Nejabsurdnější bankovní poplatky. Kde vám je naúčtují

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 12. 11. 2020 | 19 komentářů
Prozkoumali jsme, které banky mají v ceníku položky z medailových pozic ankety o nejabsurdnější poplatek. A jak se jim můžete vyhnout, když nechcete rovnou změnit banku.
Nejabsurdnější bankovní poplatky. Kde vám je naúčtují
Poplatkožrout, maskot ankety.
Zdroj: BankovníPoplatky.com

Vítězem obnovené ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek se stal poplatek za autorizační SMS. Na druhém místě skončil poplatek za vedení účtu, třetí je poplatek za dotaz úřední osoby. Výsledky vyhlásil web Bankovní poplatky.

Poplatek za autorizační SMS

Vítězný poplatek za autorizační SMS získal 39 procent hlasů. Lidé kritizovali, že je potřeba i ke spuštění či aktivaci služby, za kterou klient standardně platí. Takový poplatek účtují v různé podobě přinejmenším tři banky: UniCredit, Moneta a Raiffeisenbank, na rozdíl od dřívějška už ale nejde o nic masového.

UniCredit Bank chce 200 nebo 250 korun za „nastavení a inicializaci“ některých služeb, za jednotlivou SMS během používání produktu pak 1,50 Kč. Moneta vybírá 2,50 Kč za zaslání autorizační SMS na číslo zahraničního operátora. A Raiffeisenbank chce od září 19 Kč jako paušál, pokud klient aspoň jednou použije při autorizaci transakce SMS.

Se zmíněnými poplatky za autorizační SMS se už může setkat jenom malá část klientů. Lze se jim vyhnout používáním chytrého mobilu – konkrétně potvrzováním formou notifikací v aplikaci místo SMS, případně formou samostatného „mobilního klíče“. Zlomek klientů ale z nějakého důvodu nechce nebo nemůže používat chytrý mobil – pak se poplatku nevyhne. Stejně jako když (u Monety) nemá SIM kartu českého operátora.

Podle organizátorů ankety má poplatek za autorizační SMS 2,50 Kč i Komerční banka. My jsme však tuhle částku v ceníku našli jenom za „informační SMS“, tedy za zprávu o zůstatku či pohybu na účtu. „Pokud klient využívá KB Klíč, neplatí žádné poplatky. Klienti, kteří nemají KB Klíč a využívají k přihlašování a potvrzování transakcí certifikát, také nic neplatí,“ říká mluvčí Michal Teubner. Kromě toho existuje i třetí varianta pro tlačítkové telefony: Když klient nemá certifikát, může se přihlásit klasickou kombinací uživatelského jména, hesla a případným zadáním SMS kódu.

Poplatek za vedení účtu

Druhým nejabsurdnějším je podle ankety poplatek za vedení účtu, získal 14 procent hlasů. Ani na ten už klienti většinou nenarazí. Díky novým menším bankám, které nabídly bezplatné nebo levné základní služby, totiž takový paušál postupně zrušily i větší banky. S výjimkou Komerčky dnes mohou klienti snadno dosáhnout na účet, kde neplatí žádný paušál za vedení ani poplatky za většinu základních služeb.

Tipy pro lovce odměn

Přinášíme vám denně aktualizovaný přehled slev, bonusů a časově omezených akčních nabídek u běžných a spořicích účtů, zajištění na stáří, kreditních karet, překlenovacích úvěrů, stavebního spoření, hypoték a úvěrů. Stačí si vybrat. 

Akce, slevy, bonusy!

Některé banky však odpouštějí paušál jenom při splnění určitých podmínek. Například v UniCredit (U konto) vám musí přijít na účet aspoň 12 tisíc korun měsíčně, jinak hrozí vysoký paušál 199 korun. Na Plus konto v ČSOB musí přijít aspoň 10 tisíc měsíčně, ve Sberbank je podmínkou aspoň pět plateb kartou. Raiffeisenbank a Česká spořitelna sice letos přišly s bezplatnými účty bez podmínek, kdo však zůstal u starších typů kont, musí je stále plnit.

Poplatky hrozí i u „historických“ variant účtů v některých dalších bankách. Klienti by se proto měli zajímat o nejnovější nabídku – pomůže při tom třeba i čtení webu Peníze.cz, protože banky je obvykle o možnostech přechodu na levnější (bezplatnou) variantu samy aktivně neinformují.

Zbývá tu poslední retailová banka, kde běžný klient nedosáhne na nejběžnější služby bez poplatku. Tedy pokud si na účet neposílá aspoň 100 tisíc měsíčně. Konto nazvané MůjÚčet od Komerční banky je sice automaticky bez poplatku za vedení, vždycky ale zaplatíte šest korun za každou odchozí platbu jinam.

I mezi účty zdarma přitom najdeme rozdíly. Čtyři banky ale nabízejí bezplatné konto opravdu bez omezení. Už dřív s ním přišly Banka Creditas a Expobank (Neo účet), letos v únoru se přidala Equa bank a v létě Moneta (účet Tom Plus). Abyste u nich měli všechny základní služby zdarma, včetně všech výběrů z bankomatů, nemusíte plnit žádnou podmínku.

Poplatek za dotaz úřední osoby

Na třetím místě v anketě skončil poplatek za dotaz úřední osoby. Podle hlasujících je absurdní proto, že mnoho klientů nemůže ovlivnit to, že se na ně někdo dotazuje.

