Proč Češi neinvestují? Průzkum ukázal nejčastější důvody

Hynek Just | rubrika: Investiční kompas | 14. 6. 2023 | 2 komentáře
Víc než 40 procent Čechů a Slováků vůbec neinvestuje. Většinou kvůli nedostatku finančních prostředků, malé důvěře ve finanční instituce nebo neporozumění trhům. Na banky mají zároveň vyšší nároky a jsou vůči nim méně loajální než před pěti roky. Vyplývá to z průzkumu EY Consumer Banking Survey 2023.
Proč Češi neinvestují? Průzkum ukázal nejčastější důvody

Zdroj: Shutterstock

Průzkum, který proběhl ve spolupráci s agenturou Ipsos, zjišťoval, jaký postoj má česká a slovenská populace k bankám, správě financí, investování či inovacím. Společnost EY ve většině zkoumaných témat srovnává závěry s průzkumem, který udělala před pěti lety. Letos se věnovala navíc investicím a poptávce po udržitelných produktech.

Ze srovnání dat mezi lety 2018 a 2023 vyplynulo, že zákazníci sice oceňují snahu bank o digitalizaci, na druhou stranu podle nich není dostatečná a banky pokulhávají především v komunikaci. „Zdá se, že obří investice bank do komunikace a digitalizace nepadly na úrodnou půdu. Je ale třeba vnímat i to, že se za posledních pět let ohromně zdigitalizovala celá společnost. Klienti jsou teď mnohem náročnější na digitální služby než před pandemií covidu,“ říká Marianna Avalová, partnerka EY ČR z oddělení consultingu pro finanční instituce.

V Česku i na Slovensku klesla důvěra v banky a klienti tvrdí, že pro ně tyto instituce přestaly být snadno dostupné. Před pěti lety hodnotily dostupnost bank pozitivně ještě asi tři čtvrtiny Čechů a Slováků, teď je to v obou případech 59 procent.

Zdroj: EY Consumer Banking Survey 2023

Graf zvětšíte kliknutím

Asi polovina lidí by neváhala změnit poskytovatele finančních služeb, kdyby objevila jiného, který poskytuje lepší online služby. Ještě v roce 2018 to byla přibližně třetina Čechů i Slováků.

Respondenti jsou vůči bankám přísnější také v požadavcích na environmentální ohleduplnost. Víc než polovina Čechů (a skoro dvě třetiny Slováků) považuje za důležité, aby bankovní produkty a služby byly šetrné k životnímu prostředí a aby v tomto ohledu byly banky důsledné.

Jak porazit inflaciZdroj: peníze.cz

Mezi méně překvapivé závěry patří hojnější využívání mobilního či internetového bankovnictví. Ještě před pěti lety nevyužívalo smartbankingových platforem asi polovina lidí, dnes je to kolem desetiny klientů bank (v Česku 12 procent, na Slovensku jen sedm). Přibližně třikrát narostly také mobilní platby.

„Co se týče inovativních platebních metod, jsou Češi poměrně ostýchaví. Lze to vidět při srovnání se Slovenskem, kde jsou lidé více nakloněni inovacím a mají větší ochotu je zkoušet. Například platby hodinkami by tam rádo vyzkoušelo 24 procent respondentů oproti 14 procentům v Česku,“ dodává Marianna Avalová.

Investice v zajetí stereotypů

Podle průzkumu EY Consumer Banking Survey 2023 investuje víc než polovina Čechů a Slováků. Část věnovaná investicím ve srovnávacím průzkumu z roku 2018 chyběla, podle jiných seriózních dat se dá ale vypozorovat nárůst zájmu o investování. Například průzkum Asociace pro kapitálový trh z roku 2022 říká, že pravidelně investuje asi 35 procent Čechů.

Hlavní výhody investování spatřují respondenti v obou republikách především v zabezpečení se na důchod a lepších výnosech než na běžném účtu v bance.

Pokud jde o investiční produkty, tak nejvíce důvěřují podílovým fondům, akciím a nemovitostem, necelá pětina Čechů či Slováků má zainvestováno v kryptoměnách a dluhopisech.

Zdroj: EY Consumer Banking Survey 2023

Graf zvětšíte kliknutím

Víc než 40 procent respondentů v obou republikách neinvestuje vůbec. Nejčastějším důvodem je nedostatek peněžních prostředků, dál přežívají vesměs zažité stereotypy spojené s investicemi. 

„Nemám v to důvěru, nerozumím tomu, je zde vysoké riziko. To jsou po konstatování nedostatku prostředků nejčastější odpovědi. Zhruba dvě třetiny Čechů a Slováků si nemůžou dovolit dát měsíčně stranou 5000 korun na investice, méně než tisícovku si stranou nemůže dát necelá třetina Čechů i Slováků,“ konstatuje Avalová z EY.

Zdroj: EY Consumer Banking Survey 2023

Graf zvětšíte kliknutím

Hynek Just

Autor článku Hynek Just

Vystudoval teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, což se na jeho profesní kariéře nijak nepodepsalo. Věnoval se hudební publicistice, jeho recenze a rozhovory lze dohledat třeba v archivu Respektu, MF Dnes,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services