Zvýšení důchodů je definitivní. Spočítejte si, kolik dostanete

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 27. 9. 2021 | 112 komentářů
Valorizace penzí 2022: Vláda schválila bonus 300 korun měsíčně nad rámec standardního zvýšení podle zákona. Tady jsou podrobnosti a kalkulačka.
Zvýšení důchodů je definitivní. Spočítejte si, kolik dostanete

Zdroj: Shutterstock

Průměrný starobní důchod na začátku roku 2022 stoupne o 805 korun měsíčně. Potvrdila to vláda, když schválila návrh ministerstva práce a sociálních věcí. 

Důchody se pravidelně zvyšují o růst cen (inflaci) a polovinu růstu reálných mezd. U inflace se počítá buď s celkovým indexem růstu spotřebitelských cen, nebo se speciálním indexem vycházejícím ze spotřebního koše důchodců. Použije se vždycky ten typ inflace, který je vyšší – tedy pro seniory výhodnější. Automatické zvýšení podle vzorečku v zákoně tentokrát dělá u průměrného starobního důchodu 505 korun měsíčně. 

Nad rámec zákonné valorizace přidá vláda mimořádný bonus 300 korun měsíčně. Ten je pro každého stejný, jde o pevnou částku nezávisle na výši důchodu.

Po zvýšení o celkem 805 korun (505+300) tak průměrný důchod v roce 2022 stoupne na na 16 280 korun a dosáhne přibližně 43 procent průměrné mzdy, upřesňuje ministerstvo.

Státní důchod se skládá ze dvou složek: Základní (takzvaná solidární) část je stanovena pevnou částkou, letos dělá 3550 Kč. Procentní (zásluhová) část se odvíjí od předchozích odvodů (vykazovaného výdělku) a odpracovaných let.

Při nejbližší valorizaci se připočte k pevné složce 350 korun, takže základní výměra penzí po Novém roce vzroste na 3900 korun. K zásluhové části (procentní výměře) se připočte 1,3 procenta její nynější výše plus 300 korun.

„V průměru důchody od začátku roku vzrostou o 5,2 procenta, což po očištění od inflace bude znamenat zvýšení kupní síly důchodů o 3,2 procenta,“ říká ministryně Jana Maláčová. Všichni důchodci by si měli přilepšit přinejmenším o 650 korun, u průměrné penze to bude zmíněných 805 korun.

zvýšení důchodů 2022 valorizace

Příklady zvýšení pro různě vysoké důchody. Zdroj: MPSV

Mimořádný bonus 300 Kč měsíčně k valorizaci dostane jen ten, kdo bude důchod pobírat už letos. Nových důchodů přiznaných po začátku roku 2022 se už netýká. Vyplatí se tedy požádat o předčasný důchod ještě na konci roku letošního roku? Podrobně jsme to rozebrali v samostatném textu.

Od roku 2023 mají starobní důchodci dostávat příspěvek ve výši 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. Kdo dosáhne na takzvané výchovné a jak bude fungovat? Tady jsme psali víc.

Zdroj: Shutterstock

Ozveme se, kdyby něco!

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a přineseme vám další důležité aktuality a praktické rady. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1926
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 112 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 9. 2021 21:42, Jodas

Mám ušetřené 2 miliony. Důchod mi zvýší na l7800 Kč. Vlastni být, nové auto, myslel jsem na stáří a nyní mi nic nechybí.

+119
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 9. 2021 0:18, Petr

Důchodci slaví, vnoučata splácí.

-185
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (112 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dřív do důchodu kvůli vyšší valorizaci? Konec roku přinese velké dilema

30. 8. 2021 | Jiří Hovorka | 41 komentářů

Dřív do důchodu kvůli vyšší valorizaci? Konec roku přinese velké dilema

Mimořádný bonus 300 Kč měsíčně k valorizaci dostane jen ten, kdo bude důchod pobírat už letos, případně o něj ještě letos zažádá. Nových důchodů přiznaných po začátku roku 2022 se už... celý článek

Kdo dostane 500 Kč k důchodu. Výchovné za děti podrobně

31. 7. 2021 | Petr Kučera | 659 komentářů

Kdo dostane 500 Kč k důchodu. Výchovné za děti podrobně

Jaké jsou podmínky pro nový příspěvek k penzi? Kdy a jak žádat o pětistovku za každé vychované dítě? Prozkoumali jsme podrobnosti.

Nová čísla o důchodech: Šest lidí bere přes 70 tisíc měsíčně

20. 9. 2020 | Jiří Hovorka | 260 komentářů

Nová čísla o důchodech: Šest lidí bere přes 70 tisíc měsíčně

Jak rovnostářské jsou důchody v Česku? O kolik berou muži víc než ženy? A věděli jste, že lidé stráví v penzi víc jak dvojnásobek času oproti roku 1970? Projděte si čerstvou statistiku. celý článek

Český systém důchodů patří k nejlepším na světě, říká porovnání

2. 6. 2020 | Petr Kučera | 24 komentářů

Český systém důchodů patří k nejlepším na světě, říká porovnání

Český penzijní systém je poměrně stabilní, ve světovém porovnání mu patří dvanácté místo. Alespoň podle čerstvé studie finanční skupiny Allianz, která zkoumala data ze 70 států.

Potřebujeme víc důchodců v práci, říká expert. Politici musí najít odvahu

30. 10. 2019 | Jiří Hovorka | 154 komentářů

Potřebujeme víc důchodců v práci, říká expert. Politici musí najít odvahu

Mladí lidé by neměli tak dlouho studovat. Seniory pak musíme líp motivovat a postarat se o ty, kdo už nemůžou pracovat ani částečně. Ekonom Filip Pertold v rozhovoru pro Peníze.cz upozorňuje... celý článek

Partners Financial Services