Snadnější platby v e-shopech. KB využívá otevřené bankovnictví

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 27. 4. 2020

Komerční banka spouští novou službu pro placení na internetu. Jmenuje se Zaplaceno.cz a umožňuje zaplatit za nákup na internetu převodem z různých bank.

Jde o novinku, která využívá pravidla takzvaného otevřeného bankovnictví vyplývající z evropské směrnice PSD2. Konkrétně jde o řešení s využitím takzvaného nepřímého dání platebního příkazu (PISP).

Banka službu zatím testuje v pilotním provozu s několika desítkami e-shopů, brzy plánuje její plošné spuštění.

Zaplaceno.cz slouží jako platební brána pro e-shopy umožňující rychlou platbu z účtu na účet, ale také platbu kartou a v budoucnu i odloženou a rozloženou platbu.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Zároveň je to služba pro fintechové společnosti typu BudgetBakers, které umožňují spravovat finance. Jejich uživatelé s novou službou rovnou budou moci z aplikací zadávat i bankovní příkazy. Právě BudgetBakers s Komerční bankou spolupracuje a službu Zaplaceno.cz nově také využívá.

I když jde o službu Komerční banky, lze do ní v souladu s principy otevřeného bankovnictví přidávat i možnosti plateb z účtů v jiných bankách. BadgetBakers takto nyní přidávají do své aplikace možnosti pro platby z účtů v Air Bank a České spořitelně. V červnu by chtěli mít řešení pro klienty všech tuzemských bank.

Podle Komerční banky jde o službu, která by postupně měla nahradit klasická platební tlačítka, která jsou řízená technicky i obchodně bankami.

„Umožní platit přímo z účtu na účet zdarma, pouze za podmínky držení příslušné licence. Klientům internetových obchodů to umožní platit bez použití platební karty a nutnosti vypisovat údaje z karty bez ohledu na to, u které banky mají zřízen účet,“ říká Jan Kubálek, manažer pro strategii retailového bankovnictví v Komerční bance.

„Pro naše aplikace Walllet a Board a vlastně pro celý fintechový a bankovní svět je to zásadní, až revoluční inovace. Dosud jste u nás mohli své finance přehledně sledovat, jednoduše plánovat a přesně časovat. Nyní již můžete přímo i platit, a to je posun k nové kvalitě,“ říká Michal Kratochvíl, výkonný ředitel BudgetBakers.

Podobnou službu pod názvem Platba z účtu spustila Česká spořitelna už na konci loňského května.


Čtěte víc:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Moneta rozšířila možnost, jak získat lepší kurz eura nebo dolaru

24. 7. 2024 | Petr Kučera

Moneta rozšířila možnost, jak získat lepší kurz eura nebo dolaru

Online směnárna Monety nově funguje nepřetržitě, tedy v režimu 24/7. Dříve ji lidé mohli využít jen v pracovní dny od 8 do 17 hodin.

Nebezpečné jídlo, hračky nebo powerbanka. Tohle radši vraťte, vyzývají řetězce a úřady

23. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Nebezpečné jídlo, hračky nebo powerbanka. Tohle radši vraťte, vyzývají řetězce a úřady

Plísně, chemie nebo třeba riziko úrazu elektřinou. Úřady za poslední dva měsíce musely z trhu stáhnout celou řadu výrobků včetně hraček nebo jídla. Podívejte se, jestli je nemáte ve... celý článek

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

22. 7. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Oblíbený benefit je dostupnější pro čím dál víc lidí. Teoreticky. Jenže salonky jsou rok od roku plnější, hlavně během dovolených. Provozovatelé salonkových sítí proto začali nabízet... celý článek

Víc než BMW nebo Apple. Vyznáte se v nejslavnějších značkách?

20. 7. 2024 | Gabriel Pleska

Víc než BMW nebo Apple. Vyznáte se v nejslavnějších značkách?

Jsou všední značky. Jsou značky slavné a prestižní – jako Apple, BMW nebo Louis Vuitton. A pak jsou superznačky. Značky, co byly tak silné, že po nich pojmenováváme celou třídu výrobků.... celý článek

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

18. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ

Stejný řetězec, nižší cena. Kde je drogerie za hranicemi levnější?

Drogerie v německých e-shopech řetězců dm a Rossmann zůstává výrazně levnější než u stejných řetězců v Česku. Potvrzuje to nové porovnání spotřebitelského časopisu dTest.

Partners Financial Services