Peníze, nebo život. Život začíná v padesáti

Říká se, že život začíná po padesátce. Člověk má děti z domu a může začít zase trochu víc žít sám pro sebe.
Peníze, nebo život. Život začíná v padesáti

Dožeň, co se dá

Když se potomstvo odstěhuje, pro někoho je to konec světa, pro jiného šance na změny a nové příležitosti. Plnění snů, cestování, nové koníčky, rekonstrukce bydlení. Jenže co když na to prostě nejsou peníze?

Odkládat peníze pro děti, na start do života, na jejich bydlení, to je jistě důležité a už jsme radili, jak na to:

Jak ale vidíte, člověk by měl vždycky myslet i na vlastní budoucnost. V době, kdy šetříme dětem, bychom tedy měli šetřit i sobě.

Ale neblázni!

Stáhněte si ZDARMA

Život je náročný a ustát všechny jeho nástrahy s čistou hlavou se vždycky nedaří. Psychické zdraví je třeba si chránit stejně zodpovědně, jako to fyzické. Připravili jsme několik tipů, jak na to.


Víc zajímavého čtení i příruček ke stažení nejen na téma psychického zdraví najdete na www.patalie.cz

Nikdy není pozdě

Odchodem dětí z domu se uvolní nejen nějaké místo v našem bytě, ale přiznejme si, můžeme si trochu povolit i pomyslné finanční opasky. Což je výborná příležitost udělat si v rodinném rozpočtu malý pořádek a ujasnit si, jak s penězi, které budeme mít měsíčně navíc, naložíme. Jak jinak než rozumně!

Tady je pár tipů:

1. Do důchodu bez dluhů

Když si jako mladí lidé, kteří touží po vlastním bydlení a rodině, vezmeme hypotéku, vybereme si s vidinou nízkých splátek delší dobu splatnosti, na třicet nebo dokonce čtyřicet let. Je tak zcela jasné, že mnoho z nás bude pod tíhou splátek žít ještě v důchodu. Nebylo by lepší se toho všeho konečně zbavit? Ještě dřív, než tu hranici důchodu překročíme? Jak? Co si našetříte, můžete za pár let použít na umoření části nebo celého úvěru, i to totiž znamená „zajistit si lepší důchod“.

2. Nepropásněte poslední šanci

Je mnoho lidí, kteří vědí, že na důchod je víc než potřeba nachystat si finanční polštář. Jenže doteď pro ně spoření na penzi byl luxus, který si nemohli dovolit. Není nám sice už dvacet a ani třicet, ale těch řekněme deset až patnáct roků, které můžeme od padesáti ještě na spokojený a šťastný důchod šetřit, je pořád šance, kterou bychom neměli promarnit. A ten, kdo si už šetří, si může přilepšit, přidat jednu, dvě i pět stovek k pravidelné měsíční úložce.

Pozdě honit bycha?

Milan honí bycha

Milan se jednoho dne probudil a zjistil, že se přes noc proměnil v padesátníka. Když si to trochu srovnal v hlavě, rozhodl se, že je nejvyšší čas začít si dávat stranou nějaké peníze na důchod. Rozhodl se měsíčně posílat 1500 korun do vyváženého účastnického fondu doplňkového penzijního spoření od AXA. Nárok na jednorázovou výplatu peněz bude mít Milan v šedesáti letech, jeho investiční horizont je tedy deset let.

Investovaná částka

1500 Kč/měsíc

Investiční horizont

10 let

Státní podpora

230 Kč/měsíc

Zhodnocení vyváženého fondu

Na základě dlouhodobé predikce AXA Asset Management uvažujeme s průměrným výnosem 4,55 procenta ročně

Ročně Milan na penzijní spoření posílá 18 000 korun, k těm dostává státní podporu v roční výši 2760 Kč, celkem se tedy investuje 20 760 korun ročně.

Za těchto podmínek bude Milan po deseti letech mít k dispozici zhruba 257 000 korun. A to je tu k dobru ještě daňová úspora 900 korun ročně, kterou jsme do výpočtu nezakalkulovali!

Představme si ale pro porovnání, že si to Milan srovná ještě líp.

Milan honí bycha a běží ještě rychleji

Milan se probudí a je mu padesát. Poškrábe se na hlavě a jde do sebe. Přestane kouřit, trochu ubere na pivech, a do vyváženého účastnického fondu doplňkového penzijního spoření od AXAsi tak může posílat celé tři tisíce.

