Na úřad jednoduše přes banku. Kdy začne ta vaše

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 6. 11. 2020 | 10 komentářů
Rok 2021 přinese další velkou inovaci: banky přes internet potvrdí, že vy jste opravdu vy. Ať už budete komunikovat s úřadem, nebo třeba s dodavatelem energií. Některé banky spustí novinku v nejbližším možném termínu, jiné nespěchají.
Na úřad jednoduše přes banku. Kdy začne ta vaše

Zdroj: Shutterstock

Když se teď chcete přihlásit k Portálu občana nebo obecně jednat s úřady přes internet, máte několik možností. Všechny jsou poměrně komplikované, a proto se mezi běžné lidi příliš nerozšířily. Potřebujete buď datovou schránku (což může mít nechtěné vedlejší dopady třeba v oblasti daní), nebo občanský průkaz s čipem (a k němu si za několik stovek koupit čtečku), nebo elektronický podpis (za několik set korun ročně), nebo si koupit klíč ke službě Moje ID.

Od příštího roku dostanete novou možnost. K ověření totožnosti vůči veřejné správě mají stačit stejné údaje jako do internetového bankovnictví – takzvaná bankovní identita. Nemusíte si zařizovat nic nového, pamatovat si žádná nová hesla a hlavně: nebude vás to stát ani korunu navíc.

S jednoduchou a dostupnou „digitální občankou“, která má předpoklady stát se prvním opravdu masovým řešením pro bezpečnou komunikaci s veřejnou správou (a později i se soukromými společnostmi) přijdou první tuzemské banky už na začátku roku 2021, kdy jim to umožní zákon.

Standard pro používání bankovní identity – jako ověřování klienta při jeho komunikaci s veřejnou správou – připravila Česká bankovní asociace. Na jednotlivých bankách teď je, aby to – když budou mít zájem – technicky připravily pro jejich specifické prostředí. A aby pak každá banka získala akreditaci od státu, která je potřeba pro to, aby vás mohla k jeho službám připojovat.

Jako první se to v polovině října podařilo ČSOB. V nejbližším možném termínu od začátku roku se snaží spustit tuhle novinku také Česká spořitelna, Komerční banka, Air Bank a Moneta. Záleží hlavně na tom, jak rychle získají akreditaci. Mezi prvními chce být také Fio banka, která mluví obecně o prvním čtvrtletí nebo prvním pololetí.

Další banky – UniCredit, Raiffeisenbank a Equa – se plánují připojit během druhého čtvrtletí. Ještě v roce 2021, ale spíše ve druhém pololetí, by novinku mohly spustit mBank a Creditas. Ostatní o ní většinou jenom „uvažují“, což v praxi znamená, že start v roce 2021 není reálný.

Od kdy ověří identitu klientů vůči veřejné správě

banka předpokládaný termín
Česká spořitelnazačátek roku 2021
ČSOBzačátek roku 2021
Komerční bankazačátek roku 2021
Moneta Money Bankzačátek roku 2021
Air Bankzačátek roku 2021
Fio bankaprvní pololetí 2021
Raiffeisenbankdruhé čtvrtletí 2021
UniCredit Bankdruhé čtvrtletí 2021
Equa bankdruhé čtvrtletí 2021
Banka Creditasdruhé pololetí 2021
mBankzřejmě druhé pololetí 2021
Hello bankzatím neplánuje
Sberbankzatím neplánuje
Expobankzatím neplánuje
Trinity bankzatím neplánuje
J&T Bankazatím neplánuje
Oberbankzatím neplánuje
Informace vycházejí z odpovědí bank, případně od České bankovní asociace. 

Banky vás propojí, teď je řada na státu

Využití bankovní identity pro komunikaci s úřady bude samozřejmě dobrovolné. Každý klient si sám řekne, jestli – a kdy konkrétně – ho chce využít. Lidem dál zůstane jak možnost vybrat si jiný způsob ověření, tak možnost chodit na úřady osobně. K některým činnostem navíc ani bankovní identita nestačí – typicky převod nemovitostí v katastru.

