Ověření při platbě kartou vylepší i ČSOB. Opisování SMS končí

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 16. 12. 2020 | 8 komentářů
Ověření při platbě kartou vylepší i ČSOB. Opisování SMS končí
Ilustrační foto.
Zdroj: ČSOB

Ani klienti ČSOB už nebudou muset přepisovat SMS kódy při placení kartou na internetu, typicky v e-shopech. Od ledna jim banka nabídne ověřování přes mobilní aplikaci ČSOB Smart klíč. 

„Tam, kde jste dosud byli zvyklí na SMS kód, vám místo něj přijde do mobilu notifikace a vy ji potvrdíte otiskem prstu, Face ID nebo PINem. V případě, že už ČSOB Smart klíč máte, nemusíte nic dalšího nastavovat a instalovat. Přechod na jednodušší potvrzování online plateb kartou proběhne automaticky,“ píše banka klientům.

Ani v novém roce nebude aplikace jedinou možností, jak online platby karty potvrzovat. Lidé, kteří nechtějí nebo nemohou používat Smart klíč, si dál vystačí jen s SMS kódy. Banka tedy zřejmě neplánuje přidat k SMS nový prvek, takzvaný ePIN. „ePIN nechceme podporovat, protože ho považujeme za uživatelsky nekomfortní, držitelé karet bez Smart klíče budou mít možnost ověření pomocí SMS v kombinaci s Risk-based autentizací (RBA/TRA),“ říká mluvčí Patrik Madle. 

Ověření přes Smart klíč nabídla ČSOB už dřív pro přihlašování do internetového bankovnictví a potvrzování v něm zadaných příkazů. Od ledna ho tedy rozšíří i pro platby kartou na internetu.

Následuje tak řadu konkurentů, kteří takovou inovaci spustili – jako první s ní už loni na podzim přišly mBank a Moneta, pak se přidala Air Bank a další. Z trojice největších bank nabídla ověřování online plateb kartou prostřednictvím aplikace jako první Komerční banka, od prosince se přidala Česká spořitelna.

Banky reagují na unijní směrnici PSD2. Původně už od poloviny loňského září měly zavést takzvané silné ověření, založené na dvou různých faktorech – proto se mu říká dvoufaktorové nebo dvoufázové. Evropští regulátoři nakonec tuto povinnost odložili do konce letošního roku.

Od začátku roku 2021 už při online platbě kartou nemá stačit jenom kód z SMS. Většina bank sice tento starší způsob dál zachová, SMS kód však lidé budou muset doplnit o zadání speciálního ePINu určeného právě k platbám na internetu. Výjimkou je UniCredit Bank, která od Nového roku neumožní potvrzování plateb kartou na internetu jinak než přes aplikaci.

Banky každopádně preferují přechod svých klientů na potvrzení v mobilních aplikacích, což je podle nich bezpečnější i pohodlnější.

Některé nákupy na internetu však klienti ČSOB nebudou muset potvrzovat Smart klíčem ani SMS kódem. Banka totiž od ledna zavádí inteligentní ověřování zvané RBA (Risk-Based Authentication). „Jestli potvrzení je či není potřeba, bleskurychle vyhodnotí naše systémy pomocí chytrých algoritmů – posouzením důvěryhodnosti obchodníka, výše nákupu a dalších parametrů platby,“ vysvětluje v oznámení pro klienty.

„Díky inteligentnímu ověřování budete platit na internetu rychleji a pohodlněji. Systém spouštíme zdarma plošně bez možnosti vlastních nastavení pro všechny naše platební karty, debetní, kreditní i předplacené. Nemusíte se ale ničeho bát, případná rizika bereme na sebe,“ dodává ČSOB.

Podobné inteligentní ověřování spouští také Česká spořitelna, využívá takzvanou behaviorální detekci. U lidí, kteří zůstanou u kódů z SMS a zároveň už využívali v minulosti platby kartou na internetu, nebude vyžadovat ePIN při každé platbě. Z analýzy předchozího chování totiž pozná, že nakupuje skutečně držitel karty. Podrobně jsme to popsali v nedávném rozhovoru

Dodejme, že pravidla PSD2 pro dvoufaktorové ověření se týkají Evropské unie. Nejsou povinná třeba pro americké nebo čínské e-shopy, u nichž nemusíte narazit ani na zabezpečení 3D Secure.

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 12. 2020 16:52

Citace - PepaJa / 16.12.2020 16:25

Takže karta je "nic", SMS je "co mám", ePIN "co vím" a prst / obličej "co jsem" ?


Myslím, že je to tak. V tom dokumentu je kdyžtak i podrobnější přehled - tabulky, co patří do jednotlivých kategorií.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services