Wüstenrot přechází pod Monetu. Pozor na změny

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 9. 11. 2020
Dosavadním klientům Wüstenrotu se od ledna změní číslo účtu a přístupové údaje. Dotkne se to spoření i hypoték. Limit pro pojištění vkladů se začne počítat společně.
Wüstenrot přechází pod Monetu. Pozor na změny
Nové internetové bankovnictví.
Zdroj: Moneta Money Bank

Spojením účtů a elektronického bankovnictví se od Nového roku definitivně završí krok, který Moneta oznámila loni v prosinci. Od německého koncernu Wüstenrot & Württembergische AG koupila 100 procent akcií ve Wüstenrot hypoteční bance a Wüstenrot stavební spořitelně. 

Akvizici oficiálně dokončila převodem podílů k 1. dubnu, v praxi se ale naplno projeví až teď. Od 1. ledna se Wüstenrot hypoteční banka spojí s Monetou. Značka Wüstenrot tak v Česku zanikne. Už dřív se Wüstenrot stavební spořitelna přejmenovala na Moneta stavební spořitelnu.

Lidé, kteří mají ve Wüstenrotu spořicí účet, termínovaný vklad nebo hypotéku, by si měli dát pozor hlavně na změnu čísla účtu. To dosavadní totiž přestane na přelomu roku fungovat. Původní číslo účtu u Wüstenrot se změní na jiné v Monetě – a to nejenom kód banky za lomítkem (nově 0600 místo 7980), ale i část před ním.

Samotný převod účtů proběhne automaticky, klienti tedy nemusí nic potvrzovat. Pro příjem plateb je však potřeba od ledna používat už jenom nové číslo. Na starý účet ve Wüstenrotu budou platby naposled připsány 31. prosince – poté je nutné posílat je na nové číslo, jinak by se vrátily odesílateli. Lednové platby na starý účet se tedy automaticky nepřesměrují na nový.

Nové číslo spořicího či běžného účtu oznámí banka klientům nejpozději v prosinci v měsíčním výpisu, zároveň je pošle i formou SMS. Nové číslo účtu pro termínované vklady oznámí až na začátku ledna, a to samostatným dopisem a zároveň SMS. Klienti by si měli zkontrolovat své kontaktní údaje, především aktuální číslo mobilního telefonu.

Pro spořicí produkty platí dosavadní podmínky Wüstenrotu až do konce případného smluveného období – jde například o dříve sjednanou roční garanci úrokové sazby na spořicím účtu. Poté se úročení začne plně řídit sazebníkem Monety pro daný typ vkladu – vzhledem k vývoji na trhu bude zřejmě výrazně nižší.

Stávajícím klientům Wüstenrotu nabízí Moneta odměnu až 1500 korun jako „dárek na uvítanou“, pokud si založí běžný účet Tom Plus. Ten patří mezi čtyři běžné účty v Česku, které jsou opravdu zadarmo bez podmínek. Standardně láká Moneta nové zájemce na prémii 1000 korun, k získání stačí zaplatit kartou 1000 korun do konce následujícího kalendářního měsíce.

Limit pro pojištění vkladů

Novoroční spojení Wüstenrot hypoteční banky s Monetou má dopad i na zákonné pojištění vkladů. Limit 100 tisíc eur (zhruba 2,6 milionu korun) se totiž začne počítat společně.

Kdo má peníze v obou doteď samostatných bankách a dostal by se s jejich celkovou výší nad pojištěných 100 tisíc eur, může si část převést jinam. Limit se počítá na všechny vklady v jedné bance, nikoliv na všechny vklady jednoho klienta v různých bankách. Když si někdo rozdělí 500 tisíc eur rovnoměrně do pěti různých bank, má tak pojištěnou celou částku (nepočítáme úroky).

Při sloučení bank si mohou klienti případný nepojištěný vklad převést či vybrat zcela bez sankcí. Tahle možnost se týká i termínovaných vkladů, výjimečně se tedy neuplatní sankce za předčasný výběr.

