ČSOB nabízí ekologickou kartu. Chystá i virtuální

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 30. 9. 2020
ČSOB nabízí ekologickou kartu. Chystá i virtuální

Zdroj: ČSOB

Noví klienti ČSOB mohou od října platit v obchodech a na internetu ekologickou platební kartou. Podle banky ušetří 3,2 gramu průmyslového plastového odpadu a sníží uhlíkovou stopu o sedm gramů oxidu uhličitého.

Jako volitelnou alternativu ke klasické plastové kartě ji ČSOB nabízí lidem, kteří si nově sjednají její běžný účet Plus Konto. Později o ni budou moct požádat i dosavadní klienti, kterým vyprší platnost stávajících karet a projeví o novinku zájem.

Ekologickou platební kartu pro asociaci Mastercard vyrábí a dodává společnost IDEMIA. „Ekokarty jsou vyrobeny z recyklovaného PVC, které se získává z mixu plastových odpadů vznikajících z výroby, tisku nebo jiného průmyslového odpadu. Ve směsi je také menší část odpadů z domácností. Jedná se o takzvaný open loop recycling proces,“ říká mluvčí ČSOB Michaela Průchová.

„Využití recyklovaného PVC je vhodnější alternativou, než takzvané biodegradabilní plasty/bioplasty, u kterých je dekompozice možná jenom při oddělení od běžných plastů a zpracování v průmyslových kompostérech s vyšší teplotou a dusíkovou atmosférou. Hlavní přidaná hodnota je hlavně druhotné využití materiálu, který by jinak skončil jako odpad, což ušetří neobnovitelné zdroje a sníží také uhlíkovou stopu, která by jinak vznikla při výrobě úplně nové plastové suroviny,“ dodává.

Podle průzkumu ČSOB více než polovina dotazovaných stále vyžaduje platební kartu ve fyzické podobě. Dalších 30 procent sice platí mobilními aplikacemi, ale plastovou kartu chce pro jistotu mít k dispozici také. Jen 15 procent respondentů je ochotno platit výhradně mobilem. Tři procenta platební kartu nemají a platí v hotovosti.

Nejekologičtější kartou je ta, která se bez plastu obejde úplně. Takzvané virtuální karty nabízejí například Česká spořitelna a Creditas, zatím však hlavně jako doplněk k té klasické.

Virtuální kartu chystá i ČSOB. „Nabídneme ji v první polovině příštího roku. Klient bude mít na výběr, zda bude chtít plastovou kartu vydat (zde bude ještě výběr mezi klasickou a ekokartou), nebo mu postačí virtuální. Tu si lehce tokenizuje do mobilní peněženky Apple, Google či Garmin Pay,“ říká Průchová.

Dáme karty?

Zdroj: Shutterstock

Placení kartou na internetu má být ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo však nepoužívá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, bude to mít naopak složitější.

Při platbě kartou už nestačí SMS. Banky zpřísní ověřování


Nejspíš víte, že výběr z bankomatu kreditní kartou vyjde draho. Jsou ale i další věci, které s ní radši nedělat. Kromě vysokého poplatku hrozí i to, že přijdete o bezúročné období. Nejpřísnější omezení zavedla v září Hello bank.

Kreditku splatíte včas, přesto se prodraží. Pozor na výjimky


Bezhotovostní platby jsou čím dál víc rozšířenější. Během koronavirové hrozby je víc než kdy předtím propagují nejenom banky, ale i někteří obchodníci. Na klienty však může čekat i nepříjemné překvapení.

Platíte kartou příliš často. Banka zaskočila klienty, chce poplatek

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

ČSOB, ekologie, platební karty

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Partners Financial Services