No, neberte to. Minimální mzda 17 400 Kč a zaručená 34 800 Kč. Už napřesrok?

Pro rok 2019 se zvedla minimální mzda o hodně – o 1150 Kč a nejvyšší zaručená mzda o 2300 Kč. Jak to bude za rok?
No, neberte to. Minimální mzda 17 400 Kč a zaručená 34 800 Kč. Už napřesrok?

O zvýšení minimální mzdy od 1. ledna 2019 z dosavadních 12 200 Kč na 13 350 Kč za měsíc a z 73,20 Kč na 79,80 Kč na hodinu už ví skoro každý:

Ne každý ale ví, že minimální mzda platí jenom pro nekvalifikované, respektive nejméně kvalifikované práce a pro brigádníky pracující na dohodu mimo pracovní poměr (dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti). Na ostatní zaměstnance, kteří vykonávají v pracovním poměru kvalifikovanější práce, se ale vztahuje dalších sedm stupňů zaručené mzdy, které jsou podstatně vyšší. Jen minimální mzdou lze tedy odbýt málokoho. Jen si pro srovnání připomeňme, že tom nejvyšším – osmém – stupni se zaručená mzda zvýšila z dosavadních 24 400 Kč na 26 700 Kč měsíčně.

Ne každý má radost

Zvyšování mezd určitě těší všechny zaměstnance, kterých se týká. Méně už zaměstnavatele – tedy alespoň ty, kteří nezvyšují mzdy proto, že se jim daří a že si chtějí udržet dobré zaměstnance, ale proto, že je k tomu donutí vláda. Takové se leckdy brání a snaží se vládní nařízení obcházet – třeba tím, že formálně sníží zaměstnancům pracovní úvazek. Ti pak pracují oficiálně méně hodin, ve skutečnosti ale dělají pořád stejně za stejný, nezvýšený výdělek.

Propojeno!

Víc od příštího roku nebudou platit jen osoby bez zdanitelných příjmů. Připlatí si i podnikatelé a živnostníci. Podrobnosti v článku:

Zdravotní pojištění 2019. Kolik si podnikatelé připlatí?

Koho vedle zaměstnavatelů určitě netěší časté a poměrně vysoké zvyšování minimální mzdy v posledních letech, jsou také samoplátci zdravotního pojištění, takzvané osoby bez zdanitelných příjmů, které odvádějí pojistné na všeobecné zdravotní pojištění ve výši odvozené právě od minimální mzdy. Každý, komu nesráží pojištění zaměstnavatel z výdělku, nebo nepodniká jako osoba samostatně výdělečně činná a ani za něj neplatí stát (jako třeba za důchodce, rodiče na rodičovské dovolené, studenty do 26 let věku, uchazeče o zaměstnání aj.), tedy třeba ženy v domácnosti, lidé žijící jen z příjmu z pronájmu nemovitostí, musejí každý měsíc platit na zdravotní pojištění 13,5 procenta minimální mzdy. Od ledna je to o 156 korun víc než loni, 1803 koruny místo dosavadních 1647 korun. Poprvé nejpozději do 8. února 2019 jako pojistné za leden.

Více si přivydělají nezaměstnaní

Na druhou stranu zase těší zvyšování minimální mzdy uchazeče o zaměstnání, kteří už nepobírají podporu v nezaměstnanosti, nebo jim na ni nárok nevznikl. Ti si můžou každý měsíc, i když jsou registrováni úřadem práce, vydělat právě polovinu minimální mzdy, letos tedy 6675 korun, o 575 korun víc než loni:

Změna zákoníku práce: pravidla pro zvyšování minimální mzdy

Vláda, respektive Ministerstvo práce a sociálních věcí, připravila návrh změny zákoníku práce. A týká se i minimální mzdy a zaručených mezd a jejich zvyšování. Stupnicí osmi zaručených mezd by měli být nově chráněni nejenom zaměstnanci v pracovním poměru, ale i na dohodu o provedení práce nebo na dohodu o pracovní činnosti. Brigádníky by pak už nešlo odbýt jenom minimální mzdou, i když vykonávají kvalifikovanější práce.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Především by ale mělo, pokud návrh schválí i Parlament, dojít k obrovskému nárůstu minimální mzdy a zaručených mezd. A valorizace už by neměla být výsledkem politických jednání a kompromisů, ale měla by být pravidelná, zajištěná přímo zákonem a každoroční podle ekonomicko-statistických kriterií zákonem určených.

Když se zvednou mzdy, tak i ty nejnižší

První valorizace by měla být opravdu hodně vysoká. Minimální mzda podle návrhu měla dosahovat 50 procent průměrné hrubé mzdy, kterou určí statistický úřad. Jenže výši průměrné mzdy lze zjistit ze statických výkazů vždycky až s určitým zpožděním. Aby se předepsaného poměru dosáhlo hned, v kalendářním roce, ve kterém má minimální mzda platit, tedy od ledna následujícího roku, měla by se podle provedených propočtů poslední známá a v době výpočtu minimální mzdy skutečně dosažená průměrná mzda (z roku předcházejícího roku výpočtu minimální mzdy) násobit koeficientem ve výši 0,548. Takže minimální mzda a současně ta nejnižší zaručená mzda by měla být od roku 2020 ve výši 17 400 korun měsíčně!

To samozřejmě není všecko. Už teď platí, že osm úrovní zaručené mzdy se stupňuje podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti vykonávaných prací. První, nejnižší úroveň zaručené mzdy je shodná se sazbou minimální mzdy. Další nejnižší úrovně zaručené mzdy se mají rovnoměrně zvyšovat tak, že osmá čili nejvyšší úroveň zaručené mzdy činí dvojnásobek té nejnižší úrovně. Takže nejvyšší zaručená mzda by tedy měla dosáhnout 34 800 korun proti dosavadním 26 700 korunám.

Nejpodstatnější ovšem bude, jak se k návrhu postaví koaliční partneři a poslanci. A Andrej Babiš se nedávno nechal slyšet, že se musí šetřit…

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 2. 2019 8:09, Jenda

Ten nadpis je naprosto zavádějící a skoro bych ho nazval buď poplašnou, anebo totálně nesmyslnou zprávou. Když uvidí tento nadpis zaměstnavatelé, zejm. živnostníci, tak se zděsí a půjde na ně infarkt. Když si ho přečtou zaměstnanci, kteří článek nedočtou až do konce, anebo vůbec nevědí, že se jedná o osmý stupeň zaručené mzdy, tak budou žít naopak v nesmyslné, bláhové naději. Doporučuji autorce článku trochu více přemýšlet.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 2. 2019 18:09, Jiri

Pokud PS tento nesmysl schváli bude výsledkem růst cen,inflace,znehodnocení koruny......

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services