Fondy: akcie na maximech, ale u nás vládnou zajištěné

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 16. 4. 2007 | 2 komentáře
Fondy: akcie na maximech, ale u nás vládnou zajištěné
Týden opět bez překvapení: do fondů přišlo sice přes půl miliardy, ale vše do zajištěných a peněžního trhu. Z akciových fondů pokračuje odliv – akciové trhy přitom hýří optimismem a rekordy. Že by u nás vznikala medvědí rezervace? Ale ne, to spíš naši investoři pokračují v hledání svatého grálu: výnosu bez rizika…

Fondy peněžního trhu jedou ve svých zaběhnutých kolejích bez zbytečných zastávek a bez překvapení. Tentokrát ujely přes 120 miliónů tažené zejména 80 milióny KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) a 50 milióny ISČS Sporoinvest (profil, názory).

Dluhopisové fondy naopak ztrácejí příznivce podobně trvale, jen poněkud pomalejším tempem. Tentokrát přišly o 60 miliónů korun a potěšení svým věrným mohou poskytovat je ty konvergenční s ročními 5 až 6 %.

Smíšené fondy u nás nemají snadný život, takže 100 miliónů není špatný výsledek. Jakoby bez chuti a příliš rizikové, na druhou stranu jejich dluhopisové složce zatím moc věřit nelze. Přesto se na výsluní vrací IKS Balancovaný (profil, názory), a to hned se 60 milióny korun. Může se také chlubit pěkným životopisem: za posledních 12 měsíců přes 12 % a za "horizontální polohu" tři roky po 20 %. Také přišla bezmála 50miliónová posila z realitní sekce, o což se postaral hlavně zánovní KB realitních společností (profil, názory).


Ještě, že táhnou nemovitosti

Bez nemovitostních by bylo ještě smutněji i mezi akciovými fondy. ISČS Sporotrend (OFICSPT) totiž opustilo dalších 120 miliónů korun a ING Český akciový (profil, názory, koupit) téměř 50 miliónů. Takže když celkový výsledek akciových fondů skončil odkupem necelých 50 miliónů – skončil vlastně úspěchem.

Nemovitostní přilákaly 40 miliónů a dalšími skoro 40 milióny korun značně pomohl ISČS Top Stock (profil, názory), což naznačuje určitý odsun z našeho regionu do světového rozměru. Nakolik je to rozumné, ať posoudí každý sám. Jak diverzifikovat, budeme se učit ještě dlouho. Ale nakolik globálně, to již dnes můžeme zvažovat ze zcela jiných strategických východisek, než ještě nedávno.
Navíc to měnové riziko – kdo nevěří (koruně), ať tam běží. Ale kdo naopak, stále vidí lokální potenciál. Nu a občas lze zaslechnout i názor profesionálů, například Bear Stearns zvyšuje doporučení pro ČR na "market weight", podle analytiků Merrill Lynch je zase ČEZ jednou ze čtyř nejperspektivnějších energetických firem v Evropě a očekávají výrazný růst kurzu akcií už v následujících měsících (až na 1 200 Kč).


Zajištěné Čechám vládnou

460 miliónů – to je úroda! Na rozdíl od troškaření v jiných segmentech fondbyznysu jede ten zajištěný jak na magnetickém polštáři. Jen místo magnetu funguje jiný med, ten zajištěný…

Podobně to již vypadá v naší medvědí farmě delší dobu – akciím sice nikdo moc nevěří, ale když je to "zajištěné", tak si na ně vsadí! A protože banky mají již docela dobrý zvuk, skoro 120 miliónů vsadili na ČSOB Bankovního růstu 1. 140 miliónů korun, tedy ještě víc inkasoval zánovní ČSOB Chráněný/Jištěného růstu. O tom jsme hovořili nedávno, že nejde o klasickou konstrukci zajištěného fondu, ale o zajišťovanou 90% úroveň nejvyšší dosažené ceny ke konci minulých měsíců. Udávaných 140 miliónů navíc bylo také nasbíráno za několik týdnů. Průměrně vychází kolem 30 miliónů týdně, ale protože jde o fond zejména určený pro pravidelné investování, jde o velmi slušnou úroveň.

Ostatní klasické zajištěné fondy se seřadily svorně kolem kóty 40 miliónů, ale protože jich je pět, daly dohromady pěkných 200 miliónů korun.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.



Rekordy spíš straší

Místo, aby se vyhřívali v záři reflektorů, naši investoři vyděšeně koukají, kde nechal tesař zajištěnou díru. Faktem je, že růst trhů je v poslední době tu tam (každou chvíli) přerušen citelným zhoupnutím.

