VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 22. 1. 2024 | 3 komentáře
VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Zdroj: Pleska/Dall-e

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

„Na čerpání příspěvků z fondu prevence máme v roce 2024 připravenou rekordní částku 1,6 miliardy korun,“ říká mluvčí Viktorie Plívová.

Ke zrušení žádného příspěvku od ledna 2024 nedošlo, upřesnila na dotaz webu Peníze.cz mluvčí Viktorie Plívová.

Tady je seznam nových a navýšených příspěvků podle podkladů VZP:

Příspěvky na pohybové aktivity

  • vaničkování dětí do 1 roku – příspěvek je navýšen na 2000 Kč
  • děti od 1 roku do 18 let – příspěvek je navýšen na 2000 Kč

Nově je možné tento příspěvek využít také na lyžařský kurz pořádaný školou (v délce trvání minimálně pěti po sobě jdoucích kalendářních dnů). Bude vyžadováno potvrzení o absolvování kurzu na formuláři VZP. 

  • dospělí od 18 do 65 let – příspěvek je navýšen na 1000 Kč
  • dospělí od 65 let – příspěvek je navýšen na 1000 Kč

Příspěvek pro děti a mladistvé na odlehčenou sádru

Pojištěnci do 18 let mohou nově žádat o příspěvek ve výši 1500 Kč na odlehčené sádry a lehké sádry z plastů, pryskyřice a karbonových vláken.

Příspěvky na očkování

Očkování je klíčovým nástrojem primární prevence a v řadě případů jedinou účinnou ochranou před mnoha nemocemi. Pilířem preventivních programů i nadále zůstává očkování, proto VZP pro rok 2024 navýšila příspěvky proti vybraným onemocněním a do nabídky zařadila i několik novinek.

  • proti planým neštovicím – příspěvek pro děti i dospělé je navýšen na 1000 Kč
  • proti žloutence typu A – příspěvek pro děti do 18 letje navýšen na 1000 Kč
  • proti HPV virům – příspěvek pro děti do 18 let je navýšen na 1500 Kč, novinkou je příspěvek 1500 Kč i pro dospělé
  • proti meningokoku typu B – příspěvek pro děti i dospělé je navýšen na 2000 Kč
  • proti klíšťové encefalitidě – příspěvek je navýšen na 700 Kč pro dospělé od 18 do 50 let
  • proti RS virům – pro těhotné ženy a seniory od 60 let příspěvek 2000 Kč (v nabídce od podzimu 2023)
  • proti pásovému oparu – příspěvek ve výši 3000 Kč pro pojištěnce nad 50 let

Výše uvedený seznam obsahuje pouze příspěvky na očkování, které jsou navýšeny či zcela nové. Úplný výčet příspěvků je na webu VZP.

Příspěvek pro maminky – program K porodu a po porodu

Nastávající maminky v době těhotenství a do 12 měsíců po porodu mohou žádat o příspěvek v souhrnné výši 5000 Kč. Součástí je také částka na nákup potřeb pro miminko. Peníze lze využít k úhradě nehrazených screeningových vyšetření, pomůcek ke kojení, na kurz k porodu, rehabilitaci, monitor dechu, na nákup lékárenských potřeb pro miminko atd.

„Příspěvek Pomůcky a potřeby pro miminko se začlenil do programu K porodu a po porodu – díky této změně může maminka na nákup potřeb a pomůcek pro miminko v lékárně čerpat až 5000 Kč,“ upřesňuje mluvčí.

Příspěvek na dentální hygienu

VZP navýšila příspěvek na dentální hygienu na 1000 Kč. Žádat o něj mohou děti i dospělí. Dospělí musí splnit podmínku absolvované preventivní prohlídky u praktického lékaře v posledních 24 měsících, pro děti do 18 let tato podmínka neplatí. Pozor: Žádat lze pouze online prostřednictvím aplikace Moje VZP.

Výhodnější životní pojištění? Jde to!

Srovnáme nabídky 5 životních pojišťoven a najdeme vám výhodnější podmínky.

Příspěvek na rehabilitační aktivity

Letos mohou pojištěnci žádat o navýšený příspěvek 2000 Kč. Využít ho lze například na masáže, saunu, plavání, jógu, solnou jeskyni atd. Čerpat příspěvek mohou pojištěnci nad 18 let, kteří za posledních 24 měsíců absolvovali jedno nebo více vyšetření v rámci celonárodních screeningových programů (ty jsou zaměřeny na prevenci karcinomu kolorekta, karcinomu prsu, karcinomu děložního hrdla, karcinomu plic a časný záchyt karcinomu prostaty). Pozor: Žádat lze pouze online prostřednictvím aplikace Moje VZP.

Příspěvek pro diabetiky

Novinkou mezi benefity pro diabetiky je příspěvek 2000 Kč na rehabilitační a rekondiční aktivity lázeňského typu – například na elektroterapie, vakuum, kompresní terapie, hydroterapie a podobně. Příspěvek mohou čerpat všichni diabetici bez omezení věku.

V rámci programu Diabetes mellitus došlo k částečnému přerozdělení částek v rámci jednotlivých příspěvků tohoto programu, celková částka pro čerpání příspěvků je i nadále ve výši 6000 Kč. Na koupi pomůcek pro diabetiky je určeno 1000 Kč, nově mohou diabetici čerpat 2000 Kč na rehabilitační a rekondiční aktivity, a pojištěnci nad 18 let s diagnózou diabetes mellitus mohou čerpat příspěvek 3000 Kč na přístrojové ošetření nohou.

Příspěvek na odvykání kouření

Lidé, kteří se snaží zbavit závislosti na tabáku pod odborným dohledem, mohou letos čerpat navýšený příspěvek 2500 Kč. Využít ho lze na nákup příslušných léčivých přípravků předepsaných lékařem nebo na volně prodejné léčivé přípravky zakoupené v lékárně. Nově lze žádat o příspěvek jednou za pět let.

Příspěvek na pomůcky při onkologické léčbě

Onkologičtí pacienti mohou nově čerpat příspěvek 2000 Kč na nákup protetické podprsenky po ablaci (odstranění) prsu a na úhradu ceny za využití chladící čepice při chemoterapii.

Příspěvek pro bezpříspěvkové dárce krve

Aktivní dárci, kteří se prokážou alespoň jedním bezpříspěvkovým darováním krve za kalendářní rok, mohou čerpat letos navýšený příspěvek 3000 Kč na rehabilitační/rekondiční aktivity – například na masáže, saunu, plavání, jógu atd. Po druhém odběru mohou dárci využít příspěvek 1000 Kč na dentální hygienu – ošetření a instruktáž.

Příspěvek na trénink/testování paměti pro seniory

Senioři mohou využít zvýšený příspěvek v hodnotě 1000 Kč na nákup kognitivních pomůcek (doporučených Českou alzheimerovskou společností) pro trénink paměti či testování paměti.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+203
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

VZP zaskočil zájem o zdravotní bonusy. Na proplacení si počkáte

16. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

VZP zaskočil zájem o zdravotní bonusy. Na proplacení si počkáte

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) hlásí rekord v zájmu o zdravotní příspěvky. Za první čtvrtletí eviduje na 465 tisíc podaných žádostí, což je oproti stejnému období loni nárůst... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Partners Financial Services