Twisto přechází na virtuální karty. Vzhlíží k placení obličejem

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 14. 5. 2020
Twisto přechází na virtuální karty. Vzhlíží k placení obličejem
Nová podoba plastových karet.
Zdroj: Twisto

Platební aplikace Twisto nově vydává platební karty primárně ve virtuální podobě. Plastovou variantu dodá jen tomu, kdo si o ní řekne. Umožňuje jí to speciální certifikace od karetní společnosti Mastercard.

„Existence fyzických karet je, stejně jako existence hotovosti, technologií a nástrojem minulého století. Společně s Mastercard naučíme Čechy platit mobilem. Certifikace Digital First je pro nás potvrzením, že jdeme správným směrem,“ říká Michal Šmída, zakladatel Twista.

Twisto nabídlo zákazníkům virtuální karty letos v březnu, aktivovat si ji mohou ve svém účtu. Od 4. května dostávají virtuální platební kartu všichni noví zákazníci automaticky. Karta se pak přidá do Google Pay nebo Apple Pay v telefonu nebo jiném chytrém zařízení.

Kdo se bez plastu neobejde, dostane nově kartu, která na přední straně bude mít jenom jméno, případně přezdívku, pokud budou chtít. Na zadní straně karty pak bude číslo karty. Ta nově neobsahuje bezpečnostní CVC kód a je tak v případě krádeže takřka nezneužitelná pro online nákupy. Vydání plastové karty je zdarma.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

„Informace o kartě jsou ukryty bezpečně v našem účtu. Počítáme, že zákazník si je bude nejčastěji vyhledávat přes mobilní telefon, jsou tak chráněny heslem, otiskem prstu nebo biometrikou obličeje,“ doplňuje Šmída.

Podle něj je v době, kdy 85 procent Čechů vlastní chytrý mobilní telefon a pětina jím běžně platí své nákupy, posun směrem k virtuálním platebním kartám logický krok.

„Karta je dnes pouze statusovým symbolem, který bude ztrácet na důležitosti. Vidím budoucnost v placení obličejem či jinou biometrikou,“ říká Šmída.

Twisto účet mělo na konci dubna 147 tisíc lidí. Základní varianta je zdarma a nabízí především online platby v e-shopech na jeden klik (Twisto Pay). Stojí na principu odložené platby bez navýšení, pokud je klient uhradí v následujícím měsíci. V praxi jde o alternativu ke kreditní kartě včetně slev (nebo vrácení části peněz) u některých obchodníků.

Základní varianta nabízí i snadnou platbu faktur či složenek jejich vyfocením (Twisto Snap). Lepší tarif s paušálem 49 korun měsíčně obsahuje i platby mobilem, kartu nebo možnost rozdělení útraty s přáteli (Twisto Split). Za 99 korun měsíčně získá klient navíc garanci nejlepšího zahraničního kurzu plus cestovní pojištění pro celou rodinu.

Na odložené platby lákají také další služby, především Mall Pay a nově i Equa bank. Výhodný kurz – bez potřeby platit měsíční paušál – poskytuje i aplikace Revolut.

Česká služba Twisto funguje od poloviny roku 2013, loni vstoupila do Polska. Letos v létě chtěla původně začít v Rumunsku, kvůli nástupu epidemie koronaviru ale termín posouvá na později.

Na minimalistický design sází i kreditní karta Apple Card. Ta se loni na podzim proslavila tím, že potřebuje opravdu speciální péči.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services