimečných případech. „Osobně bych připustil práci doma jen u někoho, kdo má třeba nějaké problémy s pohyblivostí. Jinak preferuji, aby byli lidé společně v práci, aby mezi sebou klasicky komunikovali,“ dodává Středula.

Často se to zneužívá

Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) vidí v rozšíření home office hlavně jeden ze způsobů, jak sladit kariéru s rodinou − například s péčí o dítě nebo nemocného rodiče. Novela má doplnit nebo upřesnit některá pravidla a odstranit nejasnosti, k nimž v praxi dochází. Ministerstvo v návrhu uvádí, že tak chce motivovat společnosti, aby se nebály tyto moderní formy práce více využívat.

Uspokojte potřeby

Zákoník práce, který v roce 2006 prosadili sociální demokraté společně s komunisty, obsahoval mimo jiné povinnost zaměstnavatelů zlepšovat vzhled pracovišť nebo vytvářet podmínky pro uspokojování kulturních, rekreačních a tělovýchovných potřeb a zájmů zaměstnanců (s cílem vytvářet podmínky pro bezpečný výkon práce). Ustanovení zrušil od roku 2012 tehdejší ministr Jaromír Drábek z TOP 09.

Návrh, který Marksová poslala před pár dny do připomínkového řízení, ale podle reakcí mnoha firem působí spíše jako zpřísnění nebo přinejmenším zbytečná regulace. „Pořád balancujeme mezi ochranou lidí a tím, aby zaměstnavatelé nebyli sešněrováni. Vycházíme ale ze zkušenosti, že home office bývá často zneužíván. Když neexistuje omezení, tak se stává, že lidem, kteří pracují třeba na částečný úvazek, nadřízený zavolá v osm hodin večer, když už pracovat nemají. Je to bezbřehé,“ vysvětluje. „Až se firmy přestanou chovat jako v zemích třetího světa, tak se to může uvolnit,“ dodává.

Také Středula upozorňuje, že lidé, kteří pracují dlouhodobě doma, nemají kdy odpočívat. „Firmy jim mnohdy posílají úkoly o víkendu nebo mimo běžnou pracovní dobu, zaměstnanec pak má fungovat online 24 hodin denně. Lidé, kteří chtějí home office, myslí hlavně na to, že budou doma, a neuvědomují si ty vedlejší problémy, které jsou s tím spojené,“ upozorňuje.

Celý článek najdete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 3. 2016 10:59, MoB

Proč mám pocit, že pokaždé, když promluví nějaké odborářské bossisko, slyším hlas 19. století?

+15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Roboti už jdou. A chtějí tvoji práci

18. 2. 2016 | Gabriel Pleska | 20 komentářů

Roboti už jdou. A chtějí tvoji práci

Kdysi před válkou nám předpovídali pracovní týden o pár hodinách. Místo toho začaly chodit do práce i ženy, aby se rodina uživila, v posledních letech nás internet a mobily udržují... celý článek

2016. Podnikatelka matkou: Mateřská a rodičovská pro OSVČ

10. 2. 2016 | Petra Dlouhá

2016. Podnikatelka matkou: Mateřská a rodičovská pro OSVČ

Podnikatelky mají, pokud jde o zabezpečení ze strany státu, v čase mateřství podstatně míň jistot než ženy, které pracují v běžném zaměstnaneckém poměru. Nechte naše kalkulačky propočítat,... celý článek

Utíkáme z kanceláří, nebo nás z nich vyhánějí?

6. 9. 2012 | Michal Martoch | 13 komentářů

Utíkáme z kanceláří, nebo nás z nich vyhánějí?

Sníte o tom, že jednoho dne už nebudete muset do nenáviděné open space kanceláře? Že prostě jen vylezete z postele a přesunete se k pracovnímu stolu? Nebo se naopak děsíte okamžiku,... celý článek

Kde se dá taky pořídit pracovní úraz: meeting, služební cesta, oběd, home office...

16. 7. 2012 | Barbora Buřínská | 3 komentáře

Kde se dá taky pořídit pracovní úraz: meeting, služební cesta, oběd, home office...

Když se řekne pracovní úraz, většinou si představíme dělníka padajícího z lešení... Ano, většina pracovních úrazů má co do činění se stavebnictvím nebo dopravou, doba se ale změnila.... celý článek

Pasti pracovního trhu: práce z domu, placená školení, vstupní poplatky. Nenaleťte!

14. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Pasti pracovního trhu: práce z domu, placená školení, vstupní poplatky. Nenaleťte!

Lepení pytlíků, skládání kuličkových per, firmy, které zahlcují pracovní portály nabídkou tisíce a jedné pracovní pozice, a společnosti, které vám zaručeně najdou práci snů. To všechno... celý článek

Partners Financial Services