Jak jsem vyžral státní pokladnu

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 18. 11. 2011 | 14 komentářů
Jak jsem vyžral státní pokladnu
Takový nenápadný kluk ze střední třídy, a jak nás už stačil zadlužit! Omlouvá ho snad jen to, že to bude splácet do smrti smrťoucí.

Spižírna české veřejné pokladny ještě nevydala svoje poslední jelítko, přesto už se několik let hádáme o to, kdo z ní vylezl s nejmastnější hubou. V reality show Česko má vyžírku si zatím největší přízeň laické i odborné poroty získali „zkorumpovaní politici“, „líní cigoši“ a „nenažraní boháči“. Pošlete smsku, přijďte na náměstí, hlasujte volebním lístkem nebo molotovem.

Vyhlížím z okna, kdy si dav přijde pro mě. Nestavím dálnice ani nepobírám dávky, ale do státního bůčku jsem si zařízl kudlou pěkně. Omlouvá mě jen to, že tu hodlám být ještě několik desetiletí – a během té doby nejspíš přijde účtenka.

Účet za pocit sucha, bezpečí a veselí

Namátkou, co všechno jsem stihl za posledních deset let:

  • Když jsem se jako student dozvěděl o plánu přestěhovat mou fakultu do budovy zrekonstruované za čtvrt miliardy, nepřivázal jsem se k bagru, jak by velela střídmost. Radoval jsem se naopak jak dítě z toho, že mě bude v létě ovívat klimatizace, v zimě zas hostit zastřešený dvorek. Takaja Amerika! Západ přece nejrychleji doženeme litím betonu a přestřiháváním pásek, radoval jsem se tehdy a pak ještě několikrát.
  • Bohužel po rekonstrukci jaksi nezbyly peníze na dostatek knih do knihovny, tak jsem si je musel za pár tisíc pořídit sám. To ale naštěstí byla celá moje investice do vzdělání, díky kterému nevstávám na šestou k lopatě, ale na jedenáctou ke kavárenskému stolu. A protože jsem si naklikal volnou živnost na všechno, kde to šlo, kupodivu po mě stát v patřičném termínu nechce daň z příjmu, i když vše přiznám do koruny.
  • Něco málo odvedu na zdravotním pojištění, ale myslím, že se mi investice posledního roku vrátila jen na vyšetření posledních týdnů.
  • Hodně jsem jezdil vlakem a hromadnou dopravou, tu za půlku, tu za čtvrtinu tržní ceny. Párkrát, pod rouškou noci a posilněný alkoholem, jsem to měl zadarmo.
  • Pak jsem si pořídil auto. Od té doby si užívám ten zázrak, že za několik tisíc ročně, které odvedu na spotřební dani a dálniční známce, mám k dispozici víceméně sjízdné silnice. Odhrabaný sníh, čtyřproudku vedoucí na západ až k oceánu a na východ až na Valašsko stejně jako parkování zdarma před domem jsem si od té doby zvykl brát jako základní lidské právo. Ne výsadu, o jaké by si před sto lety nechali zdát i králové.
  • Nadšeně jsem výskal na přehlídkách ohňostrojů, lidových veselicích pod záštitou starostů a primátorů, na motocyklových grand prix, vinobraních, dožínkách, vánočních trzích a přehlídkách lidové kultury. Jak se koukám do kalendáře, příští dva týdny musím přežít bez kultury zdarma, než začne adventní série koncertů na náměstích. Peklo.
  • S výjimkou kapesního nože jsem nikdy nenosil zbraň ani nekrmím hlídacího psa. Vůči policii mám sice své předsudky a o městských strážnících radši nebudu povídat vůbec. Musí se jim ale nechat, že svou práci tady v okolí zvládají dobře.
  • Svědomí si léčím tím, že v článcích a vystoupeních reju do špatně hospodařících politiků a úředníků. Těm je to ale úplně jedno, takže jako by se nestalo.

Chléb a hry a na ten chleba špek

Anketa

Ze státní spižírny jsem vyšel...

Nepřemýšlel jsem nad tím výčtem dlouho, určitě by se ještě něco našlo.

A teď, milí čtenáři, malé cvičení pro vás: skutečně byste nedali dohromady podobný seznam? Nechci vás tím moc otravovat, přece jen začíná víkend. Pokud ho ovšem plánujete strávit pochodem k romské ubytovně, slintáním nad rovnostářskými výkřiky z nového programu sociální demokracie nebo sněním o tom, že si svou ubohou firmičku přehlásíte do daňového ráje, protože tendlecten bordel, jakej je tady, už teda platit nebudete, věnujte tomu čtvrthodinu. Zapomeňte při tom na argument, že něco dělají všichni. Oni si to totiž omlouvají stejně. Chléb a hry a na ten chleba špek.

