Příspěvek na živobytí: Dlouhodobě nezaměstnaným začnou klesat dávky

Nová pravidla pro výplatu příspěvku na živobytí se v srpnu prvně projeví v praxi. Dlouhodobě nezaměstnaným, kteří dávku pobírají víc než šest měsíců, může příspěvek klesnout zhruba o 1200 korun. Kdo nechce o peníze přijít, musí se snažit o zvýšení příjmu vlastní prací. Například nastoupit na veřejnou službu.
Příspěvek na živobytí: Dlouhodobě nezaměstnaným začnou klesat dávky

Podle senátorů, kteří novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi připravili, posílí nová pravidla pracovní návyky dlouhodobě nezaměstnaných. Kritikům vadí, že jde o motivaci negativní, motivaci sankcí. Příspěvek na živobytí, základní dávka v hmotné nouzi, dosud dělal minimálně 2200 korun (částka existenčního minima). Zároveň ale bylo poměrně snadné dosáhnout na příspěvek na úrovni životního minima – 3410 korun. Stačilo svoji situaci aktivně řešit. A za aktivní řešení se považovalo už to, když se člověk evidoval na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání. Přihlášení na pracáku už ale nepomůže. Aspoň ne tomu, kdo příspěvek čerpá přes šest měsíců. Podle nových pravidel je potřeba pro udržení příspěvku na úrovni životního minima splnit ještě další podmínku – snažit se o zvýšení příjmu vlastní prací. Nezaměstnaní mají několik možností:

„Pokud se dlouhodobě nezaměstnaný účastní byť jen jedné z nabízených aktivit, nemusí v daném měsíci dojít ke snížení částky na živobytí. V tomto ohledu tedy skutečně záleží hlavně na samotném uchazeči o zaměstnání a jeho snaze o aktivizaci,“ upozorňuje mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

O výši příspěvku na živobytí se pak nemusí obávat ani ten, kdo pobírá podporu v nezaměstnanosti, podporu při rekvalifikaci nebo člověk invalidní ve druhém stupni. Zvýšení příjmů vlastní prací se vedle toho nezkoumá také u osob starších 68 let, starobních důchodců, rodičů pečujících o maximálně desetileté dítě závislé na péči, osoby pobírající příspěvek na péči nebo osoby invalidní ve třetím stupni – konkrétní výčet najdete v paragrafu 11 zákona o pomoci v hmotné nouzi.

Když je nouze

Příspěvek na živobytí není jedinou dávkou v hmotné nouzi. Pokud vaše příjmy stačí k zabezpečení živobytí , ale už nezbývá na bydlení, máte nárok na doplatek na bydlení.

Doplatek na bydlení 2017

Pro případ nenadálé finanční tísně slouží mimořádná okamžitá pomoc. Žádat o ni lze v šesti situacích, které vymezuje zákon o pomoci v hmotné nouzi.

Mimořádná okamžitá pomoc 2017

Nový výpočet příspěvku

Snížení příspěvku tomu, kdo dávku pobíral víc než půl roku, ovšem bylo v zákoně už dřív. Před novelizací platilo, že po šesti měsících pobírání příspěvku na živobytí klesala dávka na úroveň existenčního minima. Ve většině případů ale pouze teoreticky – tomu, kdo příspěvek pobíral a neměl žádný majetek, který by mohl prodat nebo pohledávku, kterou by zpeněžil, připočítal úřad práce v obou případech polovinu rozdílu mezi existenčním a životní minimem. Ke dvěma tisícovkám a dvěma stům korunám tedy dvakrát 605 korun, což v součtu dělalo 3410 korun – životní minimum jednotlivce.

I aktuální znění s navýšením pro ty, kteří nemají co prodat ani pohledávky ke zpeněžení, počítá. Místo padesáti procent rozdílu mezi existenčním a životním minimem ale přiznává jen třicet procent – aktuálně tedy 363 korun. Navýšení za neexistující majetek a pohledávky je nově zároveň podmíněné právě zmíněným zvyšováním příjmu vlastní prací. Na částku 3410 korun měsíčně si tedy přijde ten, kdo splní všechny podmínky. Příspěvek mu úředníci vypočtou následovně:

  • 2200 korun existenční minimum
  • 363 korun „za majetek“ (30 procent rozdílu mezi existenčním a životním minimem)
  • 363 korun „za pohledávky“ (30 procent rozdílu mezi existenčním a životním minimem)
  • 484 korun zvyšování příjmu vlastní prací (40 procent rozdílu mezi existenčním a životním minimem)

O dalších 605 korun si může polepšit ten, kdo bude vykonávat veřejnou službu alespoň v rozsahu 30 hodin měsíčně.

