Nemocenská a náhrada mzdy v roce 2018. Kalkulačka a nová pravidla

Od ledna 2018 se mění pravidla nemocenské pro zaměstnance i OSVČ. Víme jak. A naše kalkulačky spočítají, kolik v pracovní neschopnosti dostanete.
Nemocenská a náhrada mzdy v roce 2018. Kalkulačka a nová pravidla

Nejdřív pravidla, která v roce 2018 platí pro stonající zaměstnance. Osobám samostatně výdělečně činným, které to mají s nemocenskou složitější, se věnujeme o něco níž – stačí kliknout a jste tam:

Náhrada mzdy v roce 2018

Za první tři pracovní dny nemoci (nejvýš za prvních 24 neodpracovaných hodin z rozvržených směn) nedostane zaměstnanec ani korunu. S výjimkou situace, kdy je pacientovi nařízena karanténa, pak dostává náhradu mzdy od zaměstnavatele od prvního pracovního dne. Ostatní marodi berou náhradu mzdy od čtvrtého pracovního dne na neschopence.

Nárok na náhradu mzdy má člověk v pracovním poměru. Jestli pracujete na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, dostanete náhradu mzdy jen v případě, že máte nárok na nemocenskou – tedy pokud za vás zaměstnavatel odvádí nemocenské pojištění. To se děje, když je měsíční odměna od jednoho zaměstnavatele v rámci DPP vyšší než deset tisíc korun nebo v rámci DPČ dosáhne alespoň dvou a půl tisíce korun.

Náhradu mzdy musí zaměstnavatel vyplatit v nejbližším termínu pravidelné výplaty po té, co obdrží vaši neschopenku. Náhrada mzdy se rovná šedesáti procentům průměrného hodinového hrubého výdělku za poslední čtvrtletí. Průměrný výdělek se ale nejdřív snižuje redukčními hranicemi.

Příjmy na dietě

Redukční hranice pro výpočet náhrady mzdy v roce 2018

(uplatňují se na hodinovou mzdu)

  • z částky do 175 Kč se počítá 90 procent,
  • z rozdílu částky 175 a 262,33 Kč se počítá 60 procent,
  • z rozdílu částky 262,33 Kč a 524,65 Kč se počítá 30 procent,
  • k částce nad 524,65 Kč se už nepřihlíží.

Náhradu mzdy zaměstnavatel vyplácí do čtrnáctého dne nemoci – za každý den, který by pro vás jinak byl pracovní, a za každý svátek, za který byste běžně, nebýt v pracovní neschopnosti, dostali náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.

Když si pracovní neschopnost přivodíte schválně a zaměstnavatel nebo sociálka na to přijdou, náhradu mzdy (ani nemocenskou) nedostanete. Pokud na neschopence skončíte kvůli alkoholu, drogám nebo při páchání úmyslného trestného činu, klesne náhrada mzdy (i pozdější nemocenská) na polovinu.

Všichni musí být v pyžamu!

Pozor na kontrolu nemocných

Marod na neschopence musí dodržovat léčebný režim stanovený ošetřujícím lékařem. Jestli stonáte, jak máte předepsáno, může přijít zkontrolovat sociálka i zaměstnavatel. Kdy kontrolu čekat a co hrozí, když léčebný režim porušíte?

Kontrola na nemocenské: Když nebudete doma

Nemocenská v roce 2018. Zvyšuje se!

Od patnáctého pracovního dne nemoci střídá náhradu mzdy nemocenská (přesněji dávky nemocenského pojištění), kterou už nevyplácí zaměstnavatel, ale sociálka. Na rozdíl od náhrady mzdy ji dostáváte za každý kalendářní den pracovní neschopnosti – maximálně po dobu tři sta osmdesáti dní od začátku pracovní neschopnosti. Při dlouhé nemoci si pohlídejte den sto osmdesát. Když bude k tomuto datu váš stav stabilizovaný, lékař neschopenku ukončí, i když ještě nebudete úplně zdraví.

Pracujícím starobním a invalidním (ve třetím stupni) důchodcům sociálka nemocenskou vyplácí nejvýš 70 kalendářních dnů (respektive 70 kalendářních dnů v součtu v jednom kalendářním roce, při několika pracovních neschopnostech). Nejdéle vždy do dne, kdy skončí doba zaměstnání.

Nemocenská u zaměstnanců dosahuje 60 procent denního vyměřovacího základu. Novinkou od roku 2018 je, že od 31. dne pracovní neschopnosti se nemocenská zvyšuje: denní vyměřovací základ se násobí 66 procenty, od 61. dne nemoci dokonce 72 procenty.

