Velké banky přijdou s virtuální kartou. Opravdu potřebujete plast?

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 2. 12. 2020 | 29 komentářů
Česká spořitelna dá ještě do konce roku klientům na výběr, zda skutečně chtějí plastovou kartu, nebo jim bude stačit virtuální. Na novinku se chystají i další banky.
Velké banky přijdou s virtuální kartou. Opravdu potřebujete plast?

Zdroj: Shutterstock

Tuzemské banky se chystají nabídnout klientům virtuální karty. Lidé by mohli říct, že plastovou platební kartu vůbec nechtějí. Banka jim pak kartu vydá jenom digitálně a lidé s ní budou platit přes svá chytrá zařízení.

„Vytvoření virtuální karty bychom rádi umožnili do konce letošního roku,“ říká mluvčí České spořitelny Lukáš Kropík. Klienti by si mohli v přímém bankovnictví George kdykoli vytvořit novou virtuální kartu, která není spojena s tou plastovou – bude mít vlastní číslo. Kdo by tedy chtěl platit jenom mobilem nebo třeba hodinkami, dostane možnost spořitelně říct, že plastovou kartu už nechce.

Brzy má následovat i ČSOB. „Virtuální kartu chystáme. Plánujeme ji nabídnout v první polovině příštího roku. Klient bude mít na výběr, zda chce plastovou kartu vydat, nebo mu postačí virtuální. Tu si lehce tokenizuje do mobilní peněženky Apple, Google či Garmin Pay,“ říká mluvčí Patrik Madle.

Podobnou novinku chystá na příští rok také Hello bank, potvrzuje její marketingová ředitelka Gabriela Pithartová. A s neurčitými termíny o tom přemýšlejí třeba i ve Fio bance, Komerční bance, mBank a UniCredit Bank.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

„Ano, toto je dle našeho názoru směr, kterým se karetní svět ubírá. Přesný termín zatím není stanoven,“ říká mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Samostatnou virtuální kartu – typicky pro platby na internetu – už dnes nabízí Banka Creditas. Když si ji nahrajete do mobilní peněženky, můžete s ní platit i chytrým mobilem nebo hodinkami v běžných obchodech nebo vybírat hotovost na bankomatech s bezkontaktní funkcí.

V Creditas už můžete říct, že plast vůbec nechcete a budete fungovat jen s virtuální kartou, kterou si vytvoříte v přímém bankovnictví.

Banky nicméně nepředpokládají, že by virtuální karty dokázaly v blízké budoucnosti plně nahradit ty plastové.

„V současnosti je karta ve fyzické podobě stále potřeba, třeba k výběrům z bankomatů nebo dalším platebním úkonům, případně k cestám do zahraničí. V některých zemích ještě stále nejsou bezkontaktní terminály standardem, natož bezkontaktní bankomaty,“ připomíná Lucie Brunclíková, mluvčí Creditas.

Bez plastu to nejde

Virtuální karty mohou dobře posloužit například i v momentě, kdy zažádáte o novou kartu a nemůžete čekat, než vám dorazí plast. Když vám ji banka zřídí i v digitální podobě, můžete s ní hned platit v mobilu nebo hodinkách. Takovou službu už dnes nabízí Air Bank. Její virtuální karta má stejné číslo jako karta plastová, jde tedy o její klon.

Totéž chystá Equa bank. „Připravujeme možnost tokenizace platební karty před jejím fyzickým doručením,“ říká její mluvčí Kateřina Petko.

Klienti Air Bank využívají tuto službu často. „Podle našich statistik si novou kartu hned digitalizují do mobilu už v 46 % případů,“ upřesňuje mluvčí Jana Pokorná.

Zdroj: Shutterstock

Anketa

Chcete virtuální kartu?

Virtuální kartu, která není klonem či dvojčetem plastové karty, v tuto chvíli Air Bank nepřipravuje. „Do budoucna to nevylučujeme a budeme sledovat, jak tato oblast klienty zajímá. Pokud bychom se pro tuto službu rozhodli, museli bychom také nejprve vyřešit některé požadavky, jako je například bezpečné zobrazování citlivých údajů – například číslo karty nebo CVC kód, protože nyní je klienti ve svém online bankovnictví nevidí,“ dodává Pokorná.

O virtuální karty se – alespoň podle odpovědí z tiskových oddělení – zatím vůbec nezajímají Raiffeisenbank nebo Expobank.

„Bezkontaktní platby nejsou zatím – zejména v zahraničí, ale i na tuzemských bankomatech – tak rozšířené, abychom se zcela obešli bez plastových karet,“ říká mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

„Virtuální karty nevydáváme a nyní neplánujeme, že bychom je v dohledné době začali vydávat. Důvodem je především fakt, že naše kapacity chceme využívat pro rozvoj služeb, které klienti skutečně chtějí, což dle našich zkušeností není případ virtuálních karet,“ říká Jakub Švestka z Expobank.