Co všechno – a od kdy – si přes internet vlastně zařídíte, bude záležet hlavně na tom, jaké služby stát nabídne. Nejznámější státní počin – Portál občana – spustilo ministerstvo vnitra v polovině roku 2018. Funguje jako vstupní brána k elektronickým službám státu. Jeho nabídka se sice postupně rozšiřuje, mnoho základních věcí však stále neumožňuje.

Například: Ani lidé s datovou schránkou, e-občankou nebo novou bankovní identitou například si přes něj zatím nemohou jednoduše vyměnit řidičský průkaz – kvůli tomu je potřeba dvakrát osobně zajít na úřad. V roce 2021 by se nabídka státu měla rozšířit především o službu MojeDaně, která slibuje snadné podání daňového přiznání nebo získání přehledných informací o daňových povinnostech.

Anketa

Půjdete přes banku online na úřad?

Dodejme, že bankovní identita neudělá nic víc a nic míň, než že na vaše výslovné přání předá někomu informaci, že jste to opravdu vy. Neprozradí cokoliv víc než základní identifikaci. A na druhou stranu banka nemůže zjistit, co konkrétně si zařizujete.

Operátoři, energie, sázkovky i e-shopy

Bankovní identita se otevře i pro zájemce z řad soukromých společností, které chtějí snadno a přitom bezpečně ověřit klienta. Půjde hlavně o telekomunikační operátory, dodavatele energií, sázkové společnosti nebo e-shopy. Rozšíří se tak možnosti, jak na dálku sjednat nebo změnit smlouvu, ověřit věk a podobně.

Právě soukromé společnosti, které službu zvanou BankID budou využívat, jsou pro banky finančně atraktivní. Narozdíl od uživatelů internetbankingu (jejichž identita se ověřuje) nebo veřejné správy totiž jako jediní mají za službu platit.

Rozšíření na soukromé společnosti přijde až několik týdnů a možná i měsíců poté, co začne ověřování klientů vůči veřejné správě. Předběžně se mluví o druhém čtvrtletí. Na bankách teď je, aby případné partnery z řad soukromých společností zaujaly a přesvědčily je, že se jim služba vyplatí. A to jak díky technickému řešení, tak finančně.

Trojice největších bank – Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka – už od dubna avizovala vznik společného podniku. Založila ho v září poté, co získala souhlas Evropské komise. Podnik se jmenuje Bankovní identita.

„Naše platforma by měla sloužit ideálně pro všechny banky. To, že u jejího vzniku jsou jenom tři největší, bylo kvůli rychlosti. Naším cílem je zapojit do toho i zbytek bankovního sektoru, domluvit se ideálně se všemi, aby vznikla platforma opravdu pro celý bankovní trh,“ řekl v záříjovém rozhovoru pro Peníze.cz Filip Haering, předseda představenstva Bankovní identity a zástupce České spořitelny.

Jenže: Moneta, Fio a Air Bank – co do počtu klientů hned za zmíněnou trojicí největších – v tomto týdnu oznámily, že založí vlastní alianci pro bankovní identitu (oficiální název ještě nemá). Ve společném podniku s třemi největšími bankami bychom neměli rovnocenné postavení, vysvětlují svůj krok.

Ve společném podniku ČS, ČSOB a KB nazvaném Bankovní identita totiž měl podle informací Peněz zůstat trojici zakládajících největších bank výrazně většinový podíl, zatímco případní další členové by společně získali jenom pětinu. Dvě ze tří největších bank by tak vždycky mohly přehlasovat ty střední nebo malé.

Moneta, Fio a Air Bank zdůrazňují, že také jejich aliance je otevřená pro zájemce z řad dalších bank – a především: že v ní budou mít všichni rovnocenné postavení. Podíl by se měl odvíjet od počtu klientů využívajících bankovní identitu.

