Peníze, nebo život: Co můžeš udělat ve dvaceti, neodkládej na důchod

Kateřina Šmídová | rubrika: Seriál | 11. 7. 2017 | 19 komentářů
Někdo je, pravda, mladý ještě v pětasedmdesáti. V seriálu Peníze, nebo život se ale přidržíme podstatně konzervativnějšího přístupu. Za mladého budeme považovat člověka, který právě skončil školu nebo učení a rozhoduje se, co bude dělat dál. Chystá se vyletět z rodného hnízda a aspoň trochu se postavit na vlastní nohy.
Peníze, nebo život: Co můžeš udělat ve dvaceti, neodkládej na důchod

Konečně bydlím sám

Odstěhovat se od rodičů a začít nový život v novém bytě nebo dokonce i v novém městě byl pro mnoho z nás obrovský krok. Čekaly nové životní zkoušky, nová práce, vážné i nevážné vztahy.

Jak obtížné bude pro mladého člověka tohle vykročení do světa dospělých, záleží do značné míry na tom, jaké podmínky pro start bude mít. Někdo má to štěstí, že na něj od rodičů čeká vyšší obnos na kontě nebo dokonce nový byt, jiný z domu neodchází ani s uzlíčkem buchet. V obou případech ale záleží jen na nás, jak obstojíme, jak se dokážeme sami o sebe postarat, jestli dokážeme každý měsíc žít, nebo jen přežívat nebo si bezmyšlenkovitě užívat.

Pokud dostaneme od rodičů vlastní byt, hodně se nám finančně uleví. Pokud jdeme do pronájmu, není sice potřeba zprvu investovat tolik peněz, jako kdybychom si brali hypotéku, stačí si pořídit jen to nejdůležitější a můžete bydlet, ovšem i to nejdůležitější něco stojí. Ostatně bez kauce se nájem většinou také neobejde. I do nového bytu od rodičů už si vybavení často musíme pořídit sami. Tím se vracíme k prvnímu a druhému dílu našeho seriálu. Podtrženo a sečteno, peníze do začátku se hodí každému.

Pokud nějaké peníze máme, určitě není rozumné je hned utratit, ale radši myslet na zadní vrátka. Ideální je tak velká rezerva, abychom mohli tři až šest měsíců v pohodě vyžít, když třeba přijdeme o práci. Pokud takovou rezervu nemáme, je potřeba si ji co nejdřív vytvořit. A jakmile ji máme, je čas myslet dál.

Ale neblázni!

Stáhněte si ZDARMA

Život je náročný a ustát všechny jeho nástrahy s čistou hlavou se vždycky nedaří. Psychické zdraví je třeba si chránit stejně zodpovědně, jako to fyzické. Připravili jsme několik tipů, jak na to.


Víc zajímavého čtení i příruček ke stažení nejen na téma psychického zdraví najdete na www.patalie.cz

Hurá, první výplata!

Pro někoho je první výplata signál, že teď je čas na párty. Příští měsíc přece bude další! Pokud si ale chceme plnit i další sny, bydlení ve vlastním, o cestování, novém autě, založení rodiny…, nebo pokud si teprve potřebujeme vytvořit rezervu, musíme s penězi nakládat tak, abychom si mohli pravidelně, odkládat určité částky, buď na navýšení vytvořené rezervy nebo na nějakou jinou hromádku, ať už je u ní popisek „nový byt“, „auto“, „cesta kolem světa“, nebo třeba jen „nová kabelka“.

Důchod? No neblázněte!

Když se mladého člověka zeptáte, jestli si nechce začít spořit na důchod, nejspíš se vám vysměje nebo soucitně pokývá hlavou, jak to dělává, když mu maminka v dubnu nutí šálu na krk. Lidé většinou plánují maximálně na pět let dopředu a ve dvacíti nebo pětadvacíti letech o důchodu nechtějí ani slyšet. Důchod sám je nejistý, hranice odchodu do důchodu v nedohlednu. Vlastně je úplně nepředstavitelné, že bych se toho mohl někdy dožít! Jenže – stalo se to už kdekomu – co když se ho dožijete?

