Fondy: kraslice se malovaly i na burze

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 10. 4. 2007
Fondy: kraslice se malovaly i na burze
Velikonoční nadílka sice někomu zvedla náladu, ale ani akciový vodopád posledního týdne naši tradici nezměnil. Našinci věří jen na některé pohádky a ty investorské mezi ně nepatří. Beránek sice tentokrát ukázal tím správným směrem, tedy vzhůru, ale na zajištěné stádečko nestačil ani náhodou.

Týden si totiž od začátku zdaleka nenamířil jednoznačným směrem. Takže většina investorů zůstala věrna svým zajetým kolejím a půl miliardy je přijatelná suma. Peněžní trh získal po určité pauze opět 165 miliónů korun a naši borci zajištěni opět zvládli 350 miliónů korun.

Dluhopisové fondy se opět (jak jinak) musely rozloučit se stovkou miliónů a ty ostatní dynamičtější jejich záporné saldo opět nestačily ani vyrovnat. Skoro nudný refrén, ke kterému sice je co dodat, ale je to málo platné.

Naši velcí producenti a prodejci převážné masy fondových investic jsou spokojení a jejich klienti vlastně asi taky.

Takže člověka napadá klasické: kdo chce kam, pomozme mu tam. Tj. do zajištěných a když se tam v názvu objeví nějaké lákavé slůvko, tím líp. Tentokrát to slůvko znělo "Bankovního růstu"a stačilo na první příčku v sumě 90 miliónů korun.

Z ostatních se do první ligy již tradičně nominoval Max 9 (profil, názory) tentokrát se 67 milióny a standardní výkon přes 50 miliónů korun stačil k umístění i ČS-ESPA 25.


Lídr zajištěných

Asi každý tuší, že jím je ČSOB Asset Management, a ten svou pozici na našem trhu posiluje. Má průběžně největší nabídku zajištěných fondů a dvoutřetinový podíl na trhu. Českým investorům ve svých zajištěných fondech spravuje již přes 30 miliard korun. ČSOB nasadila měsíční rytmus, takže v březnu skončilo upisovací období pěti zajištěných fondů s více než miliardou korun v kapse (tedy v portfoliích).

Ukázkově se daří propojit obchodní úspěch s investiční mentalitou domácích klientů. Dubnové přepřehání je ve znamení právě ČSOB Bankovního růstu 1 a ČSOB - Click program 6. Odvážnějším rozšíří nabídku i ČSOB Reverzního rozpětí 4.

Další kombinací je bankopojištění Maximal Invest - Asijských šampiónů, který lze vinkulovat (postoupit), proto se nabízí také využití tohoto fondu jako investičního daru.


Koledovalo se jinde

Index Dow Jones zaznamenal první čtvrtletní ztrátu za poslední dva roky, takže pondělí nezačalo nijakým nadšením.

Ani pak nebylo nic jisté, takže z akciových fondů u nás investoři spíš kasírovali zisky. O další však přišli – ti z ISČS Sporotrendu (OFICSPT) si nechali odkoupit za 40 miliónů, z ING Českého akciového (profil, názory, koupit) 16 miliónů korun. Nebýt nemovitostních variací, lapal by segment andělíčky. Takto přece jen vyšlo alespoň 36 miliónů přírůstku.

Ještě hned v pondělí v (našich) 16 hodin přišla totiž dokonce studená sprcha, když v USA zklamal index nákupních manažerů v průmyslu. Za hodinku se ale investoři osušili, zacvičili si a zvedli zrak vzhůru po zprávách o nových akvizicích.

Asie se vyspala do růžova, a tak i Praha hned po ránu otestovala historické maximum, ovšem jeho skutečné zdolání si nechala až na odpoledne, kdy začaly zeleně signalizovat americké trhy. Asie si poskočila zvesela a Evropa se mohla (opět) vydat k zářným zítřkům.

