Čaruje První investiční, aneb má cenu něco dělat?

Čaruje První investiční, aneb má cenu něco dělat?
"V téhle době nemá cenu žádný nový fond rozjíždět, raději počkáme na podzim," řekl nedávno představitel jedné z významných tuzemských investičních společností. Důvodem jeho skepse je špatná aktuální výkonnost fondů, nemotivující k investování. České podílové fondy přesto získaly v uplynulém týdnu 31 milionů korun nových vkladů.

Zápornou výkonnost měla také v uplynulém - zimně–jarním týdnu většina akciových a smíšených fondů. Propady nebyly vůbec nízké. O 5,85 procenta sklouzl kurz akciového fondu ŽB-Trust (profil, názory). Že v čele propadů byl Akro Eurotech (profil, názory) s výkonností mínus 6,60 procenta, již snad nemůže nikoho překvapit. Na třetí příčce se umístil Pioneer Trust (profil, názory). Kurz jeho podílových listů kolísající okolo 1,05 koruny (před rokem, na historickém maximu, se cena podílového listu pohybovala nad 1,70 koruny) naznačuje, že propad pod jednokorunový nominál již není věcí nepředstavitelnou. Pioneeru pod nominálem se můžeme dočkat, nezmění-li trhy směr, již za týden či dva.

Proti směru šly tentokráte kolektivně fondy První investiční (profil, názory) v čele s IPB středoevropským (profil, názory), IPB akciovým (profil, názory) a IPB výnosovým (profil, názory). Fondy nesoucí v názvu jméno dnes již neexistující banky obsadily prvních sedm příček pomyslného žebříčku. Mezi nejvýkonnější se tentokráte nekvalifikovaly ani největší fondy peněžního trhu. Například Sporoinvest (OFSISSPI) za celý týden nepřipsal podílníkům vůbec nic (0,00 procenta).

Opět o "fous" více

Nejvíce nových peněz získaly v předposledním březnovém týdnu opět fondy peněžního trhu. Celkově do nich "přiteklo" 186 milionů korun nových investic. Nejvíce (81 milionů korun) si z tohoto koláče ukrojil již podruhé IKS peněžní trh (profil, názory). Sporoinvest, tradiční leader segmentu, zůstal až druhý, získal o dva miliony (+79 milionů korun) čistých prodejů méně. Investoři do fondu SIS sice vložili 196 milionů korun investic, skoro dvojnásobně více než do fondu peněžního trhu IKS, daleko více však ze Sporoinvestu také vystupovali. Fondy, které se mohou pochlubit kladným meziročním zhodnocením, obsadily i dalších pět příček žebříčku čistých prodejů. Třetí je IPB peněžní trh (profil, názory), čtvrtou až šestou pozici si rozdělily obligační fondy stejných správců, jen s tím rozdílem, že v segmentu dluhopisových je Spořitelní investiční, zastoupená Sporobondem (OFSISSPB) nadále úspěšnější než IKS dluhopisový (profil, názory). Následuje IPB dluhopisový (profil, názory) a Pioneer Trust.

Nechtěnými favority disciplíny "úprk investorů" jsou Sporotrend (OFSISSPT) (-85 milionů korun čistých prodejů) a IPB restituční (profil, názory) (-65 milionů korun). Ostatní, IPB fond fondů (profil, názory), IKS globální (profil, názory) a IKS Plus balancovaný (profil, názory), následují až s notným odstupem.

Fondy s rizikovějším profilem nyní investory nelákají, slušných prodejů dosahují prakticky jen fondy dluhopisové a fondy peněžního trhu. Akciovým, smíšeným a fondům fondů klesá kurz a opouštějí je podílníci. Zda se proti tomu nedá nic dělat, uvidíme ještě během jara. Dvě největší investiční společnosti zvolily pro medvědí trh odlišné strategie. Zatímco IKS připravuje ofenzívu doprovázenou novinkami, SIS chce na jaře zaujmout pouze balíčky, namíchanými dle rizikovosti investora ze stávajících fondů. Která společnost bude úspěšnější? Nebo se bude smát někdo třetí? Napište, co si o tom myslíte!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services