K účtům u konkurence se dostanete i přes Raiffku

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 3. 12. 2020
K účtům u konkurence se dostanete i přes Raiffku

Zdroj: Shutterstock

Klienti Raiffeisenbank, kteří mají účet i u jiné banky, si ho mohou nově připojit do internetového bankovnictví a získat tak přehled o zůstatku či pohybech na něm.

Do internetbankingu Raiffky si takto lze připojit a zobrazovat zatím jenom účty u Air Bank, České spořitelny, ČSOB a Moneta Money Bank. V následujících týdnech banka přibyde Komerční banka.

Podobnou možnost – takzvaný multibankig – už dřív spustili někteří konkurenti. Mezi průkopníky patří Creditas (původně aplikace Richee), Air Bank či Komerční banka, napojení cizích účtů do svého internetbankingu už nabídla třeba i ČSOB.

Takzvané otevřené bankovnictví vychází z unijní směrnice PSD2. Banky se musely „otevřít“ pro aplikace třetích stran už od poloviny ledna 2018. Také k účtu v Raiffeisenbank doteď bylo možné připojit se z jiných aplikací. Směrnice ale nenutila banky, aby takovou možnost samy aktivně zavedly i pro své klienty přímo ve vlastním internetbankingu.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Zatímco některé banky umožňují jenom pasivní náhledy na účty u konkurence, tedy na zůstatek a pohyby, jiné nabízejí i jejich aktivní ovládání.

Zájem klientů o multibanking je výrazně nižší než třeba o okamžité platby nebo platby mobilem. I proto ho řada bank svým klientům zatím nenabídla a zaměřila se na jiné priority. Přidat si účty z jiných bank tak zatím nelze například v České spořitelně, Fio bance, mBank, UniCredit Bank nebo Equa bank.

Banky musely podle směrnice PSD2 nabídnout třetím stranám takzvané API, které umožní propojení s konkurencí. Neznamená to ale, že se kdokoli může podívat na účty v bankách. Pracovat s otevřeným bankovnictví mohou jen firmy licencované centrálními bankami a tyto firmy zároveň musí vždy mít souhlas klientů, jejichž účty do své aplikace připojují.

Finanční svět se přes tyto nové možnosti měl otevřít pro fintechové společnosti, které by klientům umožnily vybírat si to nejlepší z celého trhu na jednom místě. Zatím ale zůstává spíš u teorie.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

ČSOB se potýká s výpadky elektronického bankovnictví

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČSOB se potýká s výpadky elektronického bankovnictví

ČSOB má od pátku problémy s internetovým i mobilním bankovnictvím. V pátek dopoledne, dnes dopoledne a znovu i dnes odpoledne nebyly dostupné ani její internetové stránky. V pátek hlásila... celý článek

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

19. 1. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

O nové éře pořád jen slyšíme, stěžují si dosavadní klienti. Banka jim neodpustila ani poplatky, které přitom od nových klientů už nechce. Zklamáni jsou i ti, kteří si novou aplikaci... celý článek

Partners Financial Services