Společný limit se nevztahuje na bývalou Wüstenrot stavební spořitelnu. Ta totiž formálně dál zůstává samostatná, má vlastní licenci a vklady jsou pojištěny do 100 tisíc eur bez ohledu na to, jestli má klient peníze i na běžném či spořicím účtu nebo termínovaném vkladu v Monetě (nebo dosavadní Wüstenrot hypoteční bance).

Dodejme, že hranice pojištění 100 tisíc eur by se na konkrétní ekvivalent v korunách podle kurzu České národní banky přepočítala až ke dni, kdy by ČNB oznámila Garančnímu systému finančního trhu, že má zahájit výplatu náhrad vkladů.

Pozor u splácení hypoték

Změna čísla účtu je důležitá hlavně pro lidi, kteří mají od Wüstenrotu hypotéku. Od ledna totiž musí posílat splátky na nový úvěrový účet. Podrobnosti jim banka oznámí do konce roku.

Samotné smlouvy týkající se hypotéky zůstávají beze změny – včetně termínů splácení, výše splátek nebo úrokové sazby.

Jak už jsme napsali, změny proběhnou automaticky (kromě zadání čísla účtu). Není tedy potřeba chodit ani na pobočku. Kdo by se tam přesto chtěl podívat, může už teď využít kompletní síť Monety. Na jakékoliv pobočce lze změnit dosavadní nastavení účtů nebo si sjednat další produkty.

Nové internetové bankovnictví

Odchozí platby ze starého účtu by lidé měli zadat nejpozději 30. prosince. Během převodu od 1. do 3. ledna nebude účet přístupný, i z toho nového tedy půjde odeslat platbu až 4. ledna (což odpovídá dosavadním možnostem Wüstenrotu – transakce fungovaly jenom v pracovní dny).

Zůstatek si klienti budou moci zkontrolovat 4. ledna po dokončení převodu účtu, a to už v elektronickém bankovnictví Monety. Nové přihlašovací údaje banka včas oznámí.

Jednodušší to má ten, kdo má přístup do internetového bankovnictví Monety už teď, protože využívá některý z jejích produktů. Dosavadní přístup se pro něj od ledna nezmění, v internetbankingu se nově objeví také účet vedený dosud ve Wüstenrotu. Jeho náhled už mohou někteří klienti vidět v mobilní aplikaci Smart banka, zatím bez možnosti ovládání.

Už od letošního července jsou internetové stránky Wüstenrotu přesměrované na Monetu. Kdo se však chce přihlásit k účtu ve Wüstenrotu, dostane se ze společného webu zpátky do původního prostředí. Internetbanking Wüstenrotu nebyl zrovna nejmodernější (vzhledem k zaměření na spoření a úvěry to ani nebylo prioritou), takže novoroční změnou si klienti polepší.

Mobilní aplikace Smart banka od Monety patří mezi nejlepší na trhu. S internetovým bankovnictvím je to zatím slabší, ale ještě do konce roku Moneta spustí zcela nové. Vedle modernějšího designu umožní třeba přihlašování prostřednictvím aplikace (nejen přes SMS kód), snadnější zadávání platebních příkazů, zobrazení PINu ke kartám nebo přizpůsobení pro tablety.

Také klienti Wüstenrotu získají i možnost okamžitých plateb – úspory si tedy v případě potřeby snadno převedou jinam v řádu vteřin. Doteď museli čekat do následujícího pracovního dne.

V internetovém bankovnictví Monety se objeví také výpisy z účtu ve Wüstenrotu za poslední dva roky nebo smluvní dokumentace.

Kdo přesto nechce svůj účet převést a radši ho zruší, může ho bezplatně vypovědět do dvou měsíců od data, kdy z banky obdržel dopis o změně – tedy přinejmenším do konce letošního roku.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+71
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Partners Financial Services