To skutečně není pro slabé nátury, navíc našinec vždy očekává nějaký podraz, když cokoli vypadá příliš optimisticky. Kus rebelantství není od věci, ale že by se u nás objevilo tolik kontrariánů, tedy těch, kdo investují "proti proudu"? Ale jde spíš o nedůvěru: když hned v úterý po Velikonocích si PX vyzkoušel až 1 768 bodů – co když zůstala všechna vajíčka v jednou košíku?
Pak index MSCI všech zemí vzrostl na rekordní maximum – no jo, to táhne nějaká Čína. V USA začala výsledková sezóna a zisky společností v indexu S&P 500 rostly podle odhadu analytiků za čtvrtletí jen o 3,3%, když na začátku kvartálu očekávali nárůst 7%.

Ve středu PX zaťukal na 1 795 bodů, středoevropský region rostl již šestým dnem v řadě a na nová historická maxima vystoupal i polský index WIG 20. Našinec ale tuší adekvátní korekci v příštích dnech… A taky jo: americké futures ukazovaly vzhůru, ale krátce po otevření trhy rychle obrátily, když se ze zázemí Fedu ozvaly varovné hlasy, že zpomalování americké ekonomiky nesníží riziko inflačních tlaků, což na trhu vzbudilo obavy, že snižování úrokových sazeb se opět odkládá. Někteří se dokonce obávají zvýšení úrokových sazeb. Ihned se zchladila i naše horečka (o 10 bodů níže oproti svému odpolednímu historickému maximu) a také evropské trhy v závěru seance ztrácely společně s negativním vývojem na americké Wall Street, kde hlavní benchmarky v průměru klesly o 0,75 %.

Fed jakoby vypustil medvědy z klece a dolů táhly nejen finančními tituly, ale pokles o 2 % zaznamenaly akcie stavebních firem, když se investoři nadále obávají, že "debakl" na hypotečním trhu ztíží přístup k hypotékám a tím k případnému obratu na realitním trhu.

Očekávaná korekce v Praze zesilovala jen postupně a explodovala až když se americké trhy naznačily pokračující oslabování. Na vybírání zisků se vrhli i býci. Ale tržby amerických maloobchodních prodejců v březnu překonaly očekávání. Wall-Mart Stores Inc. (největší maloobchodní prodejce na světě) ohlásil 4% růst, zatímco původně očekával zvýšení tržeb jen o 1 až 2%. Amerika tedy vylétla nahoru.

V pátek sice asijské tituly oslabovaly druhý den v řadě, ale Evropa se vyhřívala na sluníčku. U nás jen ČEZ i PM váhaly, protože se již obchodovaly bez nároku na dividendu. ČEZ rostl i bez očekávaných 20 Kč na akcii, Philip Morris ale naopak o výši očekávané čisté dividendy (510 Kč) poklesl (9 450 Kč -4,4%). Evropské trhy dotáhly tento týden blízko k 6,5letému maximu, zejména Střední Evropa si pěkně vyšlápla…

A Amerika? Zpočátku sice váhala, když index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v dubnu klesl na 85,3, zatímco trh čekal 87,5. Ale nakonec trhy svorně zamířily vzhůru.
Praha na historickém závěrečném maximu, za týden PX ukousl dalších 2,6 % a od začátku roku má v nabídce 12,5 %. Kam se to ale hrabe na zajištěný med?


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: kraslice se malovaly i na burze

10. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: kraslice se malovaly i na burze

Velikonoční nadílka sice někomu zvedla náladu, ale ani akciový vodopád posledního týdne naši tradici nezměnil. Našinci věří jen na některé pohádky a ty investorské mezi ně nepatří.... celý článek

Fondy: březen – do zajištěných vlezem

2. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: březen – do zajištěných vlezem

Stačí, aby se trhy jen maličko pohoupaly a nálada našich investorů vezme za své. Bobřík odvahy hned zas hledá u nás oblíbený kulatý čtverec: výnos s jistotou. Zajištěné fondy opět za... celý článek

Fondy: jaro přineslo vlnu optimizmu

26. 3. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: jaro přineslo vlnu optimizmu

Počasí sice ani nenaznačuje, ale vypadá to, že se blýská na lepší časy. Alespoň globální akciové trhy rozjasnily tvář do velikého úsměvu. Tož i u nás se asi v investorech probudila... celý článek

Fondy: akciová houpačka pokračuje

19. 3. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: akciová houpačka pokračuje

Zajištěné fondy vítězí letos s jasnou převahou. Nad peněžním trhem násobkem a nad ostatními již přesahuje řádově, tedy desetinásobně. Ale po pěkném zotavení akciových trhů zřejmě dostali... celý článek

Fondy: korekce skončila, zapomeňte?

12. 3. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: korekce skončila, zapomeňte?

Následek propadu akciových trhů byl drsný, leč nikoli drtivý. Přesto mnozí investoři vzali nohy na ramena a 300 miliónů domů. Týdenní bilanci by nezachránilo ani 370 miliónů do zajištěných... celý článek

Partners Financial Services