Licenci na crowdfunding získaly jen tři firmy. Další zůstaly v šedé zóně

Filip Murár | rubrika: Komentář | 20. 11. 2023
Regulace úvěrového či investičního crowdfundingu odstartovala. Licenci získal jen malý zlomek všech platforem, které ho nabízejí. Ostatním provozovatelům může hrozit pokuta v řádech desítek, nebo dokonce stovek milionů korun.
Licenci na crowdfunding získaly jen tři firmy. Další zůstaly v šedé zóně

Zdroj: Shutterstock

Přechodné období, během kterého mohly některé crowdfundingové firmy podnikat bez licence, skončilo. Pořídit si ji musely platformy provozující úvěrový nebo investiční crowdfunding (oblíbený charitativní nebo odměnový crowdfunding novému nařízení nepodléhají).

Povolení získaly jenom tři subjekty:

Ty můžou ve své činnosti plně pokračovat a nabízet nové možnosti skupinového financování. Zbytek trhu je v komplikované situaci. Velký počet platforem se ocitl v šedé zóně a hrozí jim vysoké pokuty od České národní banky (ČNB).

Ta přitom letos pokutou udělenou jednomu z poskytovatelů jasně ukázala, že na dodržování pravidel crowdfundingu bude opravdu pečlivě dohlížet a bude chtít trh od šedé zóny crowdfundingových poskytovatelů vyčistit.

Hrozí vysoké pokuty

Kdo teď nemá povolení ČNB a spadá do působnosti nařízení, nesmí na své platformě zveřejňovat žádné nové nabídky skupinového financování a musí také ukončit nabídku stávajících. Může pouze spravovat stávající smlouvy týkající se už ukončených nabídek.

Licenci mají tři platformy a vzhledem k tomu, že ČNB v tomto roce jednoznačně ukázala, že chce mít trh pod kontrolou a nebude se bát udělovat pokuty, je otázka, jak budou fungovat ty zbývající. Ukončí činnost, nebo se přesunou do šedé zóny? Právě na tu si ale podle mě ČNB posvítí.

O autorovi

Filip MurárZdroj: Noerr

Filip Murár absolvoval Právnickou fakultu a politologii na FSV UK. Zaměřuje se na finanční právo, včetně regulace crowdfundingu a kryptoaktiv, radí při finančních transakcích a s právem kapitálových trhů. Od roku 2021 pracuje v advokátní kanceláři Noerr a právě teď je na odborné stáži u Evropské investiční banky. 

AK Noerr patří k nejdéle působícím mezinárodním advokátním kancelářím v Česku. Zaměřuje se na fúze a akvizice, korporátní právo, bankovnictví a finance, restrukturalizace a insolvence, soudní spory, nemovitosti a pracovní právo.

Za neoprávněný provoz crowdfundingové platformy hrozí pokuta 13 230 000 korun nebo pět procent ročního obratu, pokud je to částka vyšší. Do působnosti nařízení jednoznačně spadají například i platformy Ocollo, Fundlift, Invester nebo Penězdroj, které zatím povolení nezískaly.

Řada českých platforem ale není jednoznačně představitelem úvěrového nebo investičního crowdfundingu. Šedou zónou jsou z pohledu nové regulace investice do takzvaných participací na úvěrech. Sem spadají sem například crowdfundingové platformy Upvest, Crofungo, Rentier, Bondster, Ronda Invest, Nafirmy, Sypeto nebo BrikApp. Tyto platformy sice nemusí mít povolení ČNB podle nařízení o crowdfundingu, vystavují se ale riziku postihu za provozování pokoutného investičního fondu.

Jednomu z provozovatelů takové platformy uložila letos v lednu ČNB pokutu jeden milion korun, protože podle ní tento crowdfundingový obchodní model naplňuje znaky kolektivního investování a je k němu zapotřebí speciální licence podle zákona o investičních společnostech a investičních fondech. Pokutovaná platforma se pak transformovala.

Každý crowdfundingový provozovatel modelu postaveného na participacích by měl skutečně zvlášť důkladně zrevidovat, co vlastně dělá. Vzhledem k tomu, že pokuty za pokoutný investiční fond mohou být až 150 milionů korun nebo deset procent obratu, dávalo by smysl, aby se tyto platformy raději přetransformovaly na úvěrový crowdfunding a získaly příslušnou licenci.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Kde se vzala regulace

Crowdfunding neboli skupinové financování je propojování velkých skupin drobných investorů s podnikateli, kteří usilují o alternativní financování.

Čeští provozovatelé crowdfundingových platforem, kteří zajišťují úvěrový nebo investiční crowdfunding, museli získat licenci od ČNB do letošního 10. listopadu. Nařizoval to už loni schválený zákon implementující nařízení Evropské unie. Na provozovatele crowdfundingu jsou teď kladené podobné regulatorní požadavky jako například na obchodníky s cennými papíry, investiční zprostředkovatele nebo poskytovatele platebních služeb.

Zároveň ale nová zákonná regulace crowdfundingu zásadně usnadňuje českým crowdfundingovým platformám vstup na zahraniční trhy a zároveň umožňuje českým investorům snadnou participaci na mezinárodních projektech.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services