Bezpečná karta na internet. mBank má virtuální předplacenku

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 15. 10. 2021 | 2 komentáře
Bezpečná karta na internet. mBank má virtuální předplacenku

Zdroj: Shutterstock

Klienti mBank si nově mohou v mobilní aplikaci nebo internetovém bankovnictví sjednat eKartu – virtuální kartu určenou pro platby na internetu. Jde o dobíjecí kartu, která není přímo spojená s běžným účtem.

Virtuální karta je speciální typ karty, která existuje pouze v přímém bankovnictví. Není to tedy klasická karta z plastu. Lidé tak nemusí čekat na její fyzické doručení poštou a mohou s ní na internetu okamžitě po vydání platit. Vydání i vedení karty je bezplatné.

„Pomocí eKarty chceme našim klientům umožnit, aby se při platbách na internetu cítili pohodlně. Ne všichni klienti totiž mají k platbám přes internet důvěru. Právě proto je eKarta dobíjecí a umožňuje i převádění malých částek. Pokud ji klient nepoužívá, může ji vynulovat tak, že si peníze převede zpět na běžný účet. Všechno vyřeší v mobilní aplikaci nebo internetovém bankovnictví,“ říká Michal Staněk, produktový specialista platebních karet mBank.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Kdo chce virtuální kartu použít, musí na ni nejprve převést peníze z běžného účtu, tedy ji dobít z internetového nebo mobilního bankovnictví. „Poté si už jen při platbě online nákupu zobrazíte její údaje, které překopírujete do platební brány, abyste mohli nákup dokončit,“ dodává Staněk.

Do Apple Pay nebo Google Pay karta nahrát nejde. „Ovšem zájem o tuto možnost budeme sledovat a do budoucna její zavedení nevylučujeme,“ říká mluvčí mBank Kristýna Dolejšová.

mBank tak jde u virtuálních karet jinou cestou než jiné banky, které už tyto elektronické karty mají. Konkrétně jde o Banku Creditas, Českou spořitelnu, ČSOB nebo Raiffeisenbank.

U všech lze virtuální kartu nahrát do mobilní peněženky typu Apple Pay či Google Pay, s virtuální kartou pak lze přes mobil platit i u kamenných obchodníků nebo s ní jde i vybírat peníze z bankomatu, pokud umí bezdotykové výběry. Tyto banky mají virtuální karty propojené s běžnými účty a žádná z nich je nemá jako předplacené – to je specialita mBank.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Partners Financial Services