Ve středu před obědem (možná jen z hladu) investoři vyrazili k novým výšinám přes 1 750 bodů a ČEZ rozsvítil až 965 korun, ale trůnu se za 5% vyzvánění na své historické maximum ujaly akcie Telefónicy O2 poté, co Lehman Brothers zvýšila cílovou cenu ze 650 na 750 Kč. Pak se ale všichni lekli, když se Amerika začala rozmýšlet, co s načatým večerem… Evropské akcie dokonce mírně oslabily. Amerika se nakonec obrátila vzhůru, i když už zdaleka ne tak rozhodně, jako den před tím. Irán ale propustil 15 zadržovaných námořníků, což se také promítlo do poklesu světových cen ropy a Microsoft vzrostl o 2,3 % po zvýšení odhadů kvartálního zisku od analytiků investiční banky Citigroup.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.



K maximům blíž a blíž

V Asii se začaly vybírat zisky, takže náš další pokus nad 1750 skončil s rozbitým nosem. I evropští investoři se totiž začali chystat na prodloužený velikonoční víkend vybíráním zisků… zelený čtvrtek se tedy zelenal jen v nebojácnější východnější Evropě, ani na západě ani u nás, Amerika na nás ovšem večer udělala dlouhý nos a zase si poskočila. Tuto nabídku ovšem kvůli svátku Evropa nevyužila, protože se obchodovalo pouze na burzách v Praze a Budapešti.

Nepotěšil sice MMF, když snížil odhad letošního růstu americké ekonomiky na 2,2 % z 2,6 % – o půl třetí ale přišel šok a investoři hned začali roštovat pod kotlem: počet nových pracovních míst v USA za březen dosáhl 180 tisíc, trh čekal 120 tisíc. Míra nezaměstnanosti za březen překvapivě klesla na 4,4 % - to je nejnižší míra nezaměstnanosti za posledních 5 let! (analytici očekávali nárůst payrolls na 97 tisíc a míru nezaměstnanosti asi 4,6 %).

Když odezní šok, přichází opět pochyby: výšiny jsou v nedohlednu a maxima na dohled. Do května je nutno stihnout ještě stovky bodů!

V Praze si při pohledu na burzovní čísla můžeme připadat jako ve výstavní síni úspěchů: přes 10 % od začátku roku i od lokálního minima z prvního března. Skoro 13,5 % meziročně, 2 % nad historickým maximem z 2. února, 50 % od loňského červnového minima.
Akciové fondy si za týden připsaly většinou víc než 2 %, co asi předvedou v dubnu?


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: březen – do zajištěných vlezem

2. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: březen – do zajištěných vlezem

Stačí, aby se trhy jen maličko pohoupaly a nálada našich investorů vezme za své. Bobřík odvahy hned zas hledá u nás oblíbený kulatý čtverec: výnos s jistotou. Zajištěné fondy opět za... celý článek

Fondy: jaro přineslo vlnu optimizmu

26. 3. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: jaro přineslo vlnu optimizmu

Počasí sice ani nenaznačuje, ale vypadá to, že se blýská na lepší časy. Alespoň globální akciové trhy rozjasnily tvář do velikého úsměvu. Tož i u nás se asi v investorech probudila... celý článek

Fondy: akciová houpačka pokračuje

19. 3. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: akciová houpačka pokračuje

Zajištěné fondy vítězí letos s jasnou převahou. Nad peněžním trhem násobkem a nad ostatními již přesahuje řádově, tedy desetinásobně. Ale po pěkném zotavení akciových trhů zřejmě dostali... celý článek

Fondy: korekce skončila, zapomeňte?

12. 3. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: korekce skončila, zapomeňte?

Následek propadu akciových trhů byl drsný, leč nikoli drtivý. Přesto mnozí investoři vzali nohy na ramena a 300 miliónů domů. Týdenní bilanci by nezachránilo ani 370 miliónů do zajištěných... celý článek

Fondy: ještě nejistější sezóna

5. 3. 2007 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: ještě nejistější sezóna

Do zajištěných a peněžních fondů sice přišlo 660 miliónů korun, ale zároveň ostatním pustili jejich podílníci žilou 290 miliónů korun. Výsledné saldo tedy skončilo na pouhých 370 miliónech... celý článek

Partners Financial Services