Vedle nových pravidel výpočtu došlo také ke změně ve způsobu výplaty příspěvku: lidem, kteří ho pobírají déle než šest měsíců, úřady práce nevyplatí celou částku. Nejméně pětatřicet procent totiž musí dostat ve stravenkách. Nový paragraf se ale do zákona dostal později, poprvé tak budou úřady práce třetinu příspěvku ve stravenkách vyplácet na začátku roku 2018.

Čtyři tisíce míst veřejné služby

Počet lidí, kterých se nová pravidla týkají, úřady práce zatím neznají – podle mluvčí úřadu budou data k dispozici v září. Napovědět ale může počet dlouhodobě nezaměstnaných (bez práce déle než 12 měsíců). Těch bylo na konci června celkem 116 691. Míst veřejné služby je přitom pouze několik tisíc. Úřady práce, na které se musí zájemci o organizování veřejné služby hlásit, evidovaly na konci června bezmála sedm tisíc míst. Přes dva tisíce už zájemci o veřejnou službu obsadili.

 

celkový počet pozic

volné pozice

Praha

132

85

Středočeský kraj

967

729

Jihočeský kraj

159

86

Plzeňský kraj

292

245

Karlovarský kraj

373

204

Ústecký kraj

1835

1375

Liberecký kraj

320

223

Královéhradecký kraj

170

90

Pardubický kraj

533

417

Kraj Vysočina

123

62

Jihomoravský kraj

661

406

Olomoucký kraj

555

332

Zlínský kraj

161

123

Moravskoslezský kraj

577

251

Celkem ČR

6858

4628

Zdroj: Úřad práce ČR

Veřejnou službu můžou vedle obcí a orgánů státní správy organizovat nejrůznější neziskové organizace – nadace, obecně prospěšné společnosti, školská a předškolní zařízení, církevní organizace a další. „Nejedná se jen o činnosti při zajištění čistoty ulic a dalších veřejných prostranství a zeleně, ale i o aktivity, které lidi vykonávají během veřejnosti přístupných sportovních, kulturních a obdobných akcí a v neposlední řadě během pomocných činností při poskytování sociální péče – ambulantní a terénní sociální službě,“ upřesňuje mluvčí úřadu práce.

Zájemci o veřejnou službu se můžou obrátit na kontaktní pracoviště úřadu práce, na kterém jsou evidovaní. „Tamní zaměstnanci zjistí, jaké pozice jsou v tom konkrétním regionu dostupné a volné. V případě, že se klient rozhodne pro konkrétní činnost, pak s ním úřad práce uzavře smlouvu,“ radí Kateřina Beránková.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Rekvalifikace: Jen na pracáku

Další způsob jak si vyšší příspěvek pojistit, je rekvalifikační kurz. Rekvalifikační kurz může zprostředkovat úřad práce, zároveň si ale zájemce může kurz vybrat a zařídit sám nebo nastoupit na kurz pořádaný zaměstnavatelem. Splnit přitom musí několik podmínek, kromě evidence na pracáku, především kvalifikační předpoklady pro daný kurz: určitý stupeň vzdělání, zdravotní a psychickou způsobilost, trestní bezúhonnost a v některých případech je potřeba dosáhnout také určitého věku. Rekvalifikace zároveň musí být nezbytná, což znamená, že uchazeč o zaměstnání má kvalifikaci, pro kterou nejsou volná místa.

Nárok na podporu při rekvalifikaci ovšem vzniká, jen pokud kurz zajišťuje přímo pracovní úřad. Jen při rekvalifikaci zajištěné úřadem práce tedy splníte podmínku pro zachování příspěvku na živobytí na úrovni životního minima.

Podle údajů úřadu práce se k poslednímu červnu účastnilo rekvalifikace celkem 2567 lidí. Největší zájem je o kurzy zaměřené na základní počítačové dovednosti, kurzy pro získání řidičských a profesních průkazů, svářečské kurzy a kurzy účetnictví.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 9. 2017 10:50, Ing.Dvořák

Dobrý den,
Domnívám se, že by si tohoto problému mohli všimnout také daňoví poradci a vytvořit pro tyto lidi - účetní epileptiky novelu zákona.
určité daňové slevy, apod.

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 9. 2017 10:25, petr

srazí dávky na minimum 2200 aniž by práci nabídli účetnímu s epilepsií

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

31. 8. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby,... celý článek

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

14. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných... celý článek

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

1. 1. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

Projděte si, jaké novinky roku 2023 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services