Fondy: jarní míza povzbudila i naše investory

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 7. 5. 2007 | 1 komentář
Fondy: jarní míza povzbudila i naše investory
V soutěži fondů opět zvítězily ty zajištěné. Přitáhly více než 300 milióny korun. Smíšené fondy s nimi však tentokrát držely statečně krok, když získaly bezmála čtvrt miliardy. Týden byl navíc kratší, takže i celková investovaná suma 565 miliónů korun není špatná.

Fondy peněžního trhu se musely spokojit se standardními 100 milióny korun, což jen o málo převýšilo další (také již standardní) odliv z dluhopisových fondů. Roční výnos fondů peněžního trhu je v průměru pouhých 1,9 %. Není se tedy co divit, že díky masivní reklamní kampani nastupuje ING konto s 2 % úroků a snadnou internetovou obsluhou ověřenou novým konceptem přímého bankovnictví ING direct. Po zdanění sice zbude jen 1,7 %, ale to si u nás uvědomí tak pětina lidí. Přesně spočítat si to dokáže tak každý desátý.
A na dokreslení situace v Česku ještě údaj z bankovní statistiky: Za první čtvrtletí fondy získaly asi 10 miliard korun, ale na netermínovaných vkladech v bankách za tu dobu přibylo přes 20 miliard korun. Na termínovaných vkladech se nahromadilo dalších skoro 7 miliard korun.
V rámci kampaně na samotné ING konto spustila ING ještě přímou webovou stránku ingkonto. Jde o to, přilákat tu většinu, která by se na komplexních stránkách ING těžko orientovala. Pochvalu si zaslouží inovace substránek ING fondů, kde jsou pro uživatele přátelsky zpřístupněny jak aktuální výkonnosti včetně grafů, tak možnost jejich porovnání. Trochu pracnější je jen zadávání hodnoceného období, což třeba ISČS vyřešila „živými“ grafy, kde se výkonnost ukazuje tažením data pomocí myši (to ale neumožňuje porovnávání).

Jarní rašení smíšených fondů

Na zmíněnou čtvrtmiliardovou kytici smíšených fondů se poskládalo mnoho kvítků. Nejvíc k pěknému výsledku pomohl IKS Fénix smíšený (profil, názory) s víc než 90 milióny korun, jeho další dva bratři balancovaní donesli dalších 65 miliónů korun. Nelze pominout ani 50 miliónů nemovitostních aplégrů: KB realitních společností (profil, názory) a ČPI nemovitostních akcií (profil, názory, koupit), i když právě ony nejvíc kazí výkonnostní vzhled záhonku, protože za týden skoro procento ztratily.
Zdá se tedy, že mnozí klienti Komerční banky prováděli jarní restrukturalizaci a část z více než 300 miliónů vyzvednutých předminulý týden z peněžního trhu přesadili do jiných květináčů. Dodejme, že tam jistě porostou lépe. I když tradiční „zmrzlíci“, jak nazýváme pozůstatek jarního monzunu, který obvykle navštěvuje i Evropu, může ještě zamotat hlavu leckterému zahrádkáři. A nadělat pěknou spoušť…
Při pohledu na výkonnost opět oslní J&T Opportunity (profil, názory) s ročními téměř 18 % a půlročními víc než 20 %. Jeho silně výběrová a dost riziková strategie se vyplácí. Za ním se plouží IKS balancovaný dynamický (profil, názory) na ročních 12 %.

Akciové fondy nám nevoní

Tentokrát kosila akciové naděje turecká šavle. Paradoxně tak vyhráli ti, kdo investice v ISČS Sporotrendu (profil, názory) už dříve schovali někam jinam. Tento týden vybrali dalších 70 miliónů korun. Důvodem byla vyhrocená politicko-bezpečnostní situace v Turecku spojená s prezidentskými volbami, což způsobilo hluboký pokles tamních akciových trhů.
ISČS Sporotrend (profil, názory) má tak trochu smůlu – loni ho ťal pokles turecké libry, letos zas rozmíšky kolem islamistického kandidáta na tureckého prezidenta. Za rok tak vykazuje výkonnost pouhých 13,25 %, když za minulý týden ztratil další víc než 3 %. Dlouhý nos tak na něj může dělat třeba ING Český akciový (profil, názory, koupit) s ročními 18,15 %. Přesto i z něj přes 20 miliónů korun odešlo. Trvalkou v naší zahrádce je Conseq akciový (profil, názory, koupit), který se v roční výnosnosti blíží ke 20% laťce.
Část podílníků Sporotrendu se zřejmě přesouvá ke globálnějšímu ISČS Top Stock (profil, názory), kam přišlo jen o málo méně, než ze Sporotrendu odešlo – ovšem 3,5 % Top Stocku na roční výkonnosti je k zahradníkově pláči. Naopak při pohledu na výkonnost přímo šokuje ČSOB Realitní mix (profil, názory), který měl první narozeniny a na dortu úžasných 30 %. Přišlo do něj ale jen málo přes 10 miliónů korun.
Takže sečteno a podtrženo akciové fondy celkem ztratily 20 miliónů korun.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Zajištěná nuda, akciové trhy kvetou