Státní příspěvek mu sice vyšší úložka nezajistí, zato výrazně stoupne možnost daňového odpisu. Samozřejmě úplně nejlepší by bylo, kdyby se podařilo přesvědčit ještě zaměstnavatele, že příspěvek na penzijko je bonus, který by měl svému dlouholetému zaměstnanci dopřát...

Investovaná částka

3000 Kč/měsíc

Investiční horizont

10 let

Státní podpora

230 Kč/měsíc

Zhodnocení vyváženého fondu

Na základě dlouhodobé predikce AXA Asset Management pracujeme s průměrným výnosem 4,55 procenta ročně

Ročně tedy polepšený Milan pošle do fondu 36 000 korun, k tomu se připočítává státní podpora 2760 korun, celkově se za rok investuje 38 760 Kč ročně.

Za těchto podmínek bude mít Milan po deseti letech k dispozici nějakých 480 000 Kč.

A to má k dobru ještě daňovou úsporu 3600 korun za rok, kterou jsme nechali mimo výpočet.

3. Čas na gruntování

Vyklidili jste dětem pokojíček, srovnali jste si v rodinném rozpočtu strany „má dáti“ – „dal“, ale nezapomněli jste ještě na něco? Servis smluv! Lidé si často v mládí uzavřou nějaké ty pojistky nebo jiné finanční smlouvy a víc se už o ně nestarají, nechají je prostě běžet. Když pak mají rodinu, nemají čas a ani chuť takové věci řešit. Není to správné, na smlouvy by se člověk měl podívat co pár let, ale ve skutečnosti to tak nebývá. Je tedy aspoň teď, když se vaše finanční poměry výrazněji mění, nejvyšší čas smlouvu po smlouvě vzít a nechat si je zrevidovat. Pojistka nemovitosti, auta, odpovědnosti, života, spoření tohle, spoření tamto, investice… Co když někde platíte zbytečně moc? Co když vás naopak pojistka už nechrání tak, jak by měla? Co když uložené peníze nejsou zhodnocované tak, jak byste si zasloužili?

4. Nikdo nemládne

Říká se, že s věkem přichází moudrost. Je dost příkladů, které to zpochybňují. A tak skeptici oponují, že jediné, co s věkem přichází zcela nezpochybnitelně, je stáří. I když se snažíte udržovat fit, tělo vám skutečný věk připomene. A co teprve, když jste se trochu zanedbávali…

Kdo se na sebe snaží trochu dbát, ví, že zdraví není zadarmo. Jenže nemoc bývá ještě dražší. A zdaleka nejde jen o to, kolik stojí léky nebo lázně, ještě horší může být to, že špatné zdraví může znamenat dlouhodobé snížení příjmů nebo jejich úplný výpadek.

Není lepší nechat starosti pojišťovně než svojí peněžence? Kdo už nějakou pojistku má, je ta správná chvíle ji upravit podle změněných potřeb, navýšit limity plnění, někde přidat nebo naopak někde ubrat, aby pojistka byla účelně a dobře nastavena.

Peníze, nebo život

Štěstí přeje připraveným.

Každý z nás se v životě musí popasovat s nejrůznějšími výzvami, problémy, každý musí obstát, když přijde průšvih. On konečně ani přijít nemusí – ale ten pocit, že jsme připravení, že máme nějakou jistotu, že nemusíme mít zbytečný strach, ten pocit je k nezaplacení.
Existuje neuvěřitelné  množství finančních nástrojů a produktů, které nám mají ulevit od zbytečného strachu . Jejich množství a nepřehlednost, ale člověka můžou odradit. A dál stresovat. V našem Seriálu proti strachu vám zkusíme pomoct s orientací, s vyjasněním, co je opravdu důležité a co je balast, co je cesta k opravdové jistotě, a co je cesta jen k jisté ztrátě peněz.

Partnerem seriálu je společnost AXA

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 8. 2017 8:50, Pavel

Jak průhledná komerce! Kde je odečtena inflace? (rok cca 2,5% x 10 let = 25% a to jen zhruba. Riziko přechodu na Euro, to je měna! Znehodnocení úspor - celoživotních...

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 8. 2017 7:06, Dušan

Velmi dobrý článek.Co třeba dát jěště pro srovnání DSP Conseq dynamický,kde průměr.zhodnocení je přes 10% roční pa.To je potom vývar i za 5 let.!!!!

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

peníze nebo život

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services