Rodičovský příspěvek. Od ledna můžete čerpat víc

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 14. 12. 2017
Od začátku příštího roku začnou platit nová pravidla pro výplatu rodičovských příspěvků. Potěší rodiče, kteří si nemohli volit výši příspěvku, rodiče vícerčat a ty, kteří by chtěli rodičák čerpat rychleji.
Rodičovský příspěvek. Od ledna můžete čerpat víc

Důležitá informace na začátek: nové noty pro čerpání rodičovského příspěvku platí i pro toho, kdo už rodičovský příspěvek bere a část z celkové sumy 220 tisíc korun vyčerpal. Poradíme, jaké konkrétní změny od Nového roku platí i jak o novou výši příspěvku požádat.

Pravidla rodičáku

Na rodičovský příspěvek mají na rozdíl od peněžité pomoci v mateřství nárok všichni rodiče. Finanční pomoc od státu dělá 220 tisíc korun, které musí rodič vyčerpat nejpozději do čtyř let věku dítěte. Rychlost čerpání se ale řídí několika pravidly.

Radujte se, tatínku

– je to dítě!

Změna v čerpání rodičovských příspěvků není jedinou novinkou, kterou Ministerstvo práce a sociální věcí nachystalo. Od února 2018 začne Česká správa sociálního zabezpečení vyplácet dávku otcovské poporodní péče. K týdennímu volnu na vzájemnou aklimatizaci s novým členem rodiny.

Dovolená pro novopečené otce. Kdo kolik dostane?

Pokud jde o rodiče, kteří získali nárok na peněžitou pomoc v mateřství – v předchozích dvou letech se alespoň 280 dní účastnili nemocenského pojištění, platí, že si mohou rychlost čerpání a tedy i výši měsíčních příspěvků určit sami. Zároveň jsou ale shora omezení částkou 11 500 korun měsíčně a současně nesmí rodičovský příspěvek dělat víc jak sedmdesát procent jejich předchozí hrubé mzdy.

Jestliže rodiče podmínku účasti na nemocenském pojištění nesplňují, platí pro ně zatím o něco přísnější pravidla. Rychlost čerpání rodičovského příspěvku si nemůžou určovat sami – prvních devět měsíců pobírají 7600 korun měsíčně, potom až do čtyř let věku dítěte 3800 korun měsíčně. Celkově tak vyčerpají o trochu míň než ostatní.

Rychlejší čerpání příspěvku

Počínaje lednem se ale výše uvedená pravidla mění. Strop 11 500 korun se ruší a nově může měsíční rodičovský příspěvek odpovídat až měsíční dávce peněžité pomoci v mateřství. Mateřská se počítá jako 70 procent průměrného hrubého měsíčního výdělku za poslední rok, který se ovšem ještě snižuje prostřednictvím takzvaných redukčních hranic. Pokud předchozí mzda dělala například 25 tisíc korun hrubého, peněžitá pomoc v mateřství bude 17 280 korun měsíčně. Od ledna bude možné ve stejné výši pobírat také rodičovský příspěvek.

Orientační výpočetPřesný výpočet

Nejrychleji půjde rodičovský příspěvek vyčerpat během půl roku. Tato možnost se ovšem týká pouze rodičů s vysokými příjmy – od 85 tisíc korun hrubého, kteří dosáhnou na peněžitou pomoc v mateřství kolem 34 tisíc korun.

Změn se od nového roku dočkají i rodiče, kteří na peněžitou pomoc v mateřství nedosáhli a začali čerpat rodičovský příspěvek hned po narození dítěte. Podle Ministerstva práce a sociálních věcí jde především o studenty, OSVČ bez nemocenského pojištění a nezaměstnané. Nově si můžou tito rodiče zvolit čerpání rodičovského příspěvku až do výše 7600 korun měsíčně. Doba čerpání příspěvku se jim tak zkrátí na tři roky.

Pravidla přivýdělku

Každý chce víc

Rádi byste nějakou korunu navíc, ale zas aby vás to nestálo rodičovský příspěvek? Poradíme. A nejen vám.

Jak rychlost čerpání změnit

O změnu rychlosti čerpání rodičovského příspěvku podle nových pravidel lze požádat nejdřív na začátku ledna 2018. Roli přitom nehraje, kdy jste rychlost čerpání měnili naposledy. Pravidlo, podle kterého lze výši měsíční dávky měnit jen jednou za tři měsíce, začnou úřady uplatňovat teprve při přijímání vašich dalších žádostí.

O změnu výše rodičovského příspěvku je potřeba požádat na okresní správě sociálního zabezpečení prostřednictvím tiskopisu Volba výše rodičovského příspěvku. Stáhnout si ho můžete kliknutím na následující odkaz:

Sto tisíc navrch pro rodiny s vícerčaty

Kromě novinek v rychlosti čerpání rodičovského příspěvku přinesla novela zákona o státní sociální podpoře také změnu pro rodiče vícerčat. Celková suma příspěvku se pro ně zvyšuje na 330 tisíc korun. Novinku můžou využít i rodiče, kteří už rodičovský příspěvek čerpají a dokonce i ten, kdo už 220 tisíc od státu vybral. V takovém případě si rodiče můžou o rodičovský příspěvek znovu požádat a dočerpávat zbývajících 110 tisíc korun, respektive tolik, kolik stihnou vyčerpat do čtvrtého roku sourozenců. 

Rodičům vícerčat se zvedne také strop měsíční dávky – konkrétně na 1,5násobek částek platných pro rodiče s jedním dítětem. Pokud tedy půjde o rodiče, kterým nevznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství, měsíčně budou moct pobírat maximálně 11 400 korun měsíčně.

Pěstouni bez příspěvku

O rodičovský příspěvek od Nového roku naopak přijdou pěstouni na přechodnou dobu. Zároveň se ale nebude přihlížet k částkám, které pěstouni na přechodnou dobu před lednem 2018 načerpali. Rodiny, jejichž dítě (mladší čtyř let) dříve bylo v pěstounské péči na přechodnou dobu, tak budou moct zažádat o navýšení celkové částky rodičovského příspěvku. „Pokud už taková rodina rodičovský příspěvek pobírá, musí se informovat na úřadu práce o aktuální změněné výši celkové částky a případně si upravit výši čerpání rodičovského příspěvku. Pokud rodiny s dětmi, které byly dříve v pěstounské péči na přechodnou dobu, již rodičovský příspěvek podle původní úpravy dočerpaly a dítěti nejsou 4 roky, mohou příspěvek dočerpat, ale musí podat novou žádost,“ vysvětluje Ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services