Dostanete s paušální daní hypotéku? Bude to těžší

Má podnikatel s paušální daní šanci na hypotéku? Zjišťovali jsme, jak budou banky posuzovat příjmy bez daňového přiznání.
Dostanete s paušální daní hypotéku? Bude to těžší

Zdroj: Shutterstock

Paušální daň může drobným živnostníkům a dalším podnikatelům usnadnit administrativu. Když ale půjdou žádat o úvěr, typicky třeba o hypotéku, může jim situaci zkomplikovat.

Podnikatelé běžně dokládají své příjmy v bance daňovým přiznáním za předchozí rok či dva. OSVČ uplatňující paušální daň ale přiznání nepodávají a své příjmy budou muset doložit jinak. Nejčastěji výpisy z bankovních účtů a daňovou evidencí, z nichž si banky udělají představu o ročních tržbách žadatele. Bude se ale hodit i poslední podané přiznání.

„V roce 2022 od klientů budeme vyžadovat daňové přiznání za rok 2020, abychom věděli, že obraty deklarované klientem za rok 2021 zhruba odpovídají tomu, co klient vydělal v roce 2020. Dále přehled daňové evidence a výpisy z účtu s podnikatelským platebním stykem za posledních šest měsíců, abychom porovnali, zda odpovídají doložené daňové evidenci,“ říká Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny. A doplňuje, že takto doložené obraty bude banka krátit koeficientem odvětví, který stanovila.

Komerční banka bude v první polovině roku 2022 u živnostníků, kteří paušální daň využili už v roce 2021, vycházet primárně z daňového přiznání za rok 2020. Jak bude k záležitosti přistupovat v druhé polovině roku, to zatím analyzuje. „Naším cílem je nastavit takové procesy, abychom byli schopni příjmy standardně akceptovat. Nelze však vyloučit, že v individuálních případech nebude možné příjem klientů s paušální daní standardně akceptovat,“ říká mluvčí Michal Teubner.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to zaplatit? Hypotéka? Úvěr ze stavebního spoření? My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek varuje, že pokud žadatel o úvěr nebude vést evidenci nebo nedoloží bankovní výpis finančních transakcí z podnikatelského účtu, nebude banka schopna posoudit jeho úvěruschopnost, a tedy ani poskytnout hypotéku. UniCredit Bank bude vyžadovat i doložení plateb paušální daně.

Můžou se objevit i limity pro podnikatele s paušální daní. „Dá se předpokládat, že banky pro paušalisty stanoví nějaké maximální výše splátek a celkového úvěrového zatížení,“ říká mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Moneta Money Bank uvádí, že to u ní budou mít snazší lidé, kteří v této bance mají svůj hlavní účet. „U takových podnikatelů vidíme, jak jim stoupají či klesají tržby a jaké mají oproti tomu výdaje. Tato metoda je pro nás výrazně přesnější, a i mnohem aktuálnější než daňové přiznání, které zdaleka nemusí vypovídat o tom, jak na tom náš klient aktuálně je,“ upřesňuje mluvčí Zuzana Filipová. Podobně postupují všechny banky. „Pro stávající klienty v režimu paušální daně – kteří vedou platební styk v naší bance – máme připravené úvěrové limity, které nevyžadují ze strany klienta další administrativu,“ říká Madle z ČSOB.

Přesnější odpovědi z bank zatím nedostanete, na detailech leckde teprve pracují. „Nevidíme překážku v tom, že někdo bude platit daň paušálním způsobem a tedy i těmto žadatelům naše produkty budeme nadále poskytovat. Přesnou podobu ještě řešíme, ale předpokládáme, že takové žádosti budeme řešit individuálně s každým klientem,“ odpovídá Jakub Heřmánek, mluvčí Fio banky. „Aktuálně připravujeme úpravy stávající metodiky tak, abychom tyto žadatele o hypotéku nebo půjčku mohli posuzovat na základě jejich čistého příjmu, a nikoliv na základě daňového přiznání,“ říká za Air Bank Roman Macháček.

Podle hypotečního speciality Tomáše Rusňáka se dá počítat s tím, že banky budou u lidí s paušální daní počítat s příjmem z obratu, který kvůli obezřetnosti krátí. Pro žadatele o úvěr to není dobrá zpráva.

„Banky většinou akceptují kolem 20 % z obratu. OSVČ s paušální daní mají příjmy do milionu ročně, tím pádem je pro banku jejich roční příjem maximálně 200 tisíc korun – to je strašně málo. Pokud banky model nijak neupraví a nezvýší procento podílu, bude to pro OSVČ uplatňující paušální daň hodně nevýhodné,“ říká Rusňák.

Když tedy uvažujete o paušální dani a zároveň víte, že si v příštích měsících či letech chcete brát úvěr, měli byste zvážit, zda paušální daň neodložit na dobu, až budete mít úvěr sjednaný.

Co by měli dělat podnikatelé, kteří se k paušální dani už přihlásili, ale teď mají zájem třeba o hypotéku? „Pomůže i spolužadatel, ale hlavní je evidence příjmů. Příjmy získané bokem, banky neakceptují,“ doporučuje Rusňák.

K paušální dani se mohli podnikatelé, neplátci DPH s příjmem do jednoho milionu korun ročně, přihlásit poprvé na rok 2021. Novinky využilo více než 70 tisíc lidí. Nyní, do 10. ledna 2022, se mohou hlásit zájemci o paušální daň, kteří s ní chtějí začít od začátku příštího roku. Paušální daň se obecně vyplatí těm, kdo mají vyšší příjmy a neuplatňují více daňových slev. Podrobnější návod i s kalkulačkou jsme vydali nedávno.

Díky institutu paušální daně nemusí podnikatel podávat daňové přiznání ani přehled o příjmech a výdajích na zdravotní pojišťovnu a sociálku. Zároveň měsíčně státu odvádí pouze jednu platbu (za rok 2021 je to 5469 Kč, v roce 2022 to bude 5994 Kč), která zahrnuje daň z příjmu i odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Co je výhodné pro vás? Spočítejte si na kalkulačce paušální daně pro rok 2022:

Kalkulačka: vyplatí se paušální daň?

Nezdanitelné části základu daně

Slevy na dani

Další kalkulačky

Kateřina Jungvirtová

Autor článku Kateřina Jungvirtová

Vystudovala obchodní podnikání a po škole pracovala jako copywriter. S redakcí NextPage Media spolupracuje od roku 2021. Když zrovna nepíše, sedí u piana, čte dobrou knížku, je na procházce se psem nebo na cestách. Další články autora.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services