V důchodu si lidé chtějí především odpočinout, stihnout všechno to, co odkládali, cestovat, dokud to ještě jde, radovat se z vnoučat, hrabat se v hlíně, chodit s „klukama“ na pivo a s „holkama“ na kafíčko se sachrem. Ne každému je ale přáno. Hodně dnešních důchodců nevyžije tak, jak si představovali. Důchod je nižší, než bývala výplata, často musí sahat do rezerv. Pokud je tedy kam. Ti bez rezervy se snaží šetřit a přivydělat, jak to jde, pokud tělo ještě dovolí a pokud je vůbec jak.

Výhody doplňkového penzijního spoření

  • flexibilita – měnit můžete jak své vlastní příspěvky, tak i investiční strategii, jednoduše víte, kam a kolik peněz si na důchod dáváte
  • už od 100 Kč měsíčně
  • státní příspěvek až 230 Kč měsíčně (výše státního příspěvku = 20 procent vašeho vkladu, minimálně 90 Kč, maximálně 230 Kč – pro získání státního příspěvku je ale potřeba posílat na penzijko nějaké peníze, minimálně 300 Kč) 
  • daňová úspora až 3600 Kč ročně – to, co vám ročně stát vrátí zpátky z daní
  • lze ho založit i dětem – dříve bylo věkově omezeno, od ledna 2016 můžete investovat na důchod i dětem, které si pak v 18 letech můžou vybrat až třetinu naspořených financí
  • možné příspěvky zaměstnavatele: za příspěvky ho čekají daňové úlevy
  • několik možností výběru peněz

Ideální řešení? Doplňkové penzijní spoření

Kdo si platí sociální pojištění, přispívá na penze dnešním důchodcům, jestli ale sám důchod dostane, jaký a kdy – to mu nikdo s jistotou neřekne. Nezbývá než se postarat sám o sebe, na stát v tomhle není úplně spolehnutí. Na druhou stranu k něčemu přece jenom dobrý může být: docela slušně totiž přispívá na investování v penzijních společnostech, navíc pro ně nastavil taková pravidla, že jsou obecně výhodnější než jiné možnosti kolektivního investování.

Nenechte se zmást, že se tomu produktu říká spoření, přesně tedy doplňkové penzijní spoření. Jeho podstatou je investování do fondů – se vším, co k tomu patří. Doplňkové penzijní spoření před několika lety nahradilo penzijní připojištění. Tomu se ale nebudeme zvlášť věnovat, protože už není možné ho sjednat.

Státní příspěvek a daňové úspory

váš příspěvek (měsíční)

100

300

500

800

1000

1500

2000

2500

3000

státní příspěvek (měsíční)

0

90

130

190

230

230

230

230

230

daňová úspora (roční)

0

0

0

0

0

900

1800

2700

3600

celkem ročně získám

 

1080

1560

2280

2760

3660

4560

5460

6360

Pokud bychom mluvili o nevýhodách, asi největší může být fakt, že s naspořenými financemi můžeme počítat nejdříve v 60 letech – pokud se nerozhodneme pro předdůchod nebo nás nepostihne invalidita 3. stupně. Je sice jistá možnost vybrat peníze mimořádně dřív, ale znamená to sankce za předčasné zrušení, a to ve formě vracení státních příspěvků a zdanění výnosů. Lépe je tedy rozhodně nerušit. Na druhou stranu tuto „nevýhodu“ můžeme brát i jako výhodu. Když má člověk možnost odněkud vybrat „beztrestně“ finance, které si delší dobu škudlil, důvod k jejich utracení se vždycky najde. Tenhle způsob investování nás nutí si stále, třeba i malou část peněz, odkládat. Takže až se vás důchod zeptá, co jste dělali v mládí, nebudete se muset červenat.

Schválně se podívejte:

Honza (20 let) se rozhodl začít se „připravovat na důchod“ s Doplňkovým penzijním spořením od AXA. Měsíčně dává do vyváženého účastnického fondu 1500 Kč.

