Kontrola na nemocenské: Co hrozí, když nebudete doma

Za první čtvrtletí letošního roku zkontrolovala správa sociálního zabezpečení víc než čtyřicet tisíc marodů. Téměř osm stovek nedodrželo léčebný režim a muselo se smířit s krácením nebo odebráním nemocenské. Jaká pravidla platí, pokud jste na neschopence, a kdy čekat kontrolu?
Kontrola na nemocenské: Co hrozí, když nebudete doma

První tři dny zadarmo, od čtvrtého až do čtrnáctého dne náhrada mzdy od zaměstnavatele a od patnáctého dne nemocenská. Základní pravidla, kterými se výplata nemocenské řídí. Podrobnosti včetně kalkulaček najdete v našem článku.

Pro marody na neschopence naproti tomu platí povinnost dodržet léčebný režim, který stanoví ošetřující lékař. Jestli stonáte, jak máte předepsáno, může přitom kontrolovat sociálka i zaměstnavatel.

Propojeno!

Když stoná rodina

Nemocenská není jediná dávka, kterou můžete v rámci nemocenského pojištění čerpat. Vedle peněžité pomoci v mateřství mají zaměstnanci nárok také na ošetřovné. Jaká jsou pravidla a kolik dostanete? O tom jsme na Peníze.cz psali před časem.

Neschopenka: Co je psáno…

Dodržovat léčebný režim v tomto případě především znamená, zdržovat se na adrese, kterou jste lékaři nahlásili při vyplňování neschopenky. Nemusí jít přitom o trvalé bydliště. Léčit se můžete klidně u příbuzných či na chatě. Počítejte ale s tím, že právě tam vás bude kontrola hledat. Vedle toho lékař určí také rozsah vycházek – maximálně šest hodin denně, v době od sedmi ráno do sedmi večer.

Adresu, na které se léčíte, můžete dodatečně změnit. Musíte to ale předem oznámit ošetřujícímu lékaři.

Kontrola ze sociálky: Večer i o víkendu

Pracovníci okresní správy sociálního zabezpečení si vás ke kontrole vyberou buď namátkou, nebo na základě podnětu od zaměstnavatele či ošetřujícího lékaře. V každém případě je dobré počítat s tím, že kontrola může dorazit prakticky kdykoli – brzy ráno, večer i o víkendu, včetně prvních tří dnů nemoci. Někoho navštíví klidně opakovaně.

Vaší povinností přitom je, kontrolu umožnit. V praxi to znamená zajistit, že kontrola bude mít šanci vás v místě pobytu najít – ujistit se, že máte funkční a zřetelně označený zvonek, případně jmenovku na dveřích od bytu. Snížit nebo odebrat nemocenskou může sociálka právě i za neposkytnutí součinnosti.

Hrajte na jistotu

Nemocenská, náhrady mzdy... Ok. Člověk má rezervu, nějak to zvládne. A když bude hůř? Člověk by měl hrát na jistotu, zvlášť pokud na něm závisí někdo další. Dobré pojištění může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

Pokud kontrola přijde, předložíte jí II. díl tiskopisu Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti – průkaz práce neschopného pojištěnce a občanský průkaz. Do neschopenky vám kontrolor vypíše datum a čas, připojí podpis a všechno je vyřízeno.

V opačném případě – pokud vás doma nezastihnou – najdete ve schránce oznámení o provedené kontrole. Následující ordinační den byste se pak měli dostavit k ošetřujícímu lékaři a celou věc vysvětlit. Lékař posoudí, jestli vaše pracovní neschopnost trvá. Vysvětlení, osobní či písemné, bude chtít i okresní správa sociálního zabezpečení.

Pokud sociálka vaše vysvětlení neuzná, rozjede se správní řízení. To může ve výsledku znamenat krácení nemocenské nebo jej odebrání až na sto kalendářních dní. „Případná sankce se odvíjí jednak od závažnosti případu a také míry porušení povinností dočasně práce neschopného. Zohledňuje se také to, zda k porušení zákonných povinností došlo opakovaně. Pokud zjistíme, že režim dočasně práce neschopného byl porušen znovu a při předchozím porušení došlo ke krácení nemocenské, můžeme odejmout i toto již zkrácené nemocenské. Sankce se vždy určují individuálně podle konkrétních okolností případu,“ vysvětluje mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Tomu, kdo léčebný režim porušuje opakovaně nebo zvlášť závažným způsobem, hrozí také pokuta až 20 tisíc korun. Podle České správy sociální zabezpečení jde ale spíše o ojedinělé případy. „Za porušení léčebného režimu v době prvních 14 dnů dočasného pracovní neschopnosti byla uložena pokuta například pojištěnci, který se v nočních hodinách podnapil a v tom stavu byl účastníkem potyčky v restauračním zařízení,“ popisuje praxi mluvčí Jana Buraňová.