Hlavně na virtuální karty sází od letošního jara platební služba Twisto. Primárně vydává karty digitálně; plast dostane jen ten, kdo si o něj zažádá. Twisto se zaměřuje na odložené platby a na nákupy kartou v e-shopech. Právě proto je pro službu jednodušší odříznout se od plastu, když jejich karty neslouží primárně ke každodenním nákupům jako bankovní karty.

Dál s kódem

Twisto také nově vydává plastové karty bez ověřovacího kódu CVV/CVC, který se používá při platbách na internetu. Při ztrátě takové karty ji tak nelze zneužít v e-shopech, které nevyužívají zabezpečení ve formě 3D Secure. Ověřovací kód najdou klienti v mobilní aplikaci.

Podobně tyto citlivé údaje mizí i z plastových karet fintechových služeb ve světě. „Holé“ tak jsou třeba karty Curve nebo Apple Card.

Zdroj: UniCredit Bank

Nová karta od UniCredit Bank. Přední strana je čistá, minimalistická. Všechny údaje se přesunuly na zadní stranu.

Tuzemské banky však ověřovací kód nebo dokonce číslo karty z plastové verze odstranit neplánují. UniCredit Bank sice od letoška vydává nové karty v netradiční podobě na výšku (podobné už dřív nabídla Hello bank), na jejichž přední straně chybí jméno klienta i číslo karty. Tyto údaje – a samozřejmě i ověřovací kód – nicméně obsahuje zadní strana karty. Ani vzadu už ovšem nenajdeme podpisový proužek, který se v posledních letech prakticky nepoužívá.

Revoluci v tomto směru nechystá u plastových karet ani Česká spořitelna. „Všechny dosavadní informace na kartě necháváme záměrně, abychom lidem usnadnili placení. Vychází to z klientské zkušenosti a standardu. Zároveň jsme nechtěli, aby klient musel při každé platbě do aplikace, například kvůli zobrazení svého CVV při placení na internetu,“ vysvětluje Lukáš Kropík z České spořitelny.

Petra Kopecká z Raiffeisenbank připomíná, že bezpečnost plateb na internetu se navíc zvyšuje i díky aktuálně zaváděným regulacím na silné ověření. Jde o zavádění mobilních klíčů a podobných řešení.

Jinou změnu na kartách jste už nejspíš zaznamenali: prodlužuje se jejich platnost. Dlouho bylo standardem, že vám je banka vydává na dva roky. Teď už je minimum na třech letech. A dál roste. Nové karty od Equa bank, Expobank či Fio platí čtyři roky, stejné prodloužení chystá Raiffeisenbank. A dokonce pět let už vydrží nové karty v ČSOB, Komerční bance a v mBank. K delší životnosti přispívá právě rozšíření bezkontaktních technologií.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+55
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 12. 2020 18:27, jára

Virtuální je sice hezká věc pouze do doby,kdy při platbě mobilem na terminálu vyjede hláška, že s s kartou nedá platit, použijte zásuvní kartu,případně,že se mám připojit k internetu,takže v peněžence nosím i plast a virtuální karty až to bude fungovat na 100%.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 12. 2020 10:23, Zvoník

Jen tomu fanděte a podporujte to. Až vás nějaký hacker okrade, bude po srandě.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Naučte se nové slovo. Přichází skipovací karta

6. 10. 2020 | Petr Kučera | 7 komentářů

Naučte se nové slovo. Přichází skipovací karta

Mall Pay má velké plány. Místo jedné varianty odložených plateb nově nabízí čtyři. A hlavně: Věří, že Čechy naučí skipovat.

ČSOB nabízí ekologickou kartu. Chystá i virtuální

30. 9. 2020 | Petr Kučera

ČSOB nabízí ekologickou kartu. Chystá i virtuální

Noví klienti ČSOB mohou od října platit v obchodech a na internetu ekologickou platební kartou. Podle banky ušetří 3,2 gramu průmyslového plastového odpadu a sníží uhlíkovou stopu o... celý článek

Platíte kartou příliš často. Banka zaskočila klienty, chce poplatek

22. 9. 2020 | Petr Kučera | 158 komentářů

Platíte kartou příliš často. Banka zaskočila klienty, chce poplatek

Bezhotovostní platby jsou čím dál víc rozšířenější. Během koronavirové hrozby je víc než kdy předtím propagují nejenom banky, ale i někteří obchodníci. Na klienty však může čekat i... celý článek

Při platbě kartou už nestačí SMS. Banky zpřísní ověřování

9. 9. 2020 | Petr Kučera | 44 komentářů

Při platbě kartou už nestačí SMS. Banky zpřísní ověřování

Placení kartou na internetu má být ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo však nepoužívá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, bude to mít naopak složitější.

S naší kartou opatrně, varuje Apple. Nepatří do peněženky ani do džín

23. 8. 2019 | Petr Kučera

S naší kartou opatrně, varuje Apple. Nepatří do peněženky ani do džín

Nová kreditní karta, kterou začala nabízet společnost Apple, vyžaduje opravdu speciální péči. Vyplývá to z návodu, který firma zveřejnila. Majitelé by si měli dát pozor, aby ji jen... celý článek

Partners Financial Services