Fondy: akciové ve vlně odkupů

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 23. 4. 2007 | 3 komentáře
Fondy: akciové ve vlně odkupů
Součet čistých prodejů jen málo přes 400 miliónů, protože čtvrtmiliarda odešla z dluhopisových, akciových a tentokrát i smíšených fondů. Bilanci zachraňují opět fondy peněžního trhu a hlavně zajištěné – ty samy přinesly bezmála 600 miliónů korun. Známé trendy tedy zesilují, ale bude ještě hůř. Vláda totiž chystá nesmyslné zdanění kapitálových výnosů.

Do přístavu klidných vod peněžního trhu připlulo tentokrát 110 miliónů korun, což je jen mírně pod dlouhodobým průměrem a zcela pochopitelné zejména za setrvalého ponoru dluhopisových fondů. Z nich odešlo přes 90 miliónů korun a bylo by ještě hůř, kdyby trochu překvapivě do ING slovenského dluhopisového fondu nedoplulo 37 miliónů (tedy 45 slovenských) korun. Nápad není nezajímavý, ale hodně spekulativní, zřejmě na pokles slovenských sazeb.

U nás všichni předpokládají růst sazeb, ale jde spíš o to, zda a kdy dojde k oněm očekávaným dvěma růstům. Za rok tedy bude reposazba asi skutečně 3 %, ale navíc v roce 2008 třeba analytici ČS očekávají další dva růsty.
Tak či onak, dluhopisům pšenka ještě nejméně rok nepokvete.


Odkupy i ze smíšených

Mixy se v posledních šesti týdnech přece jen držely v kladných prodejích, i když ne výrazných. Tentokrát ani ony neodolaly odlivu, přestože se opět skoro 60 milióny snažil segment zachránit IKS Fénix smíšený (profil, názory). Zřejmě ovšem převládlo inkaso zisků jak v případě 30 miliónů z ČPI Zlatého (profil, názory, koupit), tak téměř takového odkupu z IKS Balancovaného (profil, názory).

Daleko hůř ale dopadly akciové fondy. Tam je viník jediný – ISČS Sporoinvest (OFICSPT), který rázem postrádá přes 170 miliónů korun. Skoro 11 % od začátku letošního roku není špatný výnos, zejména ve srovnání s necelými 5 % za 12 měsíců. I další akciové fondy podlehly odkupům, takže 27 miliónů do ČS-Reico nemovitostního nebo 15 miliónů do ČSOB Realitního mixu (profil, názory) i 10 do Pionneru akciového (profil, názory, koupit) se projevilo jen o málo víc než plivnutí do moře. Odliv 170 miliónů korun tak zůstal i na celkovém součtu za akciové fondy.


Zajištěným pomohl speciál

Obliba zajištěných fondů je bez diskuzí, ale občas přece jen přijde plná nůše peněz od elitní klientely, kterou si hýčká ČSOB ve svém privátním bankovnictví. Tentokrát příspěvek 277 miliónů jistě stojí za řeč a aby ne, když se fond jmenuje ČSOB Private Banking Attractive Sectors.

Ostatní se před ním musely hodně skrčit a hlavu s více než 130 milióny vystrčil jen – ostatně také chytlavý sektor – ČSOB Bankovního růstu 1. Naopak poněkud silnějším odlivem 75 miliónů korun překvapil ING continuous click (profil, názory, koupit).


Na hřišti žluté i červené karty

Týden byl nepochybně hektický. A květen se blíží! A proč by nás měl zajímat květen? Tradiční heslo totiž o akciových trzích praví: May – go away! Amerika to zatím ani nenaznačuje, protože všechny indexy překonaly svá šestiapůlroční maxima, Dow Jones dokonce opakovaně maximum historické. To my v Praze ostatně také: hned v pondělí odpoledne, jen co Amerika blikla zelenou, dolétl dokonce až nad 1814!

Asie ale mírně zakolísala, takže Praha i celá Evropa začaly chladit letní teploty vybíráním zisků... a ve středu si Evropa zase zahrávala s červenou kartou, když se Almunia z EK nechal slyšet, že vidí rizika výraznějšího poklesu v USA.

Ve čtvrtek ovšem opět Asie stáhla svět do výprodejů v očekávání čínských dat. Růst čínské ekonomiky meziročně o 11,1 % mírně překonal odhady ekonomů a 3,3% růst cen v březnu varuje před zvýšením úrokových sazeb v Číně, čímž se bude centrální banka pravděpodobně snažit přibrzdit enormní expanzi ekonomiky. Dostali jsme žlutou kartu a z nosu kapala červená skoro na celé procento.

Wall street ale o žlutých kartách nechce ani slyšet
, a přestože do ruda se přehřívající Číňany nevidí ráda, nakonec se vydala vlastní cestou – DJIA vyšplhal na další rekordní hodnotu a rozehnal tak obavy o celkovém ústupu investorů z akciových trhů. Tím uklidnil i asijské trhy, které se vzpamatovaly a alespoň zčásti vymazaly předešlý propad.