Naši zdraví nemocní

 

Počet neschopenek

Počet kontrol

Krácených/odebraných nemocenských

2011

1 338 099

151 951

3004

2012

1 213 133

151 410

2977

2013

1 326 884

146 000

2609

2014

1 285 642

170 000

3391

2015

1 526 798

154 610

3650

Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

Anketa

Stonáváte?

Prvních čtrnáct dní kontroluje i zaměstnavatel

Během prvních dvou týdnů nemoci může kromě sociálky zazvonit také kontrola od zaměstnavatele. Oproti sociálce má právo kontrolovat pouze to, jestli se zdržujete v místě pobytu a dodržujete dobu a rozsah předepsaných vycházek. Do toho, jestli se léčíte třeba okopáváním záhonků, kontrole od zaměstnavatele de facto nic není.

Pokud doma nejste, hrozí vám buď krácení náhrady mzdy, nebo v případě zvlášť hrubého porušení léčebného režimu – například když místo marodění pracujte pro jiného zaměstnavatele nebo se odjedete rekreovat, – i výpověď. V praxi ale nemusí nutně dojít na nejhorší, vždy záleží na konkrétním zaměstnavateli a také míře vašeho „provinění“. „Většina kontrol zaměstnanců v pracovní neschopnosti neprokázala porušení. Pokud k němu došlo, jednalo se o menší porušení, které bylo řešeno pouze projednáním se zaměstnancem,“ komentuje například praxi v České spořitelně tisková mluvčí Kristýna Havligerová.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+314
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 79 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 8. 2016 19:28, Libuše

Jsem na neschopence 4.den,bydlím sama,a 2.den o víkendu,prý mě hledal zaměstnavatel doma,to mi řekla sousedka,já zrovna byla v obchodě,přestože vycházky nemám.Nevolal mi ani nenechal vzkaz.Mám nárok si zajít do obchodu?Děkuji.

+449
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 2. 2018 13:18, Mirek

Je prosím Vás nějaké telefonní číslo kde bych mohl udávat lidi kteří nedodržují léčebný režim.Všichni nadáváte na státní zaměstnance CO TAKHLE ZAČÍT OD SEBE.Někdo je opravdu nemocný a nedojde ani do toho obchodu nevidím nejmenší důvod parazitovat na těch nemocných.

-287
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (79 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

První tři dny nemoci se asi proplácet nebudou. Hledá se náhradní řešení

24. 4. 2016 | Petr Kučera | 28 komentářů

První tři dny nemoci se asi proplácet nebudou. Hledá se náhradní řešení

Vláda nepodpořila návrh senátorů ČSSD na opětovné proplácení prvních tří dnů nemoci. Firmy jsou totiž proti – a právě shodu v tripartitě požadují hnutí ANO i lidovci. Schůdnější může... celý článek

Nemocenská a náhrada mzdy 2016: Kalkulačky a přehled pravidel

25. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 29 komentářů

Nemocenská a náhrada mzdy 2016: Kalkulačky a přehled pravidel

Peníze.cz přinášejí čerstvou várku kalkulaček pro všechny marody. Spočítají, kolik dostanete od zaměstnavatele a od státu, když se v roce 2016 rozstonáte. Živnostníkům nabízíme i kalkulátor,... celý článek

Očima expertů: Bude se za první tři dny nemoci zase platit?

6. 3. 2015 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Bude se za první tři dny nemoci zase platit?

Simulantenbande. Celý ten český národ není než banda simulantů, říkal vojenský doktor Bautze ze Švejka. Když se přestaly vyplácet náhrady mzdy za první tři dny pracovní neschopnosti,... celý článek

Nemocenská už od prvního dne? Nevěřte jim, je to podfuk!

5. 3. 2015 | Gabriel Pleska | 13 komentářů

Nemocenská už od prvního dne? Nevěřte jim, je to podfuk!

Už jste slyšeli, že nemocenská se snad nebude vyplácet až od třetího dne nemoci, ale zase už od prvního? Je to trik. Jestli vám to někdo slibuje, prostě kecá.

Nemoc z povolání: Na co máte nárok

25. 8. 2014 | Petra Dlouhá | 95 komentářů

Nemoc z povolání: Na co máte nárok

Vláda schválila nový seznam nemocí z povolání. Přibyla na něm například rakovina vaječníků, zmizely choroby vyvolané prachem z cukrové třtiny. Co dělat, když nemoc z povolání propukne?... celý článek

Partners Financial Services