Maloměšťáci nemají šanci

Maloměšťáci nemají šanci
Pokud dnes žádá klient u Citibank o vydání kreditní karty a bydlí přitom na malém městě, má smůlu. Banka totiž produkt poskytuje pouze klientům majícím bydliště či práci v jednom z devíti vyvolených měst. Dříve inzerovaná snaha Citibank o vstup do retailového bankovnictví tak vyznívá poněkud komicky.
K tomu, aby mohl žadatel kartu získat, musí být starší jednadvaceti let a mít příjem alespoň dvanáct tisíc korun čistého měsíčně. I když podmínky splní, pořád ještě nemá vyhráno. Pokud bydlí třeba v Olomouci, banka mu žádnou kartu nevydá. Stav, při němž nabízí produkt pouze klientům ve velkých městech a ostatní tak diskriminuje, zdůvodňuje banka citlivostí úvěrového trhu.

"Potřebujeme trh nejdříve poznat a pochopit, jak se chová," uvedl marketingový ředitel Citibank Radek Bednář. Pokud se stávající praxe osvědčí, nic podle jeho slov nebrání v tom, aby byl produkt do konce roku dostupný klientům v celé republice. Obdobně jako u kreditní karty postupuje Citibank také u osobní půjčky. Ani tu tak nemůže získat naprostá většina občanů.

Kromě této selektivní podmínky se již kreditní karta Citibank (profil, názory) neliší zásadněji od ostatních konkurentů na trhu. Je vydávána s logem Eurocard/MasterCard a její úvěrový limit je stanoven maximálně na trojnásobek čistého měsíčního příjmu. Úvěr je až do vydání výpisu bezúročný, v opačném případě je úročen dvěma a půl procenty měsíčně. Minimální měsíční splátka činí pět procent z vypůjčené částky, nejméně však dvě stě korun. Významným bezpečnostním prvkem karty je fotografie na její přední straně. Ta výrazně ztěžuje její zneužití. "Mám z nového designu s fotografií na čelní straně radost, je to něco nového, co posouvá trh o kousíček dál," řekl Jan Čarný, šéf karetní asociace Europay v České republice.

Pro vydání karty banka požaduje standardní doklady: občanský průkaz, druhý doklad totožnosti, telefonní účet a výpis z banky za poslední tři měsíce, potvrzení o zaměstnání a doklad o výši příjmu.

Proč jen devět?

Jen v těchto městech jsou "privilegovaní" občané
Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Liberec, Mladá Boleslav, Pardubice, Plzeň, Praha, Ústí nad Labem
Z průzkumu, který si nechala banka před vstupem na trh zpracovat, vyplývá, že osobní půjčky a úvěrové karty mají podobnou cílovou skupinu klientů. "Z pohledu spotřebitelského chování se zaměřujeme na klienty, kteří si váží svého času a vyznávají aktivní životní styl," upřesnil Radek Bednář.

Průzkum bance také napověděl, kde její cílová skupina klientů bydlí a pracuje. Právě z výsledků šetření pak banka vycházela při stanovování podmínek pro vydání své kreditní karty a osobní půjčky.

Trh zkoumá i 'Komerčka'

Průzkum před uvedením své kreditní karty Intercard na trh provedla také Komerční banka. Podle vyjádření tiskového odboru tak banka postupuje před uvedením každého nového produktu a tento krok považuje za naprosto standardní. Na druhou stranu nikdy nevázala své produkty třeba na místo bydliště. "Chceme nabízet své služby co nejširšímu spektru zákazníků, z tohoto pohledu má naše kreditní karta jediné omezení v podobě klientovy bonity," uzavírá Karel Tejkal z tiskového odboru.

Nabízí se tedy otázka, proč vlastně Citibank takovou podmínku stanovila. Podle některých názorů tak banka totiž škodí sama sobě. Diskvalifikuje tím mnohé bonitní klienty, kteří žijí sice na malém městě, ale kartu by bez problémů mohli získat. A výsledek? Neobsáhne celou svoji potenciální klientelu a přichází tak o určitý podíl na trhu.

Konkurentů je dost

Vedle Citibank vydávají kreditní karty také Česká spořitelna (profil, názory), Československá obchodní banka (profil, názory) a Komerční banka (profil, názory). Pod svým logem nabízí kreditní kartu Maxim i Bank Austria Creditanstalt (KKMAXIMC), ovšem bez nutnosti otevřít si běžný účet. Na trhu jsou ještě čtyři nebankovní karty: Aura (profil, názory) společnosti Cetelem, OK karta (profil, názory) firmy GE Capital Multiservis, karta YES (profil, názory) Home Creditu a kreditní karta České pojišťovny (profil, názory).

Co říkáte na novou kartu Citibank? Naštvala vás jejich podmínka? Je takové jednání spravedlivé? Napište nám svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 5. 2001 18:12

Prosim nekoho kdo ma presne kreditni kartu od Ceske sporitelny, jake jsou na ni identifikacni prvky (jmeno, datum narozeni apod.)? bylo by mozne abych ji pouzival ja, kdyby byla vystavena na otce, ktery se jmenuje stejne? specha to, ja uz si svou kreditku nestihnu vyridit...diky za info

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 3. 2001 11:12, TGP

Proč se ale v reklamní kampani objevuje, že nárok mají pouze lidé z Prahy a Brna? Je to pro mě trochu matoucí - v zaplacené kampani se uvádí pouze ty dvě města, vy jich uvádíte víc. Kdo má pravdu?

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services