Dřív do důchodu kvůli vyšší valorizaci? Kdo počká, vydělá

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 10. 11. 2021 | 7 komentářů
I přes mimořádnou valorizaci se letos nevyplatí odcházet do důchodu na konci roku. Počkejte na začátek příštího roku a vyděláte na tom, ukazují výpočty.
Dřív do důchodu kvůli vyšší valorizaci? Kdo počká, vydělá

Zdroj: Shutterstock

Lidé, kteří jsou těsně před odchodem do starobního důchodu, na konci roku pravidelně řeší, jak ho kvůli valorizaci správně načasovat. Doporučení je letos jasné: kdo si počká na začátek roku 2022, vydělá. A to i když si pobírání důchodu o pár týdnů odloží. Ukazují to výpočty expertů.

„Důchody přiznané v roce 2022 budou výrazně vyšší než valorizované důchody přiznané do konce roku 2021. Je to zcela opačná situace, než nastala loni,“ říká Jiří Šafařík ze společnosti Freedom Financial Services, která se zabývá problematikou sociálního zabezpečení a jeho dopadu na správu privátních financí.

„Každý, kdo uvažuje o přiznání starobního důchodu do konce roku 2021, ať řádného nebo předčasného, by měl zvážit přiznání důchodu nejdříve od 1. ledna 2022. Naopak ti, kterým vznikne nárok na starobní důchod počátkem roku 2022, by v žádném případě neměli žádat o předčasný starobní důchod s počátkem ve zbývajících dnech roku 2021,“ doplňuje Šafařík.

„Je to tak. Výrazné rozdíly, zejména u vyšších důchodů, jsou způsobeny praktickou eliminací zásluhovosti v letošní valorizaci,“ dodává důchodový poradce Pavel Trenda.

Každému, kdo už důchod pobírá, ho valorizace zvedne přinejmenším o 650 korun. Z toho o 350 korun roste základní výměra, která je stejná u všech důchodů, a dalších 300 korun měsíčně přidá každému mimořádný bonus, který ve volebním roce prosadila vláda ANO a ČSSD. Zásluhová složka ve valorizaci příští rok roste jen o 1,3 %. U průměrného důchodu, který je nyní 15 475 korun, to bude 155 korun.

„Rozdíly mezi valorizovanými důchody přiznanými v roce 2021 a nově vypočítanými důchody v roce 2022, budou nezvykle vysoké,“ říká Šafařík. A přidává konkrétní výpočty pro několik úrovní příjmů a pro lidi, kteří získali dobu pojištění v délce 46 let, což zhruba odpovídá obvyklé době pojištění u nově přiznávaných důchodů.

Například u lidí, kteří mají průměrný příjem, z něhož se bude důchod vypočítávat, na úrovni letošní minimální mzdy (15 200 korun), bude důchod přiznaný v roce 2022 o 582 korun vyšší, než valorizovaný důchod přiznaný v roce 2021. U průměrné mzdy je rozdíl už 954 korun.

Zdroj: Freedom Finacial Services

Kdo si počká, ten na přelomu let 2021 a 2022 dostane vyšší důchod. Rozdíl mezi výší měsíční penze u přiznaných důchodů v roce 2021 a 2022 pro jednotlivé kategorie předchozích pracovních příjmů ukazují poslední dva sloupce.

Samozřejmě: lidé, kteří důchod mohou začít čerpat už na konci roku 2021, ale odsunou si ho až na začátek roku 2022, budou ze začátku v minusu. Přijdou totiž na konci letošního roku o penzi, která by jim jinak už byla vyplácena. Konkrétní výše prvotní ztráty bude záviset na době (na počtu dnů, týdnů nebo měsíců) přesluhování, poměrně rychle se ale celková bilance odložení pobírání důchodu na začátek roku 2022 může vrátit do plusu – pokud dotyčný brzo nezemře.

„Návratnost se logicky prodlužuje s délkou přesluhování, přesto je velmi příznivá, zejména u vyšších důchodů. Protože záleží na každém dnu, je rozumné posunout datum přiznání starobního důchodu už na první den nového roku, tedy na 1. ledna 2022,“ doporučuje Šafařík.

Návratnost lze jednoduše spočítat tak, že nevyplacenou částku důchodu 2021 vydělíme rozdílem mezi vyšším důchodem 2022 a valorizovaným důchodem 2021. Například u důchodu z roku 2021 ve výši 14 032 Kč při jednom měsíci přesluhování je to 14 032/582 = cca 24 měsíců, při dvou měsících přesluhování 28 064/582 = cca 48 měsíců.

Zdroj: Freedom Finacial Services

Druhá tabulka ukazuje, za kolik měsíců se vám vrátí ztráta z přesluhování - tedy z toho, že si na důchod měsíc až dva počkáte.

Existuje i situace, kdy je výhodnější posunout datum přiznání důchodu v roce 2022 o několik dnů na pozdější dobu. Týká se lidí, kterým do získání dalšího celého roku pojištění zbývá menší počet dnů. S každým získaným rokem doby pojištění totiž roste výpočtový základ o 1,5 %, což může podstatně navýšit penzi pro celou dobu jejího pobírání.

Doba pojištění se eviduje a počítá na dny. Celkový získaný počet dnů se vydělí číslem 365 a zaokrouhlí se dolů na celé roky, přičemž zbývající dny se do doby pojištění nezahrnou. Například získaných 17 120 dnů znamená dobu 46 let a 330 dnů. Do výpočtu výše důchodu se započte pouze 46 let a 330 dnů propadne. Do dalšího celého roku zbývá 35 dnů. Při pokračování výdělečné činnosti o alespoň uvedených 35 dnů lze zvýšit dobu pojištění na 47 let.

„Důležité je vědět, že i po přiznání důchodu, lze do 30 dnů po oznámení rozhodnutí ČSSZ o důchodu požádat písemně o změnu data přiznání důchodu a pokračovat ve výdělečné činnosti například o uvedených 35 dnů,“ radí Šafařík. A přidává výpočty, které ukazují vliv dodatečného roku doby pojištění.

Zdroj: Freedom Finacial Services

Poslední tabulka ukazuje, o kolik vám vyroste měsíční penze, když na začátku roku 2022 ještě budete několik dnů či týdnů pracovat, abyste získali rok doby pojištění navíc.

„Příklady dokazují, že rok navíc znamená další významné zvýšení důchodu a tím pádem i zkrácení návratnosti „ztráty“ způsobené odložením výplaty důchodu,“ říká Šafařík.

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2021 8:08, DRSG

Mám důchod jen 9800, zametal jsem chodníky a nemám ani na pivo. :(

+31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services