Akcie: Praha zaostává, v Americe padl rekord

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 15. 5. 2007
Akcie: Praha zaostává, v Americe padl rekord
Druhý zkrácený týden po sobě zakončila pražská burza vyjádřeno indexem PX (<a href="/produkty/indexy/detail.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">profil</a>, <a href="/produkty/indexy/nazory.asp?TID=INPX50" title="PX" class="TLink">názory</a>) slabší o 0,33 %. Pohyb indexu v rámci jednotlivých dní nebyl nijak výrazný, přesto se burza ve čtvrtek dostala opět na nový historický rekord.


Česká republika

Z jednotlivých titulů se na pražské burze nejvíce dařilo Komerční bance (profil, názory), která vyhlašovala v pátek výsledky. Podstatnou část z týdenního zisku 4 % však získala ještě před vyhlášením výsledků. V plusu týden zakončily akcie Philip Morris (profil, názory), ČEZ (profil, názory) a Unipetrol (profil, názory), klesající tituly však převažovaly. Dále se nedařilo developerům ECM (profil, názory) (-4,6 %) a ORCO (profil, názory) (-3,3 %). Nákupní podpora u Pegasu (profil, názory) se zmenšila na minimum a začaly se realizovat zisky a titul se vrátil zpět pod 800 Kč (-5,4 %).

Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 824,4 1 818,5 -0,33

Klíčové události minulého týdne

  • Spotřebitelské ceny vzrostly za duben o 0,7 %. Největší podíl na růstu cen mají především potraviny, nápoje (alkoholické i nealkoholické) a tabákové výrobky. Jedná se o nejvyšší meziměsíční zvýšení cen od října roku 2005. Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil v dubnu na 2,5 %, tj. o 0,6 procentního bodu více než v předcházejícím měsíci (v březnu 1,9 procenta).
  • Dubnová míra registrované nezaměstnanosti poklesla na 6,8 % z březnových 7,3 %. V loňském roce dosahovala hodnoty 8,3 %. Pokles byl větší o 0,1 % než se očekávalo.

Vývoj titulů na domácích trzích

CME
10/5 Skupina KBC/Partia snížila doporučení na "držet" z původního "kupovat". Cílová cena byla mírně navýšena na 99,4 USD.

ČEZ (profil, názory)
9/5 UBS navýšila cílovou cenu z původních 1 040 Kč na 1 200 Kč. Doporučení bylo ponecháno na "kupovat".
11/5 Citigroup navýšila cílovou cenu pro akcie elektrárenské společnosti na 1 250 Kč.
11/5 Najmutí brokeři celý týden pokračovali v nákupu vlastních akcií pro společnost ČEZ.

Orco Properte Group (profil, názory)
9/5 Akcie společnosti se na varšavské burze začnou obchodovat nejspíš 23. 5. 2007. Bude se jednat o nové akcie, které jsou součástí plánu navýšení kapitálu o 100 mil EUR.

Komerční banka (profil, názory)
7/5 Česká spořitelna (profil, názory) zvýšila cílovou cenu pro bankovní ústav o 16 % na 4 400 Kč.
11/5 Komerční banka reportovala nárůst zisku za 1Q o 3,4 %, díky příjmům z úrokových výnosů a růstu poskytovaných hypoték. Banka vykázala zisk ve výši 2,5 mld. CZK za první 3 měsíce, o rok dříve zisk činil 2,42 mld. CZK. Zisk byl mírně vyšší než odhady ve výši 2,46 mld. korun. Čistý zisk z úroků dosáhl 4,23 mld Kč, celkové náklady dosáhly 3,16 mld Kč.

Telefonica O2 ČR (profil, názory)
10/5 Raiffeisen Centrobank zvýšila cílovou cenu pro telekomunikační společnost na 614 Kč. Doporučení bylo ponecháno "držet". Zvýšení cílové ceny odráží navýšení odhadů celoročních tržeb a zisku.

Očekávané události

  • 14/5 Výsledky Zentiva
  • 16/5 Zveřejnění indexu cen výrobců


USA

Americké trhy zakončily devatenáctý týden smíšeně. Index Dow Jones (profil, názory) posílil ve středu na nový historický rekord 13 362,9 bodů a přes čtvrteční korekci si udržel kladnou výkonnost. Technologický Nasdaq (profil, názory) v úvodu týdne tolik neposiloval a po čtvrtečním propadu se v závěru týdne do zelených čísel již nedostal. Investoři měli k dispozici v průběhu týdne důležité informace ze zasedání FEDu a další v podobě vývoji indexu cen výrobců (PPI), který centrální bankéři sledují s ohledem na pohyb sazeb. Hvězdou týdne z indexu DJ se stala Alcoa (profil, názory). Díky snaze o převzetí svého rivala získala 6,6 %. Dařilo se i společnosti Hewlett Packard a z finančního sektoru AIG. Čtyři klesající dny v radě znamenalo pro General Motors (profil, názory) ztrátu 4,18 % a titul nejhorší akcie z báze indexu DJ.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
13 264 13 326 +0,5
Nasdaq
(profil, názory)
2 572 2 562 -0,4
S&P 500
(profil, názory)
1 505 1 505 0,0

