Fondy: krátký, ale akciový týden

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 14. 5. 2007
Fondy: krátký, ale akciový týden
Na to, že byl sváteční týden, se investice do fondů vyšplhaly na pěkných 550 miliónů. Navíc poprvé za poslední víc než rok v týdenním přeboru zvítězily akciové fondy. Vše způsobil vstup chrabrého nováčka.

Tradiční obrázek je v kratším týdnu malován trochu vyšisovanými barvami: jen necelých 50 miliónů korun do fondů peněžního trhu je opět tlumeno odlivem 80 miliónů z IKS peněžního trhu PLUS (profil, názory). K němu dochází opakovaně a je zřejmě zdrojem výstavních přísunů do sesterských balancovaných fondů. Klientům Komerční banky, možná i jejím poradcům, patří potlesk; SocGen je sice na draftu, ale její dcera se možná probouzí.
Odliv z dluhopisových fondů tentokrát klesl na pouhých 24 miliónů korun zásluhou ČPI korporátních dluhopisů (profil, názory, koupit), který si přes 30 milionů připsal. Ten sice není špatný, ale šok dostane každý, kdo se podívá na výkonnosti – otloukánek ČSOB Dluhopisových příležitostí (profil, názory) má za týden skoro procento, za půl roku 9,38 %, takže ročních 8,31 %. A pak, že dluhopisy nenesou! Jen se musí vsadit na ty správné, takže ještě přidejme ISČS Trendbond (profil, názory) s ročními 5 % a IKS Dluhopisový PLUS (profil, názory) přes 6 %.

Mixy se snaží

Tedy hlavně ty zmíněné v Komerční bance, kde opět zářil IKS Fénix smíšený (profil, názory) s více než 60 milióny korun. Dalších 40 miliónů dodaly oba Balancované, z nichž se snaží zejména ten starší dynamický (profil, názory). Ostatní ale zřejmě ještě spí zimním spánkem, tentokrát příliš nepomohly ani realitní fondy, které naopak ukázaly svou odvrácenou tvář, když na výkonnosti přes 2 % ztratily. Ale snad se prý jen shromažďují miliardy eur na úpis nových akcií rakouského ImmoEast.
Zajištěné fondy tentokrát nepředváděly žádné zázraky, protože necelých 160 miliónů korun je těžký podprůměr. Vítězství tak dokonce padlo do klína vytrvalci Max 9 s necelými 50 milióny. Ale pozor, na trať již vyrazil sprinter ČSOB Vodního bohatství 2, který zatím v zahřívacím kole zvládl také jen 50 miliónů, ale příští týden jistě ukáže všem záda. Jeho předchůdce dokázal vypít vše, co mu přišlo pod ruku – za 15 dní dokázal vychlemtat 880 miliónů korun – takže mu museli zavřít kohoutky předčasně.

Nový fond CEE regionu

ČSOB je mateřskou stájí novinky, která se teprve nyní objevila v reportu AFAM. ČSOB svou nabídku totiž už od 10. dubna rozšířila o akciový fond Střední a Východní Evropa s unikátní regionální alokací zaměřenou na nastartovaný ekonomický růst 35 zemí regionu. Z nich 14 buď již přistoupilo k EU nebo jsou kandidáty. Tedy sázka na konvergenční efekt výnosového potenciálu regionu, navíc současně značně široká regionální diverzifikace. A nejlepší nakonec: vstupní poplatek jen 2,5 %!
Jeho prodej více než 190 miliónů korun je součet za celý měsíc, ale také to znamená, že se prodával, zatímco ostatní podobně zaměřené fondy stovky milionů ztrácely. Nyní se situace zřejmě jaksi uklidnila, alespoň ISČS Sporotrend (profil, názory) již zase začal prodávat, přestože 15 miliónů je při jeho velikosti jen almužna. Nu a 3 milióny do ještě většího ING českého akciového (profil, názory, koupit) je spíš pro zasmání. 
Deset miliónů ještě odplulo z KB Akciového (profil, názory) a 8 miliónů z ISČS Global Stock FF (profil, názory). Suma 250 miliónů korun do akciových fondů je přesto všechno pěkným květnovým výdobytkem.

