Kalkulačka valorizace 2018. Spočítejte si, o kolik vám zvýší důchod

Důchody porostou. U průměrné penze dělá zvýšení 475 korun měsíčně. Valorizace důchodů přijde státní kasu na 16,6 miliardy korun. O kolik si polepší vaše peněženka, spočítá naše kalkulačka.
Kalkulačka valorizace 2018. Spočítejte si, o kolik vám zvýší důchod

Ještě před dvěma lety rostly důchody jen o čtyřicet korun, nyní si důchodci – starobní, invalidní i ti, kdo pobírají vdovský (vdovecký) nebo sirotčí důchod, polepší výrazněji. Valorizace důchodů se bude poprvé počítat podle nových pravidel, která zavedla novela zákona o důchodovém pojištění.

Důchodové počty

Při výpočtu starobních důchodů sociálka vždy vychází ze základní a procentní výměry. Zatímco základní výměra je pro všechny stejná – do konce roku dělá 2550 korun, procentní výměra se odvíjí od počtu odpracovaných let a dosažených příjmů. Zároveň se penze na začátku každého roku valorizují. Valorizační vzorec počítá se dvěma ukazateli: růstem reálných mezd a růstem obecného spotřebního koše.

Sada důchodových kalkulaček

Některé věci si sami rozumně nespočítáte – výpočet pravděpodobné (nebo chvilku před důchodem už i přesné) výše důchodu vlastními silami... to je práce pro masochistu. Trpělivého a pozorného masochistu. Ten čas se dá strávit líp, proto nechejte počty důchodovým kalkulátorům od Peníze.cz:

Důchodová kalkulačka: věk odchodu do důchodu

Důchodová kalkulačka: jak vysoký by mohl být váš budoucí důchod

Důchodová kalkulačka: přesný výpočet důchodu

Valorizace důchodů 2017

U růstu mezd se dosud zohledňovala pouze jeho třetina. Od nového roku se ale bude počítat s polovičkou. Růst reálných mezd ve sledovaném období dělal 3,3 procenta, polovina (po zaokrouhlení) tedy dosahuje 1,7 procenta.

Krom toho se do novely dostalo ještě další pravidlo: valorizace bude zohledňovat také růst indexu životních nákladů domácností důchodců. Ve srovnání s ekonomicky aktivními lidmi totiž penzisté vynakládají větší část příjmů na bydlení, stravování, zdravotní péči a léky. Dosud se při valorizaci počítalo s obecnou inflací. Teď platí, že se při výpočtech bere ohled vždy na ten z indexů, který rostl víc. Spotřební koš důchodců loni rostl pouze o 2,1 procenta, proto se při lednové valorizaci použije obecný index spotřebitelských cen, který vyrostl o 2,3 procenta.

Na základě výše uvedených výpočtů se od ledna zvedne základní výměra všech důchodů o 150 korun na 2700 korun. Procentní výměra bude vyšší o 3,5 procenta.

Růst mezd

O kolik v Česku rostou mzdy, pravidelně sleduje Český statistický úřad. Ten se jednak zajímá o průměrné mzdy, které se počítají jako součet všech hrubých mezd v ekonomice přepočítaných na hlavu. Takovou statistiku ovšem zkreslují lidé s vyššími příjmy, proto ČSÚ zkoumá také reálné mzdy. Reálná mzda je průměrná mzda očištěná o inflaci, což znamená, že bere v potaz růst spotřebitelských cen a líp tak značí, o kolik si zaměstnanci polepší.

Letošek je podle statistiků obdobím dynamického růstu, alespoň pokud jde o průměrnou mzdu. Ta nominálně vzrostla ve 3. čtvrtletí roku 2017 o 6,8 procenta. Co se týče reálných mezd, ty od začátku roku 2014 až do 3. čtvrtletí 2016 kopírovaly vývoj průměrných mezd. Inflace byla v tomto období kolem půl procenta a docházelo tak k rychlému zvyšování reálné kupní síly. Od začátku roku 2017 je ale všechno jinak – inflace stoupá a tak se průměrná a reálná mzda stále víc rozcházejí.