V květinářství zajištěných fondů je nejžádanější ČSOB Bankovního růstu, který se získanými 170 milióny korun sám zvládl přes polovinu tržeb branže. Spolu s ostatními bratříčky pak tři čtvrtiny.
Z ostatních stojí za řeč již jen necelých 50 miliónů Maxe 9, ale také proto, že Česká spořitelna po inventuře vytáhla květináč s novinkou ČS-ZF 27 až v květnu a seznámit se s ní musí nejen klienti, ale zejména bankovní personál. Standardní pětileté zhodnocení visí na třech světových indexech – DJ EuroStoxx 50, S&P 500 a Nikkei 225 a bude vypočítáno jako průměr z kladných (!) nárůstů koše indexů ve 20 čtvrtletních pozorovacích obdobích.
Zahrádka akciových trhů měla týden opět silně rozháraný. To byl případ třeba asijských trhů pod vlivem dalšího zvýšení povinných minimálních rezerv čínských bank z 10,5 % na 11 %. Celkový MSCI Asia-Pacific tak startoval z nejnižší úrovně od 19. dubna. Z již zmíněného Turecka investoři vybírají zisky a 6,5% pokles tureckého indexu by mohl zapříčinit odliv kapitálu z rozvíjejících se trhů.
Po čtyřdenní korekci se však Asie vzpamatovala, turecká infekce se (zatím) nešíří. Evropským trhům se zalíbila dubnová měsíční rallye a Americké akciové trhy stále drží pozitivní náladu investorů. Důvodů je hned několik: lepší hospodářské výsledky společností obsažených v indexu S&P 500 než analytici očekávali, nezměněná inflace, lepší produktivita práce, akviziční euforie. A když Microsoft začal mlsně pohlížet na Yahoo, ceněné na 50 miliard dolarů, akcie Yahoo vylétly o 13 %.
U nás kvete jako Viktorie královská ČEZ. Patria Finance (člen KBC Securities) a Wood & Co. jako dva nejaktivnější obchodníci s akciemi ČEZ v příštích 18 měsících realizují program zpětného odkupu akcií. Výroční valná hromada ČEZ schválila share buy back až 10 %, jinými slovy 59 221 084 vlastních akcií. Už nakupuje a na webu ČEZ zveřejňuje jak množství nakoupených akcií, tak jejich průměrné ceny.
Akcie ČEZ tak ovládají pražský trh a testují historická maxima, ale také silně kolísají. Třeba ve čtvrtek o půl čtvrté vyhodily jističe a z dopoledních 1065 korun padly o 30 korun dolů. Opačně se vyvíjel pátek, kdy trh z dřímoty probralo až vysoké napětí čtvrt hodiny před závěrem – přestože ani ČEZ již v pátek neodkupoval.
Amerika a po ní i Asie neohroženě pokračovaly na cestě vzhůru. Konečně od září roku 2000 padla technická a psychologická hranice 1500 bodů na indexu S&P 500, celkový MSCI Asia-Pacific Index vzrostl o 0,7 %. I Evropa se většinou zelenala, ovšem květen zůstává v podvědomí investorů nikoli v duchu Máchova Máje, ale spíš otřepaného „sell in may and go away“. Navíc zmrznout v květnu je pro každou rostlinku to nejhorší.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: akciové ve vlně odkupů

23. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: akciové ve vlně odkupů

Součet čistých prodejů jen málo přes 400 miliónů, protože čtvrtmiliarda odešla z dluhopisových, akciových a tentokrát i smíšených fondů. Bilanci zachraňují opět fondy peněžního trhu... celý článek

Fondy: akcie na maximech, ale u nás vládnou zajištěné

16. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: akcie na maximech, ale u nás vládnou zajištěné

Týden opět bez překvapení: do fondů přišlo sice přes půl miliardy, ale vše do zajištěných a peněžního trhu. Z akciových fondů pokračuje odliv – akciové trhy přitom hýří optimismem a... celý článek

Fondy: kraslice se malovaly i na burze

10. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: kraslice se malovaly i na burze

Velikonoční nadílka sice někomu zvedla náladu, ale ani akciový vodopád posledního týdne naši tradici nezměnil. Našinci věří jen na některé pohádky a ty investorské mezi ně nepatří.... celý článek

Fondy: březen – do zajištěných vlezem

2. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: březen – do zajištěných vlezem

Stačí, aby se trhy jen maličko pohoupaly a nálada našich investorů vezme za své. Bobřík odvahy hned zas hledá u nás oblíbený kulatý čtverec: výnos s jistotou. Zajištěné fondy opět za... celý článek

Partners Financial Services