Stavební spořitelny zelenají. Za státní podporu se změní na infocentra

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 28. 6. 2023
Stavební spořitelny zelenají. Za státní podporu se změní na infocentra

Zdroj: Shutterstock

Všech zhruba 1400 poboček stavebních spořitelen v Česku se od roku 2024 změní i na informační centra, kde lidé získají na jednom místě přístup k dostupným úvěrům a dotacím pro investice do energetických úspor včetně poradenství.  

Asociace stavebních spořitelen už podepsala s ministerstvem financí a ministerstvem životního prostředí memorandum o spolupráci. Ta má urychlit takzvanou zelenou transformaci českých domácnosti a snížit energetickou náročnost bytů či domů.  

„Chceme rozšířit okruh lidí, kteří se díky dotačním programům Státního fondu životního prostředí a dostupným úvěrům stavebních spořitelen budou moci pustit do energeticky úsporných renovací svých domů a sníží si tak měsíční náklady na energie,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík.

Věří, že díky novému projektu poklesne počet domácností, které jsou ohrožené energetickou chudobou. „Zároveň se zlepší kvalita životního prostředí. A to zejména snižováním produkce znečišťujících látek a skleníkových plynů do ovzduší, které vznikají vytápěním fosilními palivy. Přispějeme k modernizaci bytového fondu v České republice. Naším cílem je navýšit tempo renovací až na tři procenta ročně,“ dodává Hladík.  

Podepsáním memoranda se spořitelny stávají klíčovým partnerem státu v energetické transformaci domácností, zdůrazňuje Libor Vošický, prezident Asociace českých stavebních spořitelen. „Občanům se tak otevírá cesta k efektivnějšímu čerpání dotačních programů na energetické úspory prostřednictvím existující infrastruktury stavebních spořitelen. Občané budou mít nově možnost na jednom místě získat výhodné financování, poradenství i asistenci s vyřízením dotací z příslušných podpůrných programů,“ říká.  

V memorandu se všechny tři strany zavazují k následujícímu:  

  • Ministerstvo financí podpoří zachování státní podpory stavebního spoření v intencích návrhu konsolidačního balíčku veřejných financí. Současně podpoří legislativní změny vymezující působení stavebních spořitelen tak, aby se mohly aktivně zapojit do realizace programů podpory energetických úspor domácností, včetně poskytování úvěrů na investice směřující k energetickým úsporám.
  • Ministerstvo životního prostředí podpoří vzájemnou kompatibilitu a synergii dotačních a úvěrových programů týkajících se podpory energetických úspor v sektoru bydlení. Zároveň zajistí školení pracovníků stavebních spořitelen zaměřené na dotační podmínky, energetické úspory a obnovitelné zdroje a zajistí rozvoj dostupné poradenské sítě pro domácnosti.
  • Asociace stavebních spořitelen zajistí, aby stavební spořitelny prostřednictvím své infrastruktury nově umožňovaly asistenci, komunikaci a financování investic do energetických úspor a podporovaly čerpání příslušných dotačních programů tak, aby se zvýšila dostupnost financování energetických úspor a dotací na ně pro občany. 

Program by se měl rozjet od ledna 2024. 

Chcete spořit na bydlení? Poradíme!

Díky nejvýhodnějšímu stavebnímu spoření si na budoucí bydlení nemusíte brát hypotéku. Úvěr ze stavebka na rekonstrukci stačí.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

3. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 1 komentář

Elektřina a plyn dál zlevňují. Vyplatí se teď fixace ceny?

Společnost ČEZ v minulém týdnu oznámila další snížení cen u fixací elektřiny a plynu, od začátku roku už potřetí. Zlevňuje i konkurence, například innogy nebo E.ON.

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Partners Financial Services