Uvažujeme, že se zákonné podmínky doplňkového penzijního spoření po celou dobu spoření nemění. Tedy že nárok na jednorázové vyrovnání vznikne v 60 letech (investiční horizont tak činí 40 let), státní podpora zůstane 230 Kč měsíčně a rovněž daňová úspora zůstane stejná, tedy 900 Kč/ročně. Zhodnocení vyváženého fondu je uvažováno na průměrné úrovni 4,55 % ročně. (Tato hodnota vychází z dlouhodobé predikce AXA Asset Management).

Roční příspěvek účastníka činí 18 000 Kč plus státní podpora 2760 Kč, celkem je tedy investováno 20 760 Kč ročně.

Při uváděných parametrech může mít Honza po 40 letech částku cca 2 448 000 Kč.


Honzův kamarád Karel (20 let) měsíčně spoří 900 Kč do vyváženého účastnického fondu Doplňkového penzijního spoření od AXA.

Rovněž uvažujeme, že se zákonné podmínky doplňkového penzijního spoření po celou dobu spoření nemění. Nárok na jednorázové vyrovnání vznikne v 60 letech (investiční horizont tak činí 40 let). Státní podpora zůstane 210 Kč měsíčně. Zhodnocení vyváženého fondu je uvažováno na průměrné úrovni 4,55 % ročně. (Tato hodnota vychází z dlouhodobé predikce AXA Asset Management).

Roční příspěvek účastníka činí 10 800 Kč plus státní podpora 2520 Kč, celkem je investováno 13 320 Kč ročně.

Při uváděných parametrech může mít účastník naspořeno po 40 letech částku cca 1 570 000 Kč.

Peníze, nebo život

Štěstí přeje připraveným.

Každý z nás se v životě musí popasovat s nejrůznějšími výzvami, problémy, každý musí obstát, když přijde průšvih. On konečně ani přijít nemusí – ale ten pocit, že jsme připravení, že máme nějakou jistotu, že nemusíme mít zbytečný strach, ten pocit je k nezaplacení.
Existuje neuvěřitelné  množství finančních nástrojů a produktů, které nám mají ulevit od zbytečného strachu . Jejich množství a nepřehlednost, ale člověka můžou odradit. A dál stresovat. V našem Seriálu proti strachu vám zkusíme pomoct s orientací, s vyjasněním, co je opravdu důležité a co je balast, co je cesta k opravdové jistotě, a co je cesta jen k jisté ztrátě peněz.

Partnerem seriálu je společnost AXA

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 7. 2017 10:32, Franz

40 let neutracet, nezit, makat, vse ukladat "chytrym" do fondu a bank. Pri velkem stesti v 65 jako nemocny,chlipny starec si muzu koupit mladou spolecnici a belhat se po scheychelach/pokud budou/ a premitat jestli jsem udelal dobre, ze jsem takto odlozil zivot :-). Prodejna pomatena paka.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 7. 2017 12:10, Veterán

Nevím, proč bych měl investovat na burze měsíčně. Stačí za půl nebo celý rok. A penzijní fondy kupují hlavně státní dluhopisy, což je při zadlužení států pěkné letadlo.
Pak vyrazíte s nepenzijními fondy, kde pro změnu je roční poplatek za správu v procentech vašeho majetku. A to ať už něco zhodnotily, nebo prodělaly.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

peníze nebo život

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

V takzvaném třetím pilíři důchodového systému, tedy v penzijních fondech se státním příspěvkem, si ke konci roku 2023 spořilo a investovalo celkem 4 225 016 lidí, což je o 165 158 méně... celý článek

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

Pětina Čechů si nemůže šetřit na důchod. Nemáme na to, říkají

6. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Pětina Čechů si nemůže šetřit na důchod. Nemáme na to, říkají

Dvě třetiny obyvatel Česka (66,7 %) si pravidelně odkládají část peněz na dobu, kdy už nebudou pracovat – tedy aby si mohly zpříjemnit důchod. Ukázal to internetový průzkum, který na... celý článek

Partners Financial Services