Samotné technické řešení má být u obou aliancí prakticky stejné. Vychází ze standardu, který už dřív vznikl v rámci České bankovní asociace. Běžný klient neuvidí výraznější rozdíl. Hlavní zásady zůstávají totožné: služba umožní digitálně ověřit identitu uživatele i mimo banku, jednoduše pomocí stejných přihlašovacích údajů jako do internetového bankovnictví, a to zdarma bez nutnosti učit se něco nového.

Společný podnik Air Bank, Fio banky a Monety tedy nemá sloužit k vývoji samotného technického řešení ani společnému postupu vůči státu, ale především vytvořit společnou obchodně-organizační nabídku a řešení pro soukromé společnosti. Běžný klient tady možná časem uvidí rozdíl v počtu zapojených partnerů (telekomunikačních či energetických firem, e-shopů a podobně), pokud by se jedné alianci podařilo zaujmout víc společností než té druhé.

Pro potenciální partnery je samozřejmě lepší jednat s jedinou asociací místo dvou, nicméně i tak to bude snadnější, než kdyby jednali s každou z víc než deseti bank samostatně.

Jak se k tomu vlastně staví zbývající banky? Na přímou otázku, jestli už se rozhodly pro zapojení do některé z aliancí, odpovídají neurčitě: o možnostech interně diskutují, sledují situaci na trhu, zvažují případné přínosy a nemohou ani vyloučit, že budou v tomto směru vystupovat zcela samostatně.

Je přitom možné, že se šest největších bank přece jenom domluví na přijatelnějších podmínkách, takže druhá aliance nakonec ani nevznikne.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+52
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 11. 2020 10:21, DRSG

aliance ještě nemá název, co třeba MAFio :-)

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 11. 2020 11:37, Ondra Holub

Teď je ještě otázka, jestli bude nutné se někam osobně dostavit a zaktivovat to, nebo to půjde rovnou.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

První velká banka ruší papírové příkazy na pobočce

29. 10. 2020 | Veronika Doskočilová, Petr Kučera | 8 komentářů

První velká banka ruší papírové příkazy na pobočce

Raiffeisenbank skoncovala s papírovými příkazy. Lidé, kteří chtějí zadat platbu osobně na pobočce, se už nevyhnou internetovému bankovnictví. Pomůže jim obsluha.

Musíte na pobočku. Banky komplikují zrušení účtu

13. 10. 2020 | Petr Kučera | 18 komentářů

Musíte na pobočku. Banky komplikují zrušení účtu

Je to záhada. Přes všechny inovace a digitalizace vám většina bank nedokáže zrušit účet online. Koronavirová omezení náhle mizí a cesta na pobočku prý vůbec není zbytečná.

Platíte kartou příliš často. Banka zaskočila klienty, chce poplatek

22. 9. 2020 | Petr Kučera | 158 komentářů

Platíte kartou příliš často. Banka zaskočila klienty, chce poplatek

Bezhotovostní platby jsou čím dál víc rozšířenější. Během koronavirové hrozby je víc než kdy předtím propagují nejenom banky, ale i někteří obchodníci. Na klienty však může čekat i... celý článek

Smlouvu potvrdíte jako heslo do banky. Startuje MůjPodpis

24. 8. 2020 | Petr Kučera

Smlouvu potvrdíte jako heslo do banky. Startuje MůjPodpis

Novinka od KB láká hlavně na jednoduchost, dostupná je pro všechny. Oproti klasickému digitálnímu podpisu (certifikátu) má i nevýhody. Už v příštím roce přijde univerzálnější řešení. celý článek

Platbu v e-shopu potvrdíte nově. Přepisování SMS končí

21. 11. 2019 | Petr Kučera | 22 komentářů

Platbu v e-shopu potvrdíte nově. Přepisování SMS končí

První banky spouštějí novinku, díky níž budou platby kartou na internetu ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, může to mít naopak složitější. celý článek

Partners Financial Services