Klíčové události minulého týdne

  • Vyhlášení základní úrokové sazby ze strany FEDu nepřineslo žádné překvapení. Klíčová úroková sazba zůstala nezměněna na hodnotě 5,25 procenta. Rozhodnutí členů Rady guvernérů bylo jednomyslné. Představitelé FEDu opět připomněli, že inflace je vnímána jako hlavní riziko pro ekonomiku. Další kroky politiky FEDu budou ovlivňovány především inflací a ekonomickým růstem.
  • Vyšší ceny energií vytlačily v dubnu velkoobchodní ceny o 0,7 %, ale jádrová inflace zůstala však mírná. Růst byl vyšší než očekávaná hodnota 0,5 %. Jádrová inflace v přírůstku 0 % byla lepší než očekávaná hodnota 0,2 %.

Očekávané události

  • 15/5 Spotřebitelské ceny CPI
  • 17/5 Leading Indicators

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 7/5 Největší světový producent hliníku, společnost Alcoa (profil, názory), nabídne za svého kanadského konkurenta Alcan (profil, názory) 33 mld. USD v akciích a hotovosti. Alcoa nabízí za každou akcii Alcanu 58,60 USD a 0,4108 své akcie. Nabídka ohodnocuje jednu akcii Alcanu na 73,25 USD
  • 7/5 Společnost Pepco Holdings Inc. dnes oznámila kvartální zisk ve výši 51,6 mil. USD (27 centů na akcii), o 9 % nižší než v předchozím kvartále. Celkové výnosy se zvýšily na 2,18 mld. USD z předchozích 1,95 mld. USD. Trh očekával zisk EPS okolo 29 centů na akcii.
  • 8/5 Čistý zisk největšího světového výrobce osobních počítačů a tiskáren, společnosti Hewlett-Packard Co., ve druhém čtvrtletí tohoto fiskálního roku vzrostl ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 12 % na 69 centů na akcii a o 4 centy na akcii tak překonal očekávání analytiků. Tržby o 0,5 mld. USD překonaly dřívější vlastní odhad firmy a vzrostly na 25,5 mld. USD.
  • 9/5 Největší americký stavitel luxusních domů, Toll Brothers Inc. (profil, názory), oznámil, že tržby ve druhém čtvrtletí fiskálního roku klesly o 19 % zejména kvůli zrušeným objednávkám. Tržby ze stavby domů klesly na 1,17 mld. USD z loňských 1,44 mld. USD. Potenciální kupci ruší objednávky u Toll Brothers a dalších stavitelů, když spekulují, že ceny domů ještě poklesnou. Zrušené objednávky pak nutí stavitele prodávat dokončené nebo téměř dokončené domy pod cenou, aby přilákaly kupce, což vede ke snižování ziskových marží.
  • 9/5 Mediální společnost, News Corp. (profil, názory), vlastněná Rupertem Murdochem, zvýšila ve třetím čtvrtletí zisk o 6,2 % díky úspěchu filmu Noc v muzeu a vyšším tržbám televizní stanice Fox News. Čistý zisk se zvýšil na 871 mil. USD/ 27c na akcii. Tržby vzrostly o 21 % na 7,51 mld. USD a překonaly tak odhady analytiků 6,73 mld. USD.
  • 10/5 Viacom Inc. (profil, názory) zaznamenal v prvním čtvrtletí pokles zisku o 36 % díky nákladům na restrukturalizaci své stanice MTV. Čistý zisk klesl na 202,9 mil. USD/ 29c na akcii z 317,2 mil. USD / 43c/a. Tržby se zvýšily z loňských 2,37 mld. USD na 2,75 mld. USD a překonaly tak predikce počítající s 2,57 mld. USD. Bez zahrnutí některých položek dosáhl zisk 34 centů na akcii a překonal tak očekávání analytiků, odhadujících 32c/a.
  • 10/5 Wal-Mart Stores Inc. (profil, názory) zaznamenal meziroční pokles dubnových tržeb o 3,5 % namísto původně předpokládaných 2 %. Jedním z faktorů, který se na nich negativně podepsal, byl dřívější termín velikonočních svátků, díky němuž se většina letošních předsvátečních nákupů odehrála v březnu, zatímco v loňském roce se nakupovalo zejména v dubnu.
Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.


