Na úřad přes internet. Akreditaci získala první banka

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 22. 10. 2020
Na úřad přes internet. Akreditaci získala první banka

Zdroj: Shutterstock

Československá obchodní banka (ČSOB) získala od ministerstva vnitra akreditaci pro správu kvalifikovaného systému elektronické identifikace. Je vůbec první bankou, která tuto akreditaci získala.

„Klienti ČSOB s internetovým bankovnictvím budou mít od příštího roku možnost využívat služby eGovernmentu bez nutnosti jakékoliv další registrace. Postačí jim k tomu přihlašovací údaje do internetového bankovnictví,“ říká Klára Dlubalová z tiskového oddělení ministerstva.

„Mimo jiné získají možnost přístupu ke 130 službám Portálu občana, jako je výpis z bodového registru řidičů, z trestního rejstříku, výpis z insolvence, živnostenské oprávnění nebo informaci o konci platnosti řidičského či občanského průkazu,“ dodává Dlubalová.

Portál občana funguje jako vstupní brána k elektronickým službám státu. Je navíc propojený s portály šesti desítek úřadů, z toho zhruba polovinu tvoří portály obcí. Zprostředkovává také přístup například ke službě eRecept.

O akreditaci usilují i další tuzemské banky. Tři největší – Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka – letos vytvořily společný podnik nazvaný Bankovní identita, k němuž se mohou přidat i ostatní. Cílem je vytvořit jednotnou platformu pro celý trh. Na webu Peníze.cz jsme před měsícem přinesli rozhovor s Filipem Haeringem, šéfem společného podniku.

První banky plánují nabídnout klientům snadné připojení ke službám veřejné správy už od začátku příštího roku, kdy to umožní zákon. K ověření totožnosti poslouží údaje do internetového bankovnictví – takzvaná bankovní identita. Zájemci se tedy nemusí učit nic nového, nemusí si nic stahovat ani kupovat.

Portál občana spustilo ministerstvo vnitra v polovině roku 2018. K přístupu do něj je zatím potřeba elektronický občanský průkaz s čipem (a k němu si za několik stovek koupit čtečku) nebo si zřídit datovou schránku (což může mít nechtěné vedlejší dopady, především při komunikaci s finančními úřady). Od bankovní identity se teď čeká, že portál masově zpřístupní milionům klientů bank.

Portál občana funguje jako vstupní brána k elektronickým službám státu. Jeho nabídka se sice postupně rozšiřuje, mnoho základních věcí však stále neumožňuje. Například: Ani lidé s datovou schránkou, e-občanskou nebo novou bankovní identitou například si přes něj zatím nemohou jednoduše vyměnit řidičský průkaz – kvůli tomu je potřeba dvakrát osobně zajít na úřad.

V roce 2021 by se nabídka státu měla rozšířit především o službu MojeDaně, která slibuje snadné podání daňového přiznání nebo získání přehledných informací o daňových povinnostech.

„Akreditace pro ČSOB je sice první v projektu bankovní identity, nicméně akreditace pro správu kvalifikovaného systému elektronické identifikace udělilo ministerstvo vnitra v předchozích měsících také dalším společnostem. Historicky první byla společnost První certifikační autorita, druhá akreditace byla pro sdružení CZ.NIC,“ připomíná Dlubalová.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na úřad jako do internetového bankovnictví. Snadno už dokážete, že jste to vy

23. 9. 2020 | Petr Kučera | 17 komentářů

Na úřad jako do internetového bankovnictví. Snadno už dokážete, že jste to vy

Od ledna 2021 dostanete jednoduchou možnost, jak se prokazovat při online komunikaci s úřady a později i se soukromými společnostmi. Stačí přihlašovací údaje do vaší banky. O aktuálním... celý článek

Smlouvu potvrdíte jako heslo do banky. Startuje MůjPodpis

24. 8. 2020 | Petr Kučera

Smlouvu potvrdíte jako heslo do banky. Startuje MůjPodpis

Novinka od KB láká hlavně na jednoduchost, dostupná je pro všechny. Oproti klasickému digitálnímu podpisu (certifikátu) má i nevýhody. Už v příštím roce přijde univerzálnější řešení. celý článek

Daně konečně vyřídíte online. Schillerové vlajková loď proplula

11. 6. 2020 | Petr Kučera | 7 komentářů

Daně konečně vyřídíte online. Schillerové vlajková loď proplula

Novelu daňového řádu, která umožní vznik online finančního úřadu a projektu Moje daně, definitivně schválil Parlament. Už bez trojského koně, kterého do něj vláda původně umístila.

Partners Financial Services