Vyšší důchod nedostanou všichni hned. Stěžují si u soudu

Jiří Hovorka | rubrika: Analýza | 11. 10. 2019 | 110 komentářů
Důchody se pravidelně nezvyšují přesně od 1. ledna, ale až od termínu jeho výplaty. Někdo důchod dostává na začátku měsíce, jiný na konci. Podle části poslanců je to nespravedlivé.
Vyšší důchod nedostanou všichni hned. Stěžují si u soudu

S blížícím se začátkem roku 2020 se blíží i pravidelná valorizace důchodů. Důchodci ovšem nedostanou přidáno hned od 1. ledna, ale až ve svém výplatním termínu. Ten se pohybuje od 2. do 24. dne v měsíce.

Podle některých jde o nespravedlnost, kvůli níž stálo za to podat i ústavní stížnost. Podle státních úřadů je ale všechno v pořádku, protože miliony důchodů by současně šly vyplatit těžko a navíc prý své peníze každý i tak dostane.

Zmíněnou ústavní stížnost podala na konci loňského roku skupina 41 poslanců Pirátů, SPD a KDU-ČSL. Chtějí zrušit ustanovení v zákoně (§ 67 odst. 2 zákona č. 155/1995 Sb.), podle kterého ke zvýšení důchodu dochází až ke dni výplaty.

„Lidé, kterým se vyplácí důchod na konci ledna, dostávají méně peněz než ti, kterým se vyplácí na začátku ledna. Člověk, který dostane důchod 2. ledna, obdrží celé zvýšení, a ten, kdo 24. ledna, má pouze poměrnou část za osm dnů a zbytek se mu nikdy nedoplatí,” vysvětluje jeden z iniciátorů stížnosti Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Ústavní soud zatím o poslanecké stížnosti nerozhodl. Kdy tak udělá? Podle mluvčí soudu Miroslavy Sedláčkové se dá zatím pouze obecně říci, že délka řízení se v podobných věcech pohybuje průměrně kolem jednoho roku. Jasno tak mohlo být už brzo.

Ať už soud rozhodne jakkoli, měli bychom podle Ferjenčíka důchody na začátku roku v Česku vyplácet stejně jako na Slovensku. Pokud ústavní soud stížnost zamítne, bude se Ferjenčík tento systém snažit prosadit změnou zákona, potvrdil webu Peníze.cz.

Slovensko jako příklad

Jak celý systém funguje v Česku? Hned na začátku měsíce dostávají důchody příslušníci ozbrojených sil. Pevně stanovený termín mají ještě lidé, kteří jsou v sociálních zařízeních, třeba v domovech důchodů. Tam se důchody posílají vždy k 15. dni v měsíci. Další důchodci dostanou od České správy sociálního zabezpečení výplatní termín přidělený. Vybírá se jen ze sudých dnů od 2. do 24. dne v měsíci.

V přiděleném termínu výplaty pak dochází i ke zvyšování důchodů na začátku roku. Když má tedy někdo výplatní termín například 14. den, je mu důchod valorizován od 14. ledna. Důchody se vyplácejí vždycky dopředu – v našem případě tedy na období od 14. ledna do 13. února.

Slováci už to po rozdělení federace změnili. Když zůstaneme u příkladu se 14. lednem, tak na Slovensku dostane člověk první zvýšený důchod sice také až v tento den, ale navíc je mu k této první výplatě důchodu v novém roce poslán ještě doplatek s navýšením důchodu za prvních 13 dnů v roce. A právě o tyto peníze čeští důchodci podle stěžovatelů každý rok přicházejí.

Podle českých úředníků ale nikdo nic netratí, takže pravidla není nutné měnit. „Výplaty důchodu nejsou (z administrativně-technických důvodů) vázány na kalendářní rok a kalendářní měsíce, ale jsou dynamicky rozděleny do jednotlivých výplatních termínů. Tedy laicky řečeno důchodový rok trvá pro každého důchodce stejně dlouho, obdrží během něj stejnou relativní sumu finančních prostředků,“ říká Kristýna Křupková, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí.

