Čistá mzda 2020. Spočítejte si, kolik dáte státu

Jak velká část výplaty padne v roce 2020 na daň z příjmu a povinné odvody? A jak zaplatit méně? Ukážeme.
Čistá mzda 2020. Spočítejte si, kolik dáte státu

Jak vysoká (nebo nízká) je vaše mzda, většinou záleží na zaměstnavateli. Každá firma se ovšem musí pohybovat v mantinelech vymezených zákonem. Ten jako spodní hranici určuje minimální mzdu, která pro rok 2020 stoupla na 14 600 korun měsíčně při práci na plný úvazek.

Minimální mzda ale náleží jenom lidem v nekvalifikovaných profesích. Pro ostatní platí vyšší minimum – takzvaná zaručená mzda, odstupňovaná do několika úrovní podle složitosti, náročnosti a odpovědnosti profese. Podrobnosti o zaručených mzdách pro rok 2020 jsme přinesli v samostatném přehledu. V praxi samozřejmě může být vaše výplata vyšší. 

Výpočet čisté mzdy

Částka, kterou máte napsanou v pracovní smlouvě nebo ve mzdovém výběru, je takzvaná hrubá mzda. Z ní si ale stát ukrojí povinné odvody a daň. Při výplatě pak tedy dostanete jenom čistou mzdu. Jak se počítá? 

Od hrubé mzdy se odečte povinné pojistné na sociální a zdravotní pojištění. Konkrétně šest a půl procenta z hrubé mzdy padne na sociální pojištění – z něj stát hradí důchody a dávky nemocenského pojištění. Dalších čtyři a půl procenta z hrubé mzdy pak míří na zdravotní pojištění, které slouží k úhradě zdravotní péče.

Tím ale srážky ze mzdy nekončí. Další část ukrojí daň z příjmu. Ta se přitom neodečítá od hrubé, ale od takzvané superhrubé mzdy.

Superhrubá mzda je hrubá mzda zvýšená o další odvody na sociální a zdravotní pojištění – o ty, které musí za každého zaměstnance hradit zaměstnavatel. Na sociální pojištění odvádí 24,8 procenta hrubé mzdy, na zdravotní pojištění devět procent. Obojí nad rámec pojistného, které platí zaměstnanec.

Daň z příjmu pak dělá patnáct procent ze superhrubé mzdy. V praxi ovšem výslednou daň snižují ještě slevy na dani a nezdanitelné části základu daně – podrobněji si je popíšeme o pár řádků níž.

Výpočet čisté mzdy

+
Nahlásit nepravdivé nebo zastaralé informace

Další kalkulačky

Lidé s hodně vysokými výdělky musí vedle daně z příjmů platit ještě takzvanou solidární daň. Jde o zaměstnance, kteří si měsíčně vydělají víc jak čtyřnásobek průměrné mzdy – v roce 2020 jde o částku 139 340 korun (průměrná mzda dělá 34 835 korun). Když zaměstnanec v daném měsíci vydělá víc, musí z částky nad tuto hranici odvést solidární daň sedm procent. Pokud však uvedenou hranici překročí jenom v určitých měsících a jeho celkový roční příjem nepřesáhne 48násobek průměrné mzdy, letos tedy 1 672 080 korun, zaměstnavatel mu po ročním vyúčtování vrátí zaplacenou solidární daň zpět.

Jestliže váš roční příjem přesáhne částku 1 672 080 korun, nemusíte z výdělku nad tuto hranici platit sociální pojištění. Maximálním vyměřovacím základem pro sociální pojištění je totiž právě 48násobek průměrné mzdy platné pro daný rok. Zdravotní pojištění takový strop nemá.

Jak platit nižší daň

Daň z příjmů dělá patnáct procent ze superhrubé mzdy. V praxi ale můžeme výslednou částku snížit prostřednictvím daňových slev. Tou základní je sleva na poplatníka 2070 korun měsíčně (24 840 korun ročně), kterou si může odečíst každý. Dokonce i tomu, kdo měl zdanitelné příjmy jenom část roku, se tahle sleva započítá v plné roční výši. 