BRIC roste, ale my víc

Emerging markets jsou stále na pěkné růstové trajektorii, i když teplota v reaktoru povážlivě stoupá. Tomu odpovídá i nárůst hodnot jejich akciových teploměrů. Například akciové trhy Brazílie, Ruska, Indie a Číny, které dostaly souhrnné pojmenování BRIC, dokazují svůj vyrovnaný potenciál – za období od jara 2003 do současnosti, tedy za poslední 4 roky, zhodnotily všechny čtyři na téměř trojnásobek své tehdejší hodnoty (v lokálních měnách).
Ale závidět nemusíme, protože na jaře 2003 se náš index PX pohyboval jen kolem 500 bodů, zatímco nyní na úrovni kolem 1800 bodů, tedy na více než 3,5násobku.

Dobrá zpráva: šestiměsíční test zůstává

Potěšit může i fakt, že rozum zvítězil a verze daňové reformy, kterou Ministerstvo financí předkládá k projednání vládě již neobsahuje kontroverzní paušální zdanění kapitálových výnosů, ale měla by zůstat stávající úprava. Výnos z prodeje cenných papírů, pokud jsou drženy déle než 6 měsíců, bude tedy i nadále od daně z příjmu fyzických osob osvobozen.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Akciový průzkum bojem

Týden byl na akciových trzích jakýmsi tréninkovým ringem. Pořád není jasno, kdo a kdy dostane do nosu – býci zatím z nudy tančí čtverylku, ale s medvědem se těžko boxuje.
Třeba hned v pondělí si po ránu PX vyzkoušel, jak chutná 1835 bodů, ale pak zaváhal. Přesto začátek týdne vypadal optimisticky: na asijské trhy proudí kapitál a akciové indexy stále stoupají a celkový MSCI Asia-Pacific Index šplhal na další rekord. Jen čínský index CSI 300 v úterý propadl o 1,8 %.
Středa: u nás čekání na ČEZ (za půlhodinu poskočil o 2 % na maximum, kam vytáhl i index), v Americe čekání na FED. I tam se trh dočkal… po jednodenní přestávce se akcie ve středu znovu vrátily k dobývání maxim.
Čtvrtek táhl jak ČEZ (jemuž UBS zvýšila cílovou cenu o dalších 14 % na 1200 Kč) i bankovní tituly, a tak PX zazvonil až o 1850 bodů, po obědě ale spadl řemen a odpoledne vyplivl celý motor, když Wallstreetský semafor přeblikl na červenou. A hanbou rázem zrudla i celá Evropa.
Podraz přišel od naklíčeného zrní. Zisk největšího amerického prodejce biopotravin společnosti Whole Foods Markets nesplnil totiž očekávání analytiků a jeho akcie propadly o 11,2 %. Navíc importní ceny vzrostly nejvíce od začátku roku, což snížilo pravděpodobnost, že FED sníží úrokové sazby. Nepomohla ani optimistická čísla z trhu práce (počet prvních žádostí o podporu v nezaměstnanosti proti očekávání klesl). Také přišly obavy, že maloobchodní tržby v dubnu poklesly – to vše odpálilo pád – nejhorší za 2 měsíce. Asie hned dostala chřipku a celkový MSCI Asia-Pacific Index oslabil o výrazných 0,8 %.
Ovšem Citigroup zvyšuje cílovou cenu ČEZ z 1100 Kč na 1250 Kč a výkup stále pokračuje. Navíc Citi má velkou autoritu!