„Zájem úřední osoby si přitom nemusíte vysloužit jen proto, že jste dlužníci nebo trestně stíhaná osoba. Stačí podezření nebo souvislost s vyšetřováním či prověřováním takové osoby. V zásadě tak musíte zaplatit zato, že se bez vašeho vědomí či souhlasu někdo dotazuje na váš účet. Poplatek ani povinnost jeho zaplacení tak nemůžete reálně ovlivnit,“ říká Miroslav Zeman, šéfredaktor serveru Bankovní Poplatky.

V různé podobě jsme takový poplatek našli v sazebníku ČSOB, Komerční banky, Monety, UniCredit a Fio banky. Je však kolem něj hodně nejasností. Podrobněji si o tom napíšeme v samostatném článku, který připravujeme na zítřek.

Anketa o nejabsurdnější poplatek 2021

 

Poplatek (banky ho mohou nazývat odlišně)

Hlasů

Za autorizační SMS

158

Za vedení běžného účtu

55

Za dotaz úřední osoby

42

Za výběr z bankomatu

32

Za předčasné splacení úvěru

24

Za vklad na přepážce třetí osobou

23

Za vklad na vlastní účet

21

Za zjištění zůstatku z bankomatu cizí banky

20

Za příchozí nebo odchozí platby z/do zahraničí

16

Za potvrzení o zůstatku úvěru (za účelem předčasného splacení)

12

Za vedení účtu k hypotéce

8

Zdroj: BankovníPoplatky.cz

Pamatujete si na ně?

Anketa o nejabsurdnější poplatek ožila po pěti letech. Zájem byl výrazně nižší než dřív – ukazuje to i počet hlasů v tabulce.

Při pohledu na vítěze předchozích ročníků je vidět, že řada dříve běžných poplatků už zmizela. Vedle ankety k tomu pomohla i rostoucí konkurence po vstupu nových bank.

  • 2005 - poplatek za příchozí platbu
  • 2006 - poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky
  • 2007 - poplatek za vedení běžného účtu
  • 2008 - poplatek za nadměrný vklad 
  • 2009 - poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet
  • 2010 - poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu
  • 2011 - poplatek za předčasně splacený úvěr
  • 2012 - poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat
  • 2013 - poplatek za vedení účtu k hypotečnímu, spotřebitelskému úvěru nebo úvěru u stavebního spoření
  • 2014 - poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou
  • 2015 - poplatek za zadání příkazu či změny trvalého příkazu přes internetbanking

V roce 2017 se pak ještě hlasovalo o absolutním vítězi. Stal se jím historicky první nejabsurdnější bankovní poplatek, tedy za příchozí platbu.

Zakladatelem ankety je Patrik Nacher, v současnosti poslanec za hnutí ANO a předseda sněmovního podvýboru pro ochranu spotřebitele. Zároveň je majitelem a provozovatelem zmíněného webu.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+87
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 11. 2020 13:22, Smile

milý komunisto Petře. Bohužel žijete v bludu. Minulý režim si mohl dovolit 4% na vkladu z toho důvodu, že v 53 proběhla měnová reforma o které nevíte nebo Vám nedochází souvislosti.

uvedu příklad, já bych Vám klidně 4% váš klad úročil ale předtím bych Vám váš vklad směnil 1:10 to znamená, že z Vaších 100 000 kč by se stalo 10 000 Kc a ty bych Vám úročil klidně 40 let urokem 4% bez daně a na úrocích byste vydělal 39 399. Tudíž celková částka za 49 399 Kč a to je přece komunistická parada ne ? Počateční peníze 100 000 Kč a po 40 letech necelá pulka. Super ne ? Pořád se libi minulý režim? ma já vul myslel, že na penize.cz nechodí až takoví hlupáci...

Komunismu zdár! Soudruh STB smile

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 11. 2020 11:56, Petr

Žijeme v absurdní době a tak se nesmíme ničemu divit.Banka žije s peněz,které mají lidé na účtě.Nutno podotknout že si žije královsky.Bohužel to bankám nestačí a ještě nám odepisuje peníze za vedení účtu,výběr peněz a možná i za vstup do banky.Za minulého režimu byly prachy v bance úročeny 4% a to zaručeně.Další absurdnost je státní zlodějina zvaná STK.Já si koupím za svoje peníze auto,na státních zničených cestách si zničím podvozek a státní instituce mě ještě sebere oprávnění jetdit s tímto autem.Místo kompenzace od státu za zničené auto jen dostanu zákaz tímto vozidlem jezdit.Kde to proboha jsme?Za minulého režimu byly cesty krásné a žádná STK nebyla......

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

19. 1. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

O nové éře pořád jen slyšíme, stěžují si dosavadní klienti. Banka jim neodpustila ani poplatky, které přitom od nových klientů už nechce. Zklamáni jsou i ti, kteří si novou aplikaci... celý článek

Spořitelna odmění za George. Nový ceník se blíží

30. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Spořitelna odmění za George. Nový ceník se blíží

Banka chce motivovat klienty k využívání digitálních a bezhotovostních služeb. Od 26. ledna zdraží potvrzovací SMS, servisní služby na pobočkách nebo papírové výpisy.

Partners Financial Services