Tak co, nemáte taky mastnou hubu?

Redakce radí: každý týden Kašpárka

Michal Kašpárek
  • Návod k pochopení první výplatní pásky
    „To snad ne! Člověk měsíc dře jak blbec a půlku pak narve do krku těm, co nehnou zadkem!“ Není to krádež. Jen začátek splátek za mastnou investici.
  • Stát podpoří firmy: dá jim víc blbých absolventů
    ... přišly státní záruky na úvěry pro začínající podnikatele. Rozjet podnikání je ode dneška snazší, chvástá se web ministerstva průmyslu a obchodu. Měl by spíš popravdě uvést: Pošleme další peníze z vašich daní bankám.
  • Není buchta jako buchtička
    Prodat legálně doma pečenou buchtu je složitější než prodávat osmnáctky na videochatu.

... a další komentáře Michala Kašpárka

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 11. 2011 8:41, xINDL

Já bych tam ještě doplnil, že jsem v rámci perfektních zákonů schvalovaných v souvislosti s připojením do EU platím hromady peněz na vodě, stočném, drahé elektřině, výpalnému za komín, teď to bude výpalné za odpadky. O dani z nemovitosti, kterou platím za co? Za to že jsem si postavil dům ze zdaněných peněz? a dalším a dalším, spadl ze střední třídy, kdy jsem si mohl aspoň dovolit dovolenou na týden v Chorvatsku pod stanem do situace, kdy nemám na zaplacení plynu ani vody a o elektřině ani nemluvím. Banka mi zdražila hypotéku z 8,45 na 11,98%, ale protože můj příjem se za poslední roky nezměnil, tak si nemůžu dovolit změnit banku, protože mi ji s ohledem na příjem a věk již nikdo neposkytne, takže jsem vydírán státem ruku v ruce s bankou - budu jmenovat Raifeissen bank. A banka ví, že můj příjem mi jinde na refinanc nestačí, protože vidí na můj účet. Ona ví, že mě tlačí do potíží. Ale mě to přijde, že ona chce, aby lidé neměli na splácení. Vždycky jsem myslel, že pro banku je lepší mít klienta, který platí, než neplatiče, ale asi ne. Radši pár neplatičů vyrobí. Pro mě už je asi jen jedno řešení, koupit si konopný provaz a jít na půdu.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 11. 2011 13:43, Nox

Sami jsme si zvolili formu státního zřízení - Kdy a jak? Nevzpominam si, ze by se me nebo nekoho jineho na to nekdy nekdo ptal.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Konec společenské smlouvy?

15. 11. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Konec společenské smlouvy?

Poslední dvě desetiletí byla ve vyspělých zemích velmi poklidná, od podzimu je ale všechno jinak. A zdá se, že protesty na Wall Streetu jsou jen špičkou ledovce.

Chcete veřejné peníze? Začněte lízat feudálův zadek!

21. 10. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Chcete veřejné peníze? Začněte lízat feudálův zadek!

Brno opět v čele pokroku. Zatímco zbytek republiky nesměle koketuje s demokracií a dělbou moci, z Nové radnice odvážně zní: „Brno su já.“ Od příštího roku potečou veřejné peníze jen... celý článek

Návod k pochopení první výplatní pásky

16. 9. 2011 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Návod k pochopení první výplatní pásky

Kolik je v září a říjnu na stromech červených jablek, tolik čerstvých absolventů, podobně rudých vzteky, máchá tou dobou úplně první výplatní páskou: „To snad ne! Člověk měsíc dře jak... celý článek

Kdo nepracuje, ať nejí? Povinné zametání je odvážný nápad, přináší ale řadu problémů

9. 9. 2011 | Michal Kašpárek | 38 komentářů

Kdo nepracuje, ať nejí? Povinné zametání je odvážný nápad, přináší ale řadu problémů

Radikální reformu sociálního systému vláda nepromyslela do detailů. Kromě čistších chodníků a drobné úspory dávek můžeme čekat i zvýšení kriminality, ještě více „věčných studentů“ i... celý článek

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

25. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 42 komentářů

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

Pravicové strany osolí daně tak moc, že Česko úrovní některých z nich předežene socialistické severské země. A mnoha voličům donedávna opakujícím mantry Vlastimila Tlustého se to líbí.... celý článek

Partners Financial Services