Reformy schváleny: Spočítejte si, kde všude sáhnete hlouběji do kapsy

Martin Vlnas | rubrika: Co se děje | 7. 11. 2011 | 16 komentářů
Reformy schváleny: Spočítejte si, kde všude sáhnete hlouběji do kapsy
Po desítkách hodin obstrukcí stačilo 35 minut. Všechny reformní zákony vrácené senátem se koalici podařilo prosadit v původním znění. Teď je na řadě prezident. Poslední slovo ale bude mít pravděpodobně Ústavní soud. Na jaké klíčové změny se můžeme „těšit“?

Daň z přidané hodnoty

První klíčovou změnou je zvýšení nižší sazby daně z přidané hodnoty ze stávajících deseti na čtrnáct procent. Od ledna příštího roku tak do státní kasy přispějete více za každý rohlík a deset deka vysočiny (zdraží potraviny), lístek na autobus (veřejná doprava), své oblíbené tištěné noviny (stejně jako knihy) nebo vodu či dřevo, jímž topíte v kamnech. Podraží také speciální léky a zdravotnické pomůcky, třeba bílé slepecké hole či akustické nebo vizuální přístroje pro neslyšící a nevidomé. Zdraží také stavební práce a materiály: ty podléhají nižší sazbě u bytů do 120 m² a rodinných domů do 350 m².

V roce 2013 by pak mělo dojít k finálnímu sjednocení obou sazeb DPH na 17,5 procentech. Může být ale hůř. Pokud se naplní prognózy o stagnaci či dokonce poklesu ekonomiky, na stole je sjednocení obou sazeb dokonce na 19 procentech. Kompenzace se dočkají jen rodiny s dětmi, kterým o 150 korun měsíčně vzroste sleva na vyživované dítě. V důsledku zvýšení DPH pak lze očekávat také vyšší inflaci, odhady hovoří o jejím čtyř- až pětiprocentním růstu.

Co udělá s vašimi korunami inflace, si můžete spočítat na naší kalkulačce:

Inflační kalkulačka

%

Další kalkulačky

Kompletní přehled zboží podléhajícího snížené sazbě DPH najdete v Příloze č. 1 zákona o dani z přidané hodnoty

Kompletní přehled služeb podléhajících snížené sazbě DPH najdete v Příloze č. 2 zákona o dani z přidané hodnoty

Penzijní reforma

Mezi potvrzenými reformami je také proměna penzijního systému. Důchodová reforma zavádí od roku 2013 takzvaný druhý pilíř. Ten bude dobrovolný, ale pokud do vlaku jednou nastoupíte, už nebude cesty zpět. Celkem si budete moci do druhého pilíře odkládat tři procentní body z 28 procent hrubé mzdy, které každý měsíc odvádíte státu na sociálním pojištění, ovšem za pouze za předpokladu, že si přidáte další dva procentní body ze svého.

Pokud se důchodu dožijete, bude na vás, zda si zvolíte vyplácení úspor formou doživotní penze, případně doživotní penzi s pozůstalostní penzí na tři roky, nebo formou výplaty renty po dobu 20 let. Pokud zvolíte poslední variantu a přežijete-li v penzi více než dvě dekády, nezbude vám, než se spolehnout na první pilíř (státní důchod) a pomoc bližních.

Máte naspořeno a těšíte se, že si z výnosů i z naspořené sumy budete moci dopřávat pěknou rentu? Spočítejte si, na jak dlouho vám úspory vydrží s ohledem na to, jak moc budete vybírat:

Kalkulačka: Jak dlouho vám vydrží úspory na stáří

Sociální reforma

Zde je důležitou změnou sjednocení výše rodičovského příspěvku bez ohledu na dobu jeho čerpání. Maximální výše rodičovské bude nově stanovena na 220 tisíc korun, což je o 16 tisíc méně než u dosud nejpopulárnější tříleté varianty. Měsíčně vám z nich však stát vyplatí maximálně 11 500 korun. Výhodou bude naopak větší flexibilita čerpání.