Kolik přidají?

Pro důchodce, kteří dosáhnou na průměrnou penzi 11 828 korun, znamená valorizace zvýšení o 475 korun měsíčně. O 306 korun měsíčně si polepší penzisté s důchodem 7000 korun. Ještě sedmdesát korun navrch dostane ten, jehož penze dělá 9000 korun měsíčně.

Přesnější počty lehce zvládnete s naší kalkulačkou. Stačí zadat, kolik váš důchod dělá teď.

Jak vám to roste: Kalkulačka valorizace důchodů

O zvýšení důchodu není potřeba žádat. Česká správa sociálního zabezpečení penzi automaticky navýší od lednové splátky 2018.

Anketa

Zvyšování důchodů. Pro radost, nebo pro zlost?

Vyšší penze i strop důchodového věku

Po hubených letech 2014 a 2016, kdy se penze valorizovaly jen o desítky korun, se minulá vláda snažila lidem v důchodu přilepšit. Nejprve změnila pravidla valorizace: od roku 2012 totiž důchody rostly jen o třetinu reálných mezd a třetinu inflace. Sobotkův kabinet ale vrátil do valorizačního vzorce zvýšení o celý růst spotřebitelských cen. V roce 2016 všichni důchodci dostali také jednorázový příspěvek 1200 korun.

Kromě toho minulá vláda prosadila novelu, díky které lze zvyšovat důchody bez souhlasu Parlamentu, pokud by valorizace vycházela tak, že základní a procentní výměra stoupnou o míň než 2,7 procenta. „Jsem ráda, že se nám podařilo prosadit změny v zákoně tak, že díky tomu teď každoročně porostou důchody výrazněji. Důchodci si takové navýšení bezesporu zaslouží. Kdyby tato vláda opakovaně neměnila pravidla valorizace, průměrný důchod by se zvýšil o pouhých 234 korun,“ komentovala zvyšování penzí, nyní už bývalá, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Tak šel čas. S důchody

V tabulce vidíte, o kolik se v posledních letech zvedal průměrný starobní důchod.

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

0 Kč

377 Kč

178 Kč

141 Kč

49 Kč

205 Kč

40 Kč

313 Kč

Zdroj: MPSV

Vyšší penze ale nejsou jediná novinka, kterou minulá vláda v oblasti důchodů nachystala. Další změna zákona zastropovala věk odchodu do starobního důchodu na pětašedesát let. I když jen prozatím. Podle nových pravidel se bude důchodový věk přepočítávat v závislosti na demografickém vývoji populace. Každých pět let – v letopočtech končících číslovkou čtyři a devět – bude ministerstvo práce spolu s Českým statistickým úřadem chystat Zprávu o důchodovém systému. Pokud se bude prodlužovat věk dožití, strop pro důchodový věk se zvýší.

Zastropování důchodového věku na pětašedesáti je rovněž účinné od začátku příštího roku. Poprvé se ale projeví v roce 2031, kdy půjdou do důchodu současní padesátníci.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 12. 2017 12:21, Antonin Herman. email: herman.an@seznam.cz

Ptám se.Pokud je nyni deklarovaná vůle zvyšovat důchody,je možné podívat se na text zákona o výpočet výše důchodu a upravit paragraf,který nekompromisně zaokrouhluje dobu pojištění na cele roky(365)!!!Na př.mě chybělo 7dni do 365r.(někomu třeba vice)a už ani poměrná část roku mě nebyla započtena!!Dlouhé roky to vnímám jako nespravedlnost!!!

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 12. 2017 13:56

Reagují sám.Svoji odpověď jsem si po odeslání přečetl ale ty hrozné chyby v češtině jsem neviděl.Za ně se omlouvám.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services