Další slevy lze využít pouze při splnění určitých podmínek:

  • Slevu na dítě uplatní vždycky jeden z rodičů, jestliže vyživuje dítě a žije s ním ve společné domácnosti. Daňové zvýhodnění na první dítě dělá 1267 korun měsíčně (15 204 korun ročně). Za druhé dítě lze odečíst 1617 korun měsíčně (19 404 korun ročně), za třetí a každé další dítě 2017 korun měsíčně (24 204 korun ročně). Sleva se dvojnásobí, pokud je dítě postižené (průkaz ZTP/P). Slevu lze využít jenom na potomky do 26 let, kteří se soustavně připravují na budoucí povolání (studují), případně na dítě, které kvůli špatnému zdravotnímu stavu studovat nemůže.

Daňový bonus

Sleva na dítě může jako jediná přinést nárok na daňový bonus: Pokud vám po započítání slevy vyjde minusová daň, stát vám částku, kterou jste v minusu, vyplatí jako bonus. Ten dosahuje maximálně 60 300 korun ročně. Nárok na něj ale vznikne, jen když rodič v minulém roce vydělal aspoň šestinásobek minimální mzdy (za rok 2020 tedy minimálně 87 600 korun hrubého, za rok 2019 to bylo 80 100 korun). Do limitu se započítávají pouze příjmy ze zaměstnání nebo podnikání. 

  • Slevu na školku (školkovné) lze uplatnit, pokud máte dítě, které chodí do školky nebo jiného předškolního zařízení. Sleva opět platí jenom pro jednoho z rodičů, který s dítětem žije ve společné domácnosti. Maximálně si můžete odečíst částku minimální mzdy – pro rok 2020 si tedy půjde z daní odečíst až 14 600 korun. V praxi vám ale finanční úřad uzná pouze sumu, kterou jste za školku skutečně zaplatili – na to potřebujete potvrzení. Sleva se uplatňuje vždycky za celý předchozí rok v ročním zúčtování, které za zaměstnance provádí zaměstnavatel, nebo v daňovém přiznání.
  • Slevu na manžela, manželku nebo registrovaného partnera si můžete odečíst, jestliže příjmy vašeho partnera v daném roce nepřesáhnou 68 tisíc korun. Sleva 24 840 korun se uplatňuje za celý rok. S průkazem ZTP/P se sleva dvojnásobí. Jestliže svatba proběhne až v průběhu roku, dělá sleva jednu dvanáctinu (tedy 2070 korun) za každý měsíc, v němž jste byli manželé od prvního kalendářního dne.

Co se počítá do příjmů manželky nebo manžela

Při posuzování nároku na daňovou slevu se nezohledňují:

Do příjmů se započítají:

  • Slevu na studium uplatní pouze studenti, kteří si ke škole přivydělávají. Další podmínkou je, že v období, za které si slevu nárokují, jim ještě nebylo 26 let (respektive 28 let, pokud jde o prezenční doktorské studium) a studium probíhalo na státem uznané škole. Sleva se přiznává pouze za kalendářní měsíce, na jejichž začátku student podmínky splňoval. Samotná sleva dělá 335 korun měsíčně (4020 korun ročně).
  • Slevu na invaliditu a průkaz ZTP/P uplatňují zaměstnanci se zdravotním postižením. Pokud jsou držiteli průkazu ZTP/P, dělá sleva 1345 korun měsíčně (16 140 korun ročně). Sleva pro invalidní důchodce v I. a II. stupni je 210 korun měsíčně (2520 korun ročně), invalidní důchodci ve III. stupni můžou uplatnit slevu 420 korun měsíčně (5040 korun ročně).

Slevy na dani můžete odečítat u zaměstnavatele, u kterého podepíšete prohlášení k dani.

Daň lze zároveň srazit prostřednictvím nezdanitelné části základu daně. V praxi jde o zaplacené úroky z hypotéky, platby na penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření nebo životní pojištění, náklady na vzdělávání a odborové příspěvky.

Monika Veselíková

Autor článku Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném čase běhá, kde se dá.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+104
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 1. 2020 12:34, Libuš

Státu nedám nic, nikdy jsem od něj ani nic nedostala. Pracuju pouze na dohodu o provedení práce, můj důchod je 6 000 za všechna odpracovaná léta a docela normální mzdu.

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services