Stát podpoří nové firmy: dá jim víc blbých absolventů

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 4. 7. 2011 | 6 komentářů
Stát podpoří nové firmy: dá jim víc blbých absolventů
Vzít si úvěr je od června pro nové firmy snazší: stát se za ně zaručí. Nakonec na tom ale vydělají hlavně banky – a největší problémy, které čekají na české podnikatele, vláda tlačí před sebou.

Červen konečně přinesl odpovědi na otázky, které celé zemi vrtaly hlavou. Postoupí čeští fotbalisté na olympiádu? Nepostoupí. Vrátí se Jarda Jágr do Pittsburghu? Nevrátí. Máme pravicovou vládu? Nemáme.

Nečasův kabinet se odkopal během několika dní. Nejdřív ministra zdravotnictví napadlo, že když má státní Všeobecná zdravotní pojišťovna problém s hospodařením, prostě si vytáhne dvě miliardy z pojišťoven soukromých – a bude. Vlastnit rodinný pivovar, třesu se teď strachy, že lidem přestane chutnat státní (národní) Budvar.

Pak přišla novela stavebního zákona, kvůli které může vyrůst na místě vašeho domu dálnice ještě dřív, než se dozvíte, za kolik stát pozemek odkoupí. Vždyť přece řeči se vedou, a beton teče, tak proč se zdržovat nějakou ochranou proti bezpráví.

A nakonec, ve své už několikáté inkarnaci, přišly státní záruky na úvěry pro začínající podnikatele. Rozjet podnikání je ode dneška snazší , chvástá se web ministerstva průmyslu a obchodu. Měl by spíš popravdě uvést: Pošleme další peníze z vašich daní bankám.

Zaručíme se... že banka nebude tratná

Program nazvaný Záruka funguje jednoduše a na první pohled vypadá hezky. Stát svou garancí pomůže ke zvýhodněným bankovním úvěrům firmám, které fungují méně než tři roky a mají do deseti zaměstnanců. Ty pak z výhodné půjčky můžou „pořídit investice a zásoby“ a s trochou štěstí se pořádně rozjet.

Kriticky myslícímu čtenáři už by se měl ale spustit kydoalarm:

chili život štěněte

Dášeňka. Foto Karel Čapek

  • Aby stát mohl podpořit začínající firmy, musí nejdřív zdanit společnosti, které už úspěšně fungují, a jejich zaměstnance. Sebere tak prostředky těm, kteří vědí, jak proměnit lejno ve zlato, nebo aspoň surovou gumu v součástky pro škodovku, a rozdá je lidem, co zatím nevědí vůbec nic. Bohatství společnosti nenarůstá, v nejlepším případě zůstává konstantní. Lidé z ministerstva průmyslu a obchodu tak připomínají Čapkovu Dášeňku, pokoušející se zvednout samu sebe v košíku, ve kterém sedí (obr. vpravo).
  • Od podpory riskantních podniků tu není stát, ale soukromí investoři, dynamické investiční fondy a další instituce, které si případný neúspěch samy vyžerou. To taky znamená, že se mnohem víc starají o to, aby začínající podnikatel utrácel moudře. Bance je to jedno, svoje dostane vždycky.
  • Program Záruka je výhodný především právě pro banky – ty budou moci rozdávat rizikové úvěry, velký díl rizika za ně ale ponesou daňoví poplatníci.

Kilogramy lejster a blbí absolventi. Český recept na úspěch

Nešikovné formy přímé podpory nejsou pro začínajícího českého podnikatele jedinou čerstvou jobovkou.

Stáhněte si Zprávu o placení daní v roce 2011 (PDF, anglicky), kterou připravila konzultační společnost PwC, a migne vás. Podle jejich propočtů vezme účtárně typické české firmy vyplňování formulářů pro firemní daň, daň z příjmu a sociální a zdravotní pojištění 557 hodin, tedy neuvěřitelných 70 dnů. To v tom ještě není DPH, silniční daň a další radosti.

V Irsku lze přitom daně a pojištění odvést během 76 hodin, ve Švédsku a Dánsku za 122 a 135. Sousední Slováci potřebují na papírování polovinu času co Češi. Z celé Evropské unie jsou na tom hůř než čeští podnikatelé jen ti bulharští.

Co na to reformní vláda? Jednotné inkasní místo, které by šetřilo čas a peníze všem firmám bez rozdílu stáří a velikosti, zůstává pátým rokem jen na papíře. Zatím se asi nevymyslelo, jak na tom můžou vydělat banky.

Další výbornou zprávou posledního týdne je, že české školství bude možná v příštích třech letech muset ušetřit 33 miliard korun. To v případě, že se tři vládní strany nedohodnou na vyšších úsporách v jiných odvětvích.

Anketa

Vláda Petra Nečase je

Sloučit během krize některé ústavy a katedry nebo zarazit stavbu tělocvičen – budiž. Třiatřicet miliard se ale jednoznačně projeví odchodem těch pedagogů, kteří se můžou uživit kdekoliv jinde, a demotivací těch zbylých.

Firmy se tak můžou těšit na absolventy, kteří budou mít ještě větší problémy než dosud s cizími jazyky, se samostatným uvažováním nebo vůbec jen s tím něco napsat.

Tyhle dvě přímky se zákonitě jednou protnou v bodu, kdy Češi budou tak blbí, že přestanou stačit na vlastní daňové formuláře. Národní hospodářství se zhroutí, za svistu vlaštovek složených z formulářů finančního úřadu. Snad se aspoň potom dočkáme nějakých smysl dávajících reforem.

Kašpárek jak břitva

138 natvrdlých. „Návrh na omezení hazardu“ nic neomezí
Buď ve sněmovně sedí 138 natvrdlých, nebo 138 loutek majitelů kasin a loterií. Další možnosti schválení zákona o loteriích nedává.

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé
Sociálně-tržní ekonomika po Česku zkrátka znamená příjemný socík pro jedny a nelítostný trh s buketem pozdně 19. století pro druhé.

Španělé se vzbouřili proti tunelování státu. Česko míří podobným směrem
Není to obyčejná jižanská stávka proti drahotě nebo špatnému počasí. Míří na problémy, které brzy pocítíme na vlastní kůži i peněžence.

Michal Hašek je žába! Na prameni informací
Hejtmana Haška a jeho náměstka Juránka žralo, že se jich občané ptají na práci jejich úřadu. Rozhodli se těm všetečným opičákům dotazování co nejvíc zkomplikovat návrhem úpravy zákona o svobodném přístupu k informacím.

A další...

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 7. 2011 1:15, jezevec

reforem se nedočkáme. dočkáme se perpetua mobile, kdy všichni produktivní dvounožci budou zaměstnáni jako úředníci, a pracovat nebude nikdo.

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Partners Financial Services