Evropa tedy vyrazila zvesela do zelena
, jak na svátek svatého Patrika a indexy (po americkém odpoledním schválení) vypracovaly nejlepší výkon za poslední měsíc a celoevropský index DJ Stoxx 50 přidal 1,5 %. Někde koketovaly s až 2% růsty, maďarský BUX je na svém historickém maximu a PX si vyzkoušel až tajemných 1 818 bodů! Akcie ČEZ totiž zablikaly před polednem na 1 000 korunách. Nakonec přišlo mírné uklidnění, ale za týden máme v Praze 1,3 %, od začátku roku 14 % a ročních 17 % – co víc si přát?

Výhled je ovšem zase hektický, protože hned úterek začneme opět hlídat mnohá americká data – index spotřebitelské důvěry, prodeje domů za březen, ve středu přijde i béžová kniha a v pátek odhad HDP za první čtvrtletí…
U nás zase přijdou reporty důležitých blue-chips a čtvrteční zasedání bankovní rady o sazbách. Klid tedy nebude.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Červená karta pro náš kapitálový trh

Kdo ovšem chce zabít náš kapitálový trh, je překvapivě naše vlastní vláda.
Na webových stránkách Ministerstva financí je zveřejněn návrh daňové reformy. Kromě jiných, byť snad diskutabilních opatření, je ale mezi nimi jedno, které je nebezpečnější, než si asi kdokoli na tomto slovutném úřadu vůbec dokáže představit. Zdanění výnosu plynoucí z prodeje cenných papírů bude znamenat jediné – obchodování s nimi včetně podílových fondů se přesune do slušnějších zemí.

Místo naivního očekávání výnosu této daně v řádu směšných pár set miliónů korun přijde tato země o základní instrument rozvoje ekonomiky. Kdosi evidentně netuší, že žijeme ve věku internetu, navíc vůbec nic neví nejen o současnosti, ale ani o historii kapitálových trhů (např. proč světové finanční centrum bydlí v londýnském City a ne v New York nebo v Chicagu). Projde-li tento hloupý návrh, naše finanční trhy se vrátí do minulého století.

Ostatní omezení jsou ve zcela jiném gardu a nehrály by zásadnější roli. Výše možných odpočtů z životního pojištění a penzijního připojištění se sice nezmění, ale protože se budou provádět z 15% zdanění, klesnou na "rovných" 1 800 Kč ročně. To se dotkne zejména životního pojištění, protože pro oblast penzijního připojištění by se v blízké budoucnosti mělo uvažovat o dalším reformním krůčku (leč jen málokdo tuší, o jakém – hovořilo se i o určitém opt-outu).

Poněkud citelnější "ránu", než v ŽP a PP, schytají ovšem lidé splácející úvěry na bydlení, protože např. při hypotéce 2 milióny korun jim úspora na daních klesne až o 15 000 korun ročně (při současné daňové 32% skupině) nebo o 10 000 korun (v současné 25% daňové skupině). V těchto příjmových skupinách by ovšem tuto „ztrátu“ měl vynahradit efekt nižšího daňového zatížení.

 

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: akcie na maximech, ale u nás vládnou zajištěné

16. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: akcie na maximech, ale u nás vládnou zajištěné

Týden opět bez překvapení: do fondů přišlo sice přes půl miliardy, ale vše do zajištěných a peněžního trhu. Z akciových fondů pokračuje odliv – akciové trhy přitom hýří optimismem a... celý článek

Fondy: kraslice se malovaly i na burze

10. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: kraslice se malovaly i na burze

Velikonoční nadílka sice někomu zvedla náladu, ale ani akciový vodopád posledního týdne naši tradici nezměnil. Našinci věří jen na některé pohádky a ty investorské mezi ně nepatří.... celý článek

Fondy: březen – do zajištěných vlezem

2. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: březen – do zajištěných vlezem

Stačí, aby se trhy jen maličko pohoupaly a nálada našich investorů vezme za své. Bobřík odvahy hned zas hledá u nás oblíbený kulatý čtverec: výnos s jistotou. Zajištěné fondy opět za... celý článek

Fondy: jaro přineslo vlnu optimizmu

26. 3. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: jaro přineslo vlnu optimizmu

Počasí sice ani nenaznačuje, ale vypadá to, že se blýská na lepší časy. Alespoň globální akciové trhy rozjasnily tvář do velikého úsměvu. Tož i u nás se asi v investorech probudila... celý článek

Fondy: akciová houpačka pokračuje

19. 3. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: akciová houpačka pokračuje

Zajištěné fondy vítězí letos s jasnou převahou. Nad peněžním trhem násobkem a nad ostatními již přesahuje řádově, tedy desetinásobně. Ale po pěkném zotavení akciových trhů zřejmě dostali... celý článek

Partners Financial Services