Když se tedy vrátíme k našemu příkladu s výplatou důchodu ve 14. den v měsíci, tak důchodový rok takového člověka není stejný jako kalendářní rok, ale jde o období od 14. ledna do 13. ledna roku následujícího.

„Všichni důchodci obdrží zvýšený důchod a nikdo není ve výši valorizace důchodu poškozen. Nemůže tedy dojít k tomu, že by důchodci s pozdějším výplatním termínem zvýšení nedostali. Je třeba vzít v úvahu, že se důchody vyplácejí dopředu, takže někteří důchodci obdrží zvýšení dříve, nikoliv však za delší období,“ vysvětluje postoj ministerstva Křupková.

Upozorňuje také, že touto problematikou se již v minulosti zabývaly různé soudy včetně ústavního a nikdy nedošly k závěru, že by stávající právní úprava byla diskriminační a výrazně poškozovala některé důchodce.

O termín můžete požádat

Co rozhoduje o tom, v jakém termínu člověk dostává důchod? „Splatnosti důchodu určuje v souladu se zákonem Česká správa sociálního zabezpečení tak, aby byly výplaty rovnoměrně rozloženy do sudých dnů od 2. do 24. dne příslušného výplatního měsíce,“ vysvětluje Renata Provazníková, mluvčí ČSSZ.

Anketa

Jak to vidíte vy?

„Důvodem rovnoměrného rozložení je plynulé technologické zajištění těchto výplat jak ze strany ČSSZ, tak i ze strany výplatních partnerů, vytvoření předpokladu pro plynulé a rovnoměrné zpracování změn a rovnoměrné čerpání finančních prostředků,“ dodává Provazníková. ČSSZ měsíčně vyplácí zhruba 3,5 milionu důchodů pro celkem 2,9 milionu důchodců.

U termínů splatnosti ve 2. a 4. den v měsíci průběžně dochází k jejich omezení na minimum. „U těchto splatností nemůže totiž ČSSZ z technickoorganizačních důvodů spojených s přechodem na nový rok zajistit včasnou lednovou výplatu důchodu,“ říká Provazníková.

Zmíněné dva termíny na začátku měsíce jde také – jako jediné v průběhu vyplácení důchodu – změnit na jiný. Jinak změna termínu výplaty není možná. Podle Provazníkové přesně z těch důvodů, aby bylo i nadále možné zajistit pravidelnou výplatu důchodů, která je technologicky nejjednodušší.

Před zahájením výplaty důchodu je pak možné požádat o termín, který vám vyhovuje a chtěli byste v něm důchod dostávat. Konečné rozhodnutí je ale na ČSSZ. „Klient může uvést požadavek na konkrétní splatnost v první uplatněné žádosti o důchod. Většinou je tato možnost využívaná manželi, kteří požadují výplatu ve stejný den,“ říká Provazníková.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+325
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 110 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 10. 2019 9:36, vera

Ještě bych dodala, že tímto článkem naštvete spoustu lidí, toho typu, co nejsou nikdy s ničím spokojení a stále si na něco stěžují.

+219
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 10. 2019 12:33, Lenka OBERTOVÁ

POKUD BY DOŠLO V NÁSLEDUJÍCÍM OBDOBÍ T.J. V DALŠÍM ROCE KE SNÍŽENÍ DŮCHODŮ, TAK BY NA TOM ZASE PRODĚLALI TI, CO MAJÍ VÝPLATU NA ZAČÁTKU MĚSÍCE. vŽDYŤ JE TO NAPROSTO LOGICKÉ. PIRÁTI MAJÍ PRAVDU. I SLOVÁCI.
NENÍ PROČ ODSUZOVAT LIDI KTERÝM SE TO NELÍBÍ. JSOU TO PŘECE JEJICH PENÍZE !!!

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (110 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services