Důchodci dostanou doplatek k valorizaci. Mění se pravidla

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 2. 12. 2021 | 137 komentářů
Všechny důchody se od roku 2022 nově valorizují hned od 1. ledna. Penzisté tak v lednu dostanou víc, než by dostali podle dosavadních pravidel.
Důchodci dostanou doplatek k valorizaci. Mění se pravidla

Zdroj: Shutterstock

Všechny důchodce čeká na začátku roku 2022 jedna příjemná novinka. K lednové výplatě penze dostanou ještě valorizační doplatek. Nejčastěji půjde o několik stokorun navíc k valorizovanému důchodu.

Počínaje rokem 2022 se totiž budou všechny důchody valorizovat už od 1. ledna, nikoli až k datu splatnosti důchodu jako dosud. Změnu prosadil bývalý pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, poslanci ji schválili na konci roku 2020

Termín vyplácení důchodu je v Česku rovnoměrně rozložen mezi sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. Tento termín je důchodcům přidělen na začátku pobírání důchodu a nemění se. Dosud byla valorizace přiznávána vždy od data, kdy je důchod vyplácen. Když tedy někdo dostává důchod 14., dostal v minulých letech valorizaci poprvé za období 14. ledna až 13. února.

Podle Ferjenčíka to bylo nespravedlivé: člověk s pozdějším termínem výplaty dostane méně peněz než ten, kdo důchod dostává na začátku měsíce, a rozdíl se mu nikdy nedoplatí – zbylé peníze sice obdrží na konci ročního cyklu, kdy ovšem člověk s dřívějším termínem dostává už zase vyšší důchod. S takovým výkladem nesouhlasilo například ministerstvo práce vedené Janou Maláčovou (ČSSD). Argumentovalo, že i ti důchodci, kteří mají výplatní termín ve druhé polovině ledna, nakonec také dostanou celý zvýšený důchod. Stejný názor měl i Ústavní soud.

Ferjenčík ale dokázal o svém názoru kromě svých spolustraníků přesvědčit i poslance ODS, KDU-ČSL, STAN, KSČM, TOP 09 a SPD. A ti rozhodli, že nová pravidla začnou fungovat od roku 2022. Důchody se nově ze zákona valorizují hned od 1. ledna.

Pro důchodce to znamená, že v lednu nově dostanou od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) dvě částky – kromě samotné penze i doplatek za valorizaci od 1. ledna do termínu výplaty. Když tedy někdo dostává důchod třeba 14. den v měsíci, dostane doplatek za prvních třináct dnů nového roku.

Jak se to celé bude počítat? „Pro stanovení výše tohoto doplatku se nejprve stanoví částka rozdílu mezi měsíční výší důchodu náležející před valorizací a výší důchodu náležející po provedené valorizaci. Poté se určí doplatkové období, tj. počet kalendářních dní od 1. 1. 2022 do dne předcházejícího lednové splatnosti,“ vysvětluje Jitka Drmolová, mluvčí ČSSZ.

Vezme se tedy rozdíl mezi měsíční penzí v roce 2021 a v roce 2022 a z něho se vyplatí poměrná část za období od začátku roku do výplaty prvního důchodu v novém roce. Při výpočtu doplatku se nepočítá s 31 dny, které má leden, ale s takzvanou deninou, což je koeficient ve výši 30,4167 – odpovídající průměrnému počtu dní v měsíci za rok.

Ukážeme si to na konkrétním příkladu: Důchodce má v roce 2021 měsíční penzi 15 tisíc korun. Po valorizaci bude jeho důchod v roce 2022 dělat 15 799 korun. Rozdíl tedy je 799 korun. Splatnost má k 16. dni v měsíci. Doplatek valorizace za dobu od 1. 1. do 15. 1. se stanoví takto: 799 x (15/30,4167) = 394,03 koruny. Doplatek tedy bude činit 395 korun (výsledek se zaokrouhluje vždy na celé koruny nahoru).

„Tento doplatek bude vyplacen ve stejném termínu a stejným způsobem jako zvyšovaný důchod,“ říká Drmolová. V lednu tak všichni důchodci (starobní, invalidní i pozůstalostní) dostanou od ČSSZ dvě platby – samotnou penzi a doplatek. Kdo si ještě nechává posílat složenky, dostane také dvě.

Doplatek valorizace 2023

. den

Další kalkulačky

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1156
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 137 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 12. 2021 7:27, PepaJa

Citace - František Procházka / 02.12.2021 06:37

vzhledem k současné inflaci( 5%)nedostaneme prakticky NIC.
To je jak v tom vtipu, kdy se řidič ptá pumpaře, kolik stojí kapka benzínu. "Nic", odpoví pumpař. "Tak mi nakapejte plnou nádrž", reaguje řidič. Vy jste ten pumpař.

Zobrazit celé vlákno

+315
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 12. 2021 7:02, Jiří

Vy chudinky.

Zobrazit celé vlákno

-218
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (137 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services