Vyměřovací základ se rovná průměru vašich hrubých příjmů za uplynulý rok, přepočítává se na den a snižuje se prostřednictvím redukčních hranic.

Příjmy na dietě

Redukční hranice nemocenské v roce 2018

(denní vyměřovací základ)

  • z částky do 1000 Kč se počítá 90 procent,
  • nad částku 1000 Kč do částky 1499 Kč se počítá 60 procent,
  • nad částku 1499 Kč do částky 2998 Kč se počítá 30 procent,
  • k částce nad 2998 Kč se už nepřihlíží.

Nemocenskou i náhradu mzdy spočítá naše kalkulačka, stačí zadat výši měsíční hrubé mzdy.

Hrajte na jistotu

https://www.penize.cz/kalkulacky/otcovska-poporodni-pece

Dobré pojištění může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

Nemocenská pro OSVČ

Osoby samostatně výdělečně činné nemají zaměstnavatele ani mzdu, logicky tedy nemohou počítat ani s náhradou mzdy. V případě pracovní neschopnosti můžou pomýšlet až na dávky nemocenského pojištění od patnáctého dne nemoci. Na ty ale dosáhnou, jen když si dobrovolně platí nemocenské pojištění, které je jinak pro podnikatele nepovinné.

Aby OSVČ vznikl nárok na nemocenskou, musí nemocenské pojištění platit aspoň po dobu tří měsíců bezprostředně předcházejících dni vzniku dočasné pracovní neschopnosti.

Výši nemocenského pojištění si podnikatelé nemůžou určovat úplně libovolně. Minimální pojistné je 115 korun měsíčně (minimální vyměřovací základ je stanovený na pět tisíc korun). Maximálním vyměřovacím základem pro stanovení pojistného je vyměřovací základ pro sociální pojištění, ke kterému jste došli v loňském přehledu pro správu sociálního zabezpečení, rozpočítaný na měsíce.

Nemocenská dosahuje 60 procent denního vyměřovacího základu. Jeho stanovení je u OSVČ trochu složitější, naše kalkulačka si ale s počty hravě poradí za nás, stačí, když zadáte své měsíční pojistné na nemocenské pojištění. Od 31. dne pracovní neschopnosti se nemocenská zvyšuje na 66 procent denního vyměřovacího základ, u od 61. dne nemoci na 72 procent téhož.

V praxi je to tak, že abyste získali slušnou nemocenskou, musíte si předtím delší dobu platit kromě nemocenského pojištění také celkem vysoké sociální pojištění. Když navíc vezmete v úvahu, že nemocenská se vyplácí až od patnáctého dne nemoci, není od věci popřemýšlet radši o komerčním pojištění.

Jestli upřednostníte nemocenskou od státu, budou se hodit naše kalkulačky. První spočítá, jak vysokou nemocenskou jako OSVČ, která si hradí nemocenské pojištění, dostanete. Druhá pomůže při rozhodování, jestli se vám vyplatí nemocenské pojištění odvádět a jak případně nastavit jeho měsíční výši. Důvodem pro placení nemocenského pojištění můžou být ale i další dávky, které se z něj vyplácejí: totiž peněžitá pomoc v mateřství a otcovská poporodní péče

Optimální nemocenské pojistné pro zvolené dávky v nemoci 2018

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 2. 2018 13:48

Jaká je lhůta pro vyplacení nemocenské? Měl jsem nemocenskou v lednu do konce měsíce, náhrada mzdy mi byla vyplacena, dokdy dostanu nemocenskou od sociálky?

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 2. 2018 13:57

Tj.0 jako že ne

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

Dlouhodobé ošetřovné je dávka určená lidem, jejichž blízký se ocitl v takovém stavu, že je potřeba o něj doma aspoň měsíc pečovat. Dávka má vykrýt výpadek příjmu a případně pomoct promyslet... celý článek

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

6. 4. 2022 | Tomáš Beck | 3 komentáře

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

Přelomové rozhodnutí Ústavního soudu umožní lidem, kteří se zraní v zaměstnání, získat vyšší kompenzaci. Může tím skončit dlouholetá nespravedlnost.

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

27. 1. 2022 | Petr Kučera | 20 komentářů

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

Na kompenzaci od státu mohou výjimečně dosáhnout i podnikatelé, kteří si neplatili nemocenské pojištění. Platí však pro ně přísnější podmínky než pro pojištěné.

Partners Financial Services