Německo

To co německý index DAX (profil, názory) získal v průběhu minulého týdne, tak ztratil v rámci tohoto týdne. Nejvyšší hodnoty zaznamenal hned v úvodu, kdy pouze v pondělí zavíral nad hodnotou 7 500 bodů. Obchodování bylo často velmi volatilní, když odpoledne se trh přizpůsoboval informacím a dění v USA. Obzvláště páteční obrat o téměř 2,5 % z denního minima na maximum je pozoruhodný. Po výsledcích velmi dobrou výkonnost předvedl Adidas, který posílil o 5,6 %. Ke kurzovému zisku je potřeba započíst i dividendový výnos necelé 1 % díky nároku na dividendu 42 centů z tohoto týdne. Své rozhodné dny pro dividendu měl např. i SAP a MAN. Více jak 6 % si připsala Hypo Real Estate. Nedařilo se příliš Volkswagenu (-4,8 %).

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
7 517 7 479 - 0,5

Klíčové události minulého týdne

  • Průmyslové zakázky v březnu nečekaně vzrostly a již druhý měsíc v řadě překonaly očekávání ekonomů. Po odečtení sezónních vlivů a inflace se meziměsíčně zvýšily o 2,4 % zatímco ekonomové očekávali růst o 0,6 %.
  • Objem průmyslové výroby v březnu zaostal za očekáváním, když se oproti stejnému měsící loňského roku zvýšila o 7,7 % a v porovnání s únorem letošního roku snížila o 0,1 %. Trh přitom očekával roční růst o 8,2 %, v porovnání s předchozím měsícem měla průmyslová produkce zůstat nezměněna.

Očekávané události

  • 16/5 Spotřebitelské ceny
  • 18/5 Produkční ceny

Vývoj titulů na německém trhu

  • 7/5 Čistý zisk výrobce sportovního zboží Puma AG (profil, názory) v prvním čtvrtletí tohoto fiskálního roku vzrostl o 3,7 % na 96,6 mil. EUR a o 1,4 mil. EUR tak překonal očekávání analytiků. Tržby společnosti vzrostly o 2 % na 655,8 mil. EUR. Firma však snížila odhad celoročního zisku. Podle jejího prohlášení zisk za celý rok 2007 vzroste o několik málo procent, zatímco v únoru očekávala 10% růst zisku. Hlavním důvodem jsou nižší objednávky z USA.
  • 8/5 Čistý zisk druhého největšího výrobce sportovního zboží na světě, společnosti Adidas, v prvním čtvrtletí tohoto fiskálního roku poklesl v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 11 % na 128 mil. EUR. Přesto však překonal odhad analytiků, kteří v průměru očekávali zisk 125,4 mil. EUR. Tržby vyjádřené v EUR vzrostly o 3 % na 2,53 mld. EUR proti předchozím 2,45 mld.
  • 8/5 Čistý zisk Deutsche Bank AG, největší německé banky, v prvním čtvrtletí tohoto fiskálního roku vzrostl v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 30 % na 2,12 mld. EUR (4,28 EUR na akcii) a výrazně tak překonal očekávání analytiků. K vyššímu zisku bance výrazně pomohla divize kapitálových trhů.
  • 9/5 Největší světový výrobce business warehouse, SAP AG (profil, názory), se dohodl na koupi OutlookSoft, od které si slibuje rozšíření nabídky produktů poskytujících společnostem správu finančních odhadů. Americká společnost, která má 250 zaměstnanců, poskytuje své služby takovým klientům jako Telecom Italia nebo Bank of America. Jedná se o druhou akvizici SAPu v tomto roce, když v únoru koupila Pilot Software. Současnou akvizici by měla firma dokončit v červnu po obdržení souhlasu od antimonopolního úřadu.
  • 9/5 E.ON AG (profil, názory) zvýšil v prvním čtvrtletí zisk o 50 % když zvýšil své prodejní marže ze zemního plynu. Čistý zisk se vyšplhal na 3,07 mld. EUR oproti 2,05 mld. EUR ve stejném období minulého roku. E.ON zejména profitoval z poklesu ceny, kterou platil za zemní plyn, a maloobchodní ceny kterou si sám účtoval. Tržby se zvýšily o 6 % na 21,1 mld. EUR, když analytici predikovali tržby 21,9 mld. EUR.
  • 10/5 Deutsche Telekom (profil, názory), vykázal v prvním čtvrtletí pokles zisku a navázal tak na předchozí tři kvartály. Důvodem byl zejména úbytek zákazníků pevných linek. Čistý zisk dosáhl 458 mil. EUR a v meziročním srovnání klesl o 58 % z 1,09 mld. EUR. Tržby vzrostly o 4,1 % na 15,5 mld. EUR. Analytici očekávali zisk 743 mil. EUR s tržbami 15,3 mld. EUR. Společnost v prvním čtvrtletí ztratila 600 tisíc klientů, když v každém z kvartálů v minulém roce, od ní odešlo kolem 500 tisíc zákazníků.
Co deregulace nájemného přinese pronajímatelům, a co nájemníkům?