Pátek tedy potažen černým suknem a Evropa nervózně přešlapovala se zatajeným dechem: čekala na Ameriku. Dočkala se. S úlevou si oddechla a odpoledne ještě stihla poskočit. To Praha už nestihla, takže čtvrteční rekord poněkud vypelichal. I Amerika ovšem svou minikorekci odpracovala jen zčásti, takže květnová partie je stále otevřená!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Akcie, akciové fondy, akciové indexy, akciové trhy, akciový fond, akciový index, Akciový trh, alokace, Amerika, Asie, banky, bohatství, boj, Býci, býk, Cenné papíry, Cenný papír, cílová cena, ČEZ, Čína, ČP Invest Fond korporátních dluhopisů, ČSOB, ČSOB dluhopisových příležitostí, daň, daň z příjmu, daň z příjmu fyzických osob, Daně, daňová reforma, daňové přiznání, dcera, diverzifikace, dluhopis, dluhopisové fondy, dluhopisový fond, Dluhopisy, ekonomický růst, emerging markets, EU, euro, Evropa, FED, finance, Fond, Fond korporátních dluhopisů, fondy, fondy peněžního trhu, fyzická osoba, horizont, IKS, IKS Balancovaný – dynamický, IKS Dluhopisový, IKS Dluhopisový PLUS, IKS Fénix smíšený, IKS KB, IKS KB Akciový, IKS Peněžní trh PLUS, Index, Index PX, Indexy, Indie, ING, ING český akciový, institucionální, invest, Investice, Investiční společnosti, ISČS Sporotrend, ISČS TOP STOCKS, ISČS Trendbond, jak zvládnout, kapitál, karta, karty, klienti, KOMERČNÍ BANKA, kontrola, kontroly, koruna, Kurz, kurzy, mateřská, Maxi, Maxim, maximum, medvěd, medvědi, měna, Měny, ministerstvo, ministerstvo financí, mix, Moje banka, nezaměstnanost, OB Invest, očekávání, odkup, Peněžní trh, peněžního trhu, Podílové fondy, Podílový fond, podpora, podpora v nezaměstnanosti, poplatek, Poplatek při prodeji, poplatky, poradce, poradci, poradenství, Portfolio, potenciál, PR, práce, Praha, pravděpodobnost, průzkumy, příjem, příjmy, PX, Realitní fond, rekord, rekordy, růst, sazba, sazby, sesterské, test, testy, Trendbond, trh práce, tržba, tržní podíl, tržní podíly, úlevy, úroková sazba, úrokové sazby, vláda, vstupní poplatek, výběr, výkonnost, zajištěné fondy, Zajištění, zajištěný fond, zdanění, žebříček, žebříčky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: jarní míza povzbudila i naše investory

7. 5. 2007 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: jarní míza povzbudila i naše investory

V soutěži fondů opět zvítězily ty zajištěné. Přitáhly více než 300 milióny korun. Smíšené fondy s nimi však tentokrát držely statečně krok, když získaly bezmála čtvrt miliardy. Týden... celý článek

Fondy: akciové ve vlně odkupů

23. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: akciové ve vlně odkupů

Součet čistých prodejů jen málo přes 400 miliónů, protože čtvrtmiliarda odešla z dluhopisových, akciových a tentokrát i smíšených fondů. Bilanci zachraňují opět fondy peněžního trhu... celý článek

Fondy: akcie na maximech, ale u nás vládnou zajištěné

16. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: akcie na maximech, ale u nás vládnou zajištěné

Týden opět bez překvapení: do fondů přišlo sice přes půl miliardy, ale vše do zajištěných a peněžního trhu. Z akciových fondů pokračuje odliv – akciové trhy přitom hýří optimismem a... celý článek

Fondy: kraslice se malovaly i na burze

10. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: kraslice se malovaly i na burze

Velikonoční nadílka sice někomu zvedla náladu, ale ani akciový vodopád posledního týdne naši tradici nezměnil. Našinci věří jen na některé pohádky a ty investorské mezi ně nepatří.... celý článek

Partners Financial Services