Zatímco do konce roku 2011 si rodiče závazně vybírají ze tří variant rodičovské (dvou-, tří-, nebo čtyřleté), nově bude možné volit dobu čerpání s přesností na měsíc. Horní hranice zůstává na čtyřech letech, spodní je závislá na čerpání příspěvku. Pokud budete čerpat nejvyšší možnou částku, budete rodičovskou pobírat 19 měsíců.

Jak vysokou rodičovskou dostanete a jak dlouho ji v závislosti na měsíční výši příspěvku budete dostávat (nebo naopak: jak vysoký bude měsíční příspěvek v závislosti na zvolené době čerpání), to vám spočítá naše unikátní kalkulačka rodičovské. Ověříte si také, jestli na změnách v rodičovské vyděláte, nebo proděláte. Nezapomeňte: pokud už rodičovskou pobíráte, nic se pro vás nemění. Pokud sami nechcete – pak si musíte o přechod na nový systém zažádat.

Výpočet rodičovského příspěvku 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011

Kč     OSVČ
Kč     OSVČ

Sociální reforma ale nemění jen rodičovský příspěvek. O dávky se bude nyní žádat jednotně na úřadech práce. Zjednodušit se zároveň mají pravidla pro čerpání dávek zdravotně postižených. Vzniknou pouze dvě dávky, měsíčně vyplácený příspěvek na mobilitu a jednorázový příspěvek na zvláštní pomůcky. Změní se mimo jiné také pravidla pro výplatu příspěvku na péči.

Stavební spoření

Již o pár dní dřív se koalici podařilo prosadit změny ve stavebním spoření. Zde se dočkáme nižšího státního příspěvku. Ten bude nově činit maximálně dva tisíce korun ročně. Stát vám navíc sebere 15 procent z každého připsaného úroku. Podobný návrh již sněmovna jednou schválila, Ústavní soud ho ale později zrušil, protože obsahoval spornou pasáž o padesátiprocentním zdanění státního příspěvku za letošní rok.

Zda se vám vyplatí pořídit si stavební spoření, zjistíte v naší další kalkulačce:

Další změny

Ani stavebním spořením ale výčet změn nekončí. Zdravotní reforma přináší například rozdělení poskytovaných služeb na standardní a nadstandardní, o čtyřicet korun více si pak od ledna zaplatíte za každý den strávený v nemocnici. Nově se bude platit sto korun.

S novým zákoníkem práce se zase můžete „těšit“ na větší smluvní volnost. Co to znamená? Především snadnější přijímání a také propouštění zaměstnanců. Pokud budete u jednoho zaměstnavatele pracovat méně než dva roky, zapomeňte na tři platy na rozloučenou. Výše odstupného se bude nově odvíjet od počtu odpracovaných let: za jeden rok na jednom místě dostanete jeden plat, za dva roky pak platy dva. Teprve po třech letech budete mít nárok na stávající tříplatové odstupné.

Zpřísňují se také pravidla pro nemocenskou – pokud ochoříte, měli byste se nově podle zákona zdržovat v místě pobytu.

Anketa

Vítáte reformy?

Zaměstnavatel vám navíc bude moci nově zahrnout práci přesčas do základní mzdy. Zatím to bylo možné pouze u vedoucích pracovníků, od ledna však toto pravidlo bude platit pro všechny. Za čas strávený v práci „nadplán“, vám bude zaměstnavatel muset zaplatit jen po odpracování prvních 150 přesčasových hodin v daném kalendářním roce, a jen pokud se s ním na tom dohodnete. Přísněji se bude vyplácet i podpora v nezaměstnanosti. I zde je ale změn mnohem víc. Podrobně se na ně zaměříme v samostatném článku…

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 11. 2011 13:09, Honza

Bohužel místo skutečného hledání úspor a výdajů a nesmyslného utrácení ve státním aparátů od ministerstev dolů a nesmyslných dotací se peníze hledají na zvyšování daní, snižování dávek a příspěvků apod. Zatímco s dávkami a příspěvky souhlasím a měly by být dávány jen na nezbytné věci ve formě poukázek a ne peněz tedy účelově, aby je dotyční neprochlastali. Tak ohledně daní jsem skeptický, jsem pro zvýšení dolní sazby daně, mělo se to stát už dávno, nyní je dost pozdě, ale její výše měla být na úrovni 15 procent. Kdyby se soustavně státní peníze nerozkrádaly nevýhodnými zakázkami a korupčním jednáním, nebylo by nutné dnes tak šetřit všude a snižovat životní úroveň, ale takhle na korupci desetitisíců až statisíců lidí doplatí celé milióny, přitom stačilo tyhle lidi už nevolit, utopit ve Vltavě a dalších řekách a modlit, že ti noví nebudou stejní. Výsledek je opačný, milióny se chlubí, nehrozí jim ani jejich vrácení natož kriminál a ještě si mnou ruce, jak si nahrabali a lidé je příště ve volbách volí zase. Rozuměl bych tomu, kdyby se ti lidé měli dobře a hrabali s nimi, ale nemyslím si, že by tenhle stát měl tolik peněz, aby mohli hrabat milióny hloupých voličů, co si od nich nechá všechno nabulíkovat a sežere jim to i s chlupama metr dlouhýma, jakoby je neviděli. Na místě by byla spíše defenestrace, která jako osvědčený recept se sice ne vždy povedla, ale určitě aspoň nějaký efekt měla.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 11. 2011 18:45, PVa

No prakticky cokoliv je lepsi nez dnesni ultrasocilaisticky system, ktery mi prisoudi nahradovy pomer nekde okolo 20%...zacinam zvazovat zmenu sveho danove-duchodoveho domicilu do Saska...

Pouceni s Madarska si musi vzit vladni koalice a prizvat takove zahranicni partnery, aby zruseni systemu nemohlo projit bez poradne arbitraze, aby si kazdy socan rozmyslel pripadne znarodnovani...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kalkulačka rodičovského příspěvku: změny od roku 2012

1. 11. 2011 | redakce Peníze.CZ | 133 komentářů

Kalkulačka rodičovského příspěvku: změny od roku 2012

Změny v rodičovské by měly přijít od 1. ledna. Pokud ovšem novela příslušného zákona projde senátem, poslanci už ji odkývali. Víceméně s tím ale můžete počítat. A taky s námi můžete... celý článek

Malé peníze: Vyplatí se dnes investovat do stavebního spoření?

26. 10. 2011 | Jan Müller | 32 komentářů

Malé peníze: Vyplatí se dnes investovat do stavebního spoření?

Stavební spoření: donedávna nejoblíbenější konzervativní investice. Ministerstvo financí však uvažuje, že státní podporu, která stavebnímu spoření tuto pozici vydobyla, bude napříště... celý článek

Změny ve stavebním spoření? Aby se s vaničkou nevylilo i dítě!

15. 10. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Změny ve stavebním spoření? Aby se s vaničkou nevylilo i dítě!

Vytvořili první komplexní studii o stavu českého stavebního spoření a stavebních spořitelen. V rozhovoru pro Peníze.cz vyjadřují ekonomové Petr TEPLÝ a Roman HORVÁTH obavy, že vládní... celý článek

Očima expertů: Penzijní reforma s mnoha otazníky

23. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Penzijní reforma s mnoha otazníky

Penzijní reforma se probojovává z vlády přes sněmovnou do senátu. Pomůžou však plánované změny, abychom v důchodu netřeli jen bídu s nouzí? Ptali jsme se ekonoma Jana Procházky, politologa... celý článek

Petr Šimčák: Čeští penzisté potřebují hlavně produktivní ekonomiku

30. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Petr Šimčák: Čeští penzisté potřebují hlavně produktivní ekonomiku

V rozhovoru s Petrem Šimčákem, ředitelem obchodu pro banky a instituce skupiny Pioneer Investments v ČR, se dozvíte, jak vnímá plánovanou důchodovou reformu, proč by podle něj investování... celý článek

Partners Financial Services