Odpověď nejen na tuto otázku najdete v našem speciálu Deregulace nájemného: legislativa, rady, názory, rozhovory

Seznámíme vás se souvisejícími změnami občanského zákoníku a zákona o sociální péči. Poradíme vám, jak řešit praktické problémy, ať se jedná o výpočet nájemného, problematiku vztahů pronajímatel - nájemník nebo nárok na příspěvek na bydlení. Dozvíte se, jak deregulaci vidí nezávislí odborníci, Ministerstvo pro místní rozvoj, zástupci sdružení majitelů domů a nájemníků s regulovaným či tržním nájemným.


Maďarsko

Maďarský index se pohyboval v průběhu týdne na hranici 26 000 bodů. Nad touto hranící zavíral dvakrát a to v pondělí a ve čtvrtek. Druhá hodnota posunula několikaletá maxima opět o něco výše. Po výsledcích se nedařilo firmě Egis, která ztratila více jak 10 %. Kurz akcií konkurenta Gedeon Richter dopadl o poznání lépe, když mírně posílil.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
25 914 25 956 + 0,2

Klíčové události minulého týdne

  • Spotřebitelské ceny v dubnu zpomalily růst. V meziměsíčním porovnání vzrostly o 0,5 % v porovnání s růstem o 0,8 % v předchozím měsící. Meziročně jsou vyšší o 8,8 %, když v březnu byly vyšší o 9 %.

Očekávané události

  • 15/5 HDP za první čtvrtletí

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 8/5 Gedeon Richter v prvním kvartále dosáhl čistého zisku 7,19 mld. HUF (pokles o 49 %). Společnosti Egis v jejím druhém fiskálním kvartále klesl zisk o 46 % na 1,56 mld HUF. Problémy s hospodařením jsou způsobeny vládní politikou, která omezuje dotace na léky. Vláda chce rovněž vrátit část dotací z minulosti. Problémem je i ruský trh, kde byl vládní program dotací rovněž ukončen.
  • 9/5 Rafinérská společnost Mol Nyrt. má koupit chorvatského maloobchodníka s ropou, Tifon, za 150 mil. EUR. Mol by tak získal 100% podíl v chorvatské společnosti.
  • 10/5 Magyar Telekom Nyrt. oznámil, že zisk v prvním čtvrtletí klesl o 16 %, když vládní úsporná opatření vedla ke snížení výdajů spotřebitelů na telefonní služby. Čistý zisk dosáhl 15,9 mld. HUF, oproti 18,9 mld. HUF dosažených ve stejném období minulého roku. Analytici přitom očekávali zisk 17,7 mld. HUF. Společnost se kromě vyšší korporátní daně potýkala také s vyšší konkurencí na poli mobilních služeb od operátorů jako je Vodafone a nižšími tržbami z pevných linek.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Ekonomika USA roste nejpomaleji za 4 roky, ve světě ale vládne pozitivní nálada

2. 5. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: Ekonomika USA roste nejpomaleji za 4 roky, ve světě ale vládne pozitivní nálada

Pražská burza opět vytvořila nový rekord. V USA je v plném proudu výsledková sezóna, dobrá čísla posunula na další historické maximum také index Dow Jones. A to i přes to, že se potvrdily... celý článek

Akcie: trh plný rekordů a optimizmu

24. 4. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: trh plný rekordů a optimizmu

Pražská burza opět přeskočila historicky nejvyšší příčku. Nebyla jediná. Americký Dow Jones minulý týden překonal svoji rekordní úroveň dokonce třikrát. Německý DAX se přehoupl přes... celý článek

Akcie: pražská burza opět pokořila historické maximum

17. 4. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: pražská burza opět pokořila historické maximum

Domácí index PX slavil další úspěšný týden, kdy dosáhl nového vrcholu. V průběhu středečního obchodování mu dokonce k nové psychologické hranici 1 800 bodů chybělo jen necelých 5 bodů.... celý článek

Akcie: pražská burza posunula rekord

11. 4. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: pražská burza posunula rekord

Růst na pražské burze pokračoval i v uplynulém týdnu a index PX zavíral na historickém maximu. Také americké akcie posilovaly a německý DAX dalece překonal psychologickou hranici 7... celý článek

Akcie: PX povyskočil, na historické maximum ale nestačil

3. 4. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: PX povyskočil, na historické maximum ale nestačil

Pražská burza si udržela silné zisky z minulého týdne. Americké trhy naopak svorně oslabovaly. V USA poklesl také index spotřebitelské důvěry a na nejnižší hodnotu za posledních 7